Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
Yeni düzenleme sonucunda süresinde ödenmeyen bağ-kur primleri ilk üç ay için aylık olarak hem % 3 gecikme cezası hem de Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait YTL cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi, bileşik bazda uygulanacaktır.
İş yerinin kapatılması ile birlikte zorunluluk kapsamında Bağkur prim tahakkuku durur. 4/1-b sigortalılığı devam ediyorsa iş yerinin kapanışı en yakın SGK merkezine dilekçe ile bildirilir ve iş yerinin kapanış tarihi itibarıyla Bağkur durdurulur.
Eğer 5 yıllık (1.800 gün) sigortalılık süresi durdurulmuş ve ihya edilmek isteniyorsa; günlük 333 lira ve 1.800 gün üzerinden toplam borç 599 bin 400 lira tutuyor. Bunun da yüzde 34.5'i, 206 bin 793 lira ediyor. SGK'ya, 206 bin 793 lira ödendiğinde, beş yıllık süre ihya ediliyor ve emekliliğe sayılıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Ayrıca vatandaşlar vergi dairelerine bizzat müracaat ederek veya posta yoluyla başvuru yapabilecek. Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Bağ-Kur primlerini uzun süre ödemeyenlere müjde. 5 yıldan fazla prim ödemeyen Bağ-Kur'lunun borcu talep üzerine siliniyor. Sosyal Güvenlik Reformu Bağ-Kur'lulara ödül gibi borç silme hakkı getirdi.
İşyeri açtığınızda faaliyet kolunuza bağlı şekilde SGK veya Bağkur üzerinden prim işlemlerinizin yapılması yasal zorunluluktur. Bununla alakalı yasal düzlemde yapılması gereken işlemler ise eskisine göre daha kolay bir hal almıştır.
Bağkur Ödenmezse Ne Olur ? Bağkur prim borçları için son ödeme tarihi takip eden ayın sonudur. Takip eden ay sonuna kadar ödenmez ise faiz işlemeye başlar. Ödenmeyen prim borçları bu şekilde iki aydan fazla olursa sağlık güvencesi kapanır.
1 -Emekli Olamazsınız- 25 yaşında bir arkadaş için emeklilik kelimesinin hiçbir şey ifade etmediğini biliyorum. Ama temel olarak ilk bilmeniz gereken bağkur primi ödemezseniz emekli olup, emekli maaşı alamazsınız.
SSK ve BAĞKUR'dan emekli olan kişilerin maaşına 5510 sayılı kanunun 93. Maddesi ve 5838 sayılı yasanın 32. madde 2.bendi gereğince haciz konulamaz.
7143 veya 7256 sayılı Kanunlar kapsamında yapılandırması devam edenler, dosyalarının bulunduğu SGK müdürlüğüne başvurarak yapılandırmalarının iptal edilmesini talep etmeleri halinde, yapılandırmaları iptal edilerek sigortalılıkları prim ödemelerine göre durdurulacaktır.
Bağ-kur geriye dönük prim borcu her zaman taksitlendirilebilir. Ancak taksit farkı bulunmaktadır. 6183 sayılı kanunu 48 maddesi kapsamında geriye dönük prim ödemesi taksitlendirme imkânına sahiptir.
BAĞ-KUR'luların prim borçları 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkartılan kanunlar ile silindi. Silinen primlerin ait olduğu sigortalılık süreleri durduruldu.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren vergi affı paketinde Bağ-Kur prim borçlarına yapılandırma veya borçların silinmesine ilişkin bir madde bulunmuyor. Bağ-Kur prim borçlarına ilişkin son düzenleme 2021 yılında gerçekleşti.
Bağ-kur'a olan borç silinmez. Ancak Bağ-kur'dan çıkıp gelir testi yaptırtarak genel sağlık sigortasından yararlanabilirsiniz. Sadece genel sağlık sigortası primini ödeyerek sağlık hizmeti alabilirsiniz. Bağ-kur borcu olan kişilerin eşleri ve çocukları da sağlık hizmetinden yararlanamamaktadır.
Şubat ayında Resmi (Gazete'de yayımlanan 6111 _ Sayılı Kanun olmasaydı Bağ-Kur'a mecburdunuz ama 6111 Sayılı Kanun ile değişik 5510 Sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken, isterseniz başka bir işyerinde SSK'lı olabilirsiniz.
04.10.2000 tarihinden itibaren ise vergi mükellefi olanlar için vergi kaydı, vergiden muaf olanlar için ise meslek kuruluşu kayıtları ile Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girilebiliyor.
Bunun için yapılması gereken SGK'ya bu konuyla ilgili dilekçe vermek ve hesaplanan prim borcunu üç ay içinde ödemek. Bu şekilde borçların silindiği süreler ihya edilerek talep tarihindeki prime esas kazanç üzerinden hesaplanacak tutarın ödenmesi suretiyle emeklilik hesabında değerlendirilebilecek.
2023 yılı bağkur primi düzenli ödeme yapıldığı takdirde aylık 2.952,36 TL'dir. Yıllık toplam prim tutarı ise 35.428,32 TL olmaktadır. Düzenli ödeme yapılmadığı takdirde tutar 3.452,76 TL olarak ödenmesi gerekecektir.
4alı olarak çalışmaya başlayıp Bağkur kapatma işlemleri yapacak olan sigortalı; sosyal güvenlik kurumu başkanlığı bulunulan ilin sosyal güvenlik merkezi'ne dilekçe yazmalıdır. Dilekçeye kurumun hangi t. C. Kimlik numaralı Bağkur 'lusu olduğunu belirterek giriş yapmalıdır.
Sgk' ya gidip form doldurmanın yanı sıra artık e devlet sistemi üzerinden de yapılandırma başvurusu yapabilirsiniz.
Yapılacak çalışma ile kuaför, berber, mahalle bakkalı, ayakkabı tamircisi gibi küçük esnafın prim günü 7200'e indirilecek. Böylece, söz konusu kişiler 9000 yerine 7200 prim gününü tamamladıklarında ve de diğer koşulları da yerine getirdiklerinde emekli olabilecekler.
Silinen günlerin ihyası
2015 yılında çıkartılan torba yasa ile BAĞ-KUR prim borcu 12 ay ve daha fazla olanların bu borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu. Bu borçlardan kurtulan BAĞ-KUR'lular prim ödemeye devam ettiler. Biriken primlerini ise şimdi emeklilik hesabında kullanabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri