Asya Krizi'nin temel nedenleri aşırı yurtdışı borçlanma, banka sistemlerinin yetersiz denetimleri ve döviz kurlarındaki dalgalanmalardır. Bunların dışındaki iki faktör krizin daha da yayılmasında etkili olmuştur.
1997 yılında Tayland merkezli baĢlayan ve daha sonra Asya Kaplanları olarak bilinen ülkelere de sıçrayan, Doğu Asya ülkelerinin para birimlerini, borsalarını ve diğer menkul kıymetlerini etkileyen bir ekonomik krizdir.
2007–2008 finansal krizi veya küresel finansal kriz (İngilizce: Global financial crisis, GFC), küresel ölçekte ciddi sonuçlar doğurmuş finansal bir krizdi.
Yerel olarak IMF Krizi olarak da bilinir ama bu isim tartışmalıdır. Krizin varlığı ve sonuçları üzerinde görüş birliği olsa da nedenleri, kapsamı ve çözümleri tartışmalıdır. Uluslararası fon akımlarının yön değiştirmesine sebep olan ekonomik bir krizdir.
Uluslararası Ekonomik Sorunlar 17
Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin, 2003-2008 yılları arasında yaşadığı bölge- nin ekonomik tarihinde eşine az rastlanır gelişme dönemi küresel ekonomik krizle birlikte sona ermektedir.
İlgili 34 soru bulundu
ÖZET. 1980'li yıllarla beraber uygulanmaya başlanan özellikle üretime dayalı ekonomi politikaları ve bu bağlamda tüketim yönü göz ardı edilen ekonominin oluşturduğu durgunluk, bugün birçok ülkenin başına gelen ekonomik kriz sarmalının 2001 yılında Arjantin'de kalmasına neden oldu.
1994'de Meksika'da devalüasyon ve Tekila krizi
1994 yılına gelindiğinde zaman ise Meksika'nın para birimi pesodaki değer kaybı nedeniyle krize girdiği görülüyor. Dünya literatürüne "Tekila Krizi" olarak geçen kur krizi, Meksika'nın sınırlarını aşıp diğer gelişmekte olan ülkelere sıçramıştı.
18. stand-by anlaşmasını 4 Şubat 2002'de imzalayan Türkiye, bu anlaşma sona ermeden hemen önce, Ocak 2005'de yeni bir stand-by anlaşması yapmıştır. Son kalan borç, Mayıs 2013'te yapılan son taksit ödenmesinin sonrasında tamamen kapatılmıştır.
Arjantin, 2001 yılı sonuna kadar uyguladığı ve 2001 krizinin koşullarını oluşturan iktisat politikalarını Mart 1991'de uygulamaya konulan Konvertibilite (Cavallo) Programı ile başlatmıştır. Programın başlatıldığı sırada, Arjantin uzun yıllardır süregelen hiperenflasyonla yaşamaktaydı.
Türkiye'nin IMF'de Temsili
Türkiye'yi IMF Guvernörler Kurulunda Guvernör olarak Hazine ve Maliye Bakanı ve Guvernör Vekili olarak da Merkez Bankası Başkanı temsil etmektedir.
Küresel ekonomide yaşanan küçülme nedeniyle 2008 mali krizi Türkiye'yi öncelikli olarak dış ticaret kanalından etkilemiştir. En önemli dış ticaret ortağımız olan AB'de yaşanan durgunluk yurtdışı talebi ve ihracatımızı azal- tarak dış ticaretimizi olumsuz etkilemiştir.
ABD'de finans şirketlerinin ödeyemeyecek durumdaki müşterilerine konut kredisi vermesiyle başlayan süreç, riskli finansal uygulamalar nedeniyle oluşan devasa balonun patlamasıyla sonuçlanmıştı. 158 yıllık yatırım bankası Lehman Brothers 15 Eylül 2008 tarihinde 613 milyar dolarlık borçla iflas etti.
Ekonomisi istikrârlı bir GSYİH büyüme hızı, ılımlı bir işsizlik oranı, yüksek seviyede araştırma ve sermaye yatırımlarını muhafaza etmiştir. ABD geniş doğal kaynaklara, gelişmiş bir altyapıya ve yüksek iş verimliliğine sahiptir. ABD dünyanın en büyük ticaret ülkelerinden biridir ve dünyanın ikinci büyük imalatçısıdır.
Kriz ilk olarak Mayıs 1997 de Tayland'da, ülke ulusal para biriminden büyük kaçış ile başladı. Bu parasal krizin ardından merkez bankası, ulusal parayı serbest dalgalanmaya bıraktı. Krizden ikinci olarak etkilenen ülke Filipinler oldu. Burada da ulusal para birimi olan "Peso" nun dalgalanma bandı genişletildi.
FİLİPİNLER Page 4 1980'lerin başından 1990'ların başına kadar olan ki dönemde Tayland, Malezya, Endonezya ve Güney Kore ekonomileri yüzde 8 ile yüzde 12 arasında bir büyüme gerçekleştirmişlerdir. bu durum Asya mucizesi olarak adlandırılmıştır.
Türkiye'de yaşanan krizleri tetikleyen gelişmeler çok farklıdır. 1994 Krizi, yurt içi faiz oranını düşük tutma çabasının, sermaye kaçışına yol açması sonucu ortaya çıkmıştır. 2000- 2001 Krizi'ni, krize hazır bir zeminde yaşanan basit bir siyasi olay tetiklemiştir.
Şu anda Arjantin'de asgari ücret neredeyse aylık 350 dolar. Bu, Güney Amerika ülkeleri arasında en düşük ikinci asgari ücret.
İşsizlik oranı: Arjantin'in güncel işsizlik oranı yüzde 7,6. Türkiye'de bu oran yüzde 11. Kişi başına gayri safi yurt içi hasıla: 2022 IMF verilerine göre Türkiye'de kişi başına milli gelir 10 bin 620 dolar. Arjantin'de ise 13 bin 660 dolar.
İspanya ve İtalya'dan gelen göçmenlerin oluşturduğu Arjantin, 1816'da bağımsızlığını ilan etti. Ortadoğu'dan aldığı göç sonucu ülkede 1 milyona yakın Arap asıllı Arjantinli bulunuyor. Yüzölçümü bakımından dünyanın 8. büyük ülkesi Arjantin'de, 40'tan fazla dil konuşuluyor.
14 Mayıs 2013 tarihinde Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borcun son taksiti Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'nın transfer emriyle ödendi. Böylelikle Türkiye'nin uzun yıllardır devam eden IMF borcu sıfırlanmış oldu.
Uluslararası Para Fonu IMF 1944'de kurulmuş, 1947'de tam olarak faaliyete geçmiş bir kuruluştur. Türkiye de 1947 yılında IMF'ye üye olmuştur.
IMF 189 üye ülke tarafından yönetilmektedir ve bu ülkelere karşı sorumludur. Kuruluş ve Misyon: IMF temmuz 1944'de Amerika Birleşik Devletleri'nin New Hampshire eyaletinde şehrinde toplanan Birleşmiş Milletler Bretton Woods Konferansında kurulmuştur.
Meksika peso krizi 1994 yılında gerçekleşen kriz. 1980'li yıllarda özellikle Latin Amerika ülkelerinde yükselen dış borçların ödenememesi sonucu yaşanan borç krizinden farklı olarak 1994'te NAFTA'ya Meksika'nın üye olmasının ardından yaşanan küresel finans ve yatırım döneminin ilk ciddi krizidir.
1994 yılı sonunda yaşanan kriz ile döviz kuru nominal olarak yüzde 100'ün üzerinde değer kaybına uğramış, ekonomik faaliyet bozulmuş ve üretimdeki azalma tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Meksika hükümeti dalgalı kur rejimini sürdürülebilir tek rejim olarak görmüş ve uygulamaya geçirmiştir.
Tekila kendi başına çok yoğun ve sert olduğu için limon ve tuzla içilmekte. Aslında kullanılmasının amaçlarından biri o sertliği ve yoğunluğu hafifletmek... Aslında limon ve tuz, tekilanın aromasını da öldürüyor. Ayrıca tuz ve limonla içilmesinin bir diğer sebebi de tekilanın kalitesizliğini örtbas etmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri