Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kaydı Nasıl Yapılır? Esnaf ya da sanatkar olarak iş yapan herkes, esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt olmak zorundadır. Esnaf ve sanatkarların çalışmaya başladıkları tarihten itibaren durumlarını, 30 gün içinde bağlı bulundukları sicile tescil edip, sicil gazetesine de ilan vermeleri gerekir.
Kanuna göre tüm esnaf ve sanatkârların bu odaya kayıt yaptırması zorunludur. Bunun için öncelikle çalışmaya başlanan tarihten itibaren 30 gün içerisinde Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesine ilan vermek gerekir.
TTK'na göre; “İster gezici olsun, ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedeni çalışmasına dayanan ve geliri çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan (geçimini sağlamaya yetecek derecede az olan) ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi ...
Esnaf Sicil Kaydı Nedir? Esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetlerine bulunabilmeleri için odalara kayıt olduklarında verilen sicil numarasıdır. Esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyette bulunabilmeleri için sicil ve oda kayıtları zorunludur.
5363 Sayılı Kanunun 61 inci maddesine göre esnaf ve sanatkârlar sicile ilk kayıt olduklarında harç ve ücret ödemekle yükümlüdürler. Üyenin sicile ilk kayıt yapılması sırasında ödeyeceği kayıt ücreti, asgari ücretin onda birinden az, yarısından fazla olamaz.
İlgili 44 soru bulundu
Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, herhangi bir Oda'ya bağlı olmadan çalışan 25 bin esnafa, kayıt olmamaları halinde 503 lira ceza kesileceğini açıkladı.
ESNAF SİCİL AÇILIŞ İŞLEMLERİ
KAYIT ÜCRETİ; 2.760,63 TL 'dir.
Ticaret Odasına Kayıtlı olanlar Hazine faiz destekli esnaf kredisi kullanabilir mi? Hazine faiz destekli kredilerden faydalanabilmesi için Esnaf Odasına ve Siciline kayıtlı olunması gerekmektedir.
a)Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya yabancı devlet tabiiyetinde bulunmakla beraber Türkiye'de sanat ve ticaret yapıyor olmak. b)Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak. c)Vergi mükellefi olmak ya da vergiden muaf olmak. 1-Kayıt ücreti ve yıllık aidatı ödemek.
Esnaflar özel sektörün bir dalı olan serbest meslek teriminin içerisinde yer alır. Bu nedenle esnaf özel sektördür.
KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 125 milyon TL'den 250 milyon TL'ye çıkartıldı. Düzenlemeye ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandı.
Kimler Şahıs Şirketi Kuramaz
Türk Ticaret Kanunu'na göre devlet memuru statüsünde çalışan kişilerin şahıs şirketi kurması, tacir veya esnaf olarak çalışması mümkün değildir.
5362 Sayılı yasaya istinaden Ticaret Siciline ve Ticaret Odasına sadece bilanço esasına göre defter tutan hakiki şahıslar kayıt olabilir. İşletme hesabına göre defter tutan ve ekteki listedeki işleri yapan hakiki şahıslar Esnaf ve Sanatkarlar Siciline kaydolacaktır.
*2023 Yılı İlk Aidat Taksidi Son Ödeme Tarihi 30 NİSAN 2023 ve ücreti “500,50₺“dir. *2023 Yılı 2. Aidat Taksidi Son Ödeme Tarihi 31 EKİM 2023 ve ücreti “671,00₺”dir.
FAİZSİZ KREDİ İMKANI
KOSGEB girişimcilik eğitimini tamamlayan yaşı 35'i geçmemiş olanlara 300 bin TL'ye kadar, sıfır faizli, 5 yıl vadeli genç girişimci kredisi verilecek. Bu üç grup dışında kalan tüm işletme kredileri ise 5 yıl vadeli, yıllık yüzde 7.5 faizli ve üst limiti 500 bin lira olarak kullandırılacak.
- En az 3 aylık faaliyet süresini tamamlayan, - İş veya ikametgâhının bulunduğu ilçede faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine ortak olan, - Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip gerçek kişiler Halkbankası avantajlarıyla bu kredilerden faydalanabilir.
Binlerce esnafa Halkbank vasıtasıyla 60 y vadeli, 7.5 faiz oranlı 500 bin TL'ye varan kredi imkanı sağlanıyor.100 bin liralık esnaf kredi paketi desteği ödemelerine başlamasının ardından "Esnaf kredisi başvuruları nasıl yapılır, şartları neler ve kimler yararlanabilir?" aramaları hız kazandı.
(5) Yıllık aidatlarını ödemeyen üyelere, ödeme yapılıncaya kadar, odaca verilen hizmetler ile düzenlenecek ve onanacak belgeler verilmez.
Kayıt Ücreti ve yıllık aidatların 01/01/2023 – 31/12/2023 dönemini kapsayacak uygulama esasları ilgili yönetmelik hükümlerine göre Konfederasyonumuzca belirlenmiş olup; 1.GRUBA DAHİL ODALAR : Kayıt Ücreti ve Yıllık Aidat : 1.001,00-TL. Hizmet Karşılıkları ve Belge Ücreti : 100,00-TL.
Evet. Şahıs firmaları şayet mesul müdür ve firma sahibi aynı kişi ise yalnız Optisyen-Gözlükçüler Odasına kayıt yaptırabilir. Firma sahibi mesul müdür ile çalışıyorsa, hem Optisyen-Gözlükçüler Odasına hem muhtelif esnaflar odasına kayıt olmak zorundadır.
Esnaf muafiyeti, ticari faaliyetlerini ayrıca bir iş yeri açmadan ve seri üretim yapan makineleri kullanmadan yürütenleri kapsar. 2023 yılı için belirlenen e-ticaret vergi muafiyeti sınırı, 700.000 TL'dir. Bu sınırın altında kazanç elde edenler, basit usulde vergilendirmeye tabi olur.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küçük esnafın prim ödeme gün sayısını SSK'lılarla eşitleyerek 7200'e indireceklerini açıkladı.
-Bir takvim yılında elde edilen gelirin 2021 yılı için 240.000 TL'yi geçmesi durumunda, içinde bulunulan yılın esnaf muaflığından yararlanılabilecek, o yılı izleyen diğer yılın başından itibaren de bu haktan faydalanılamayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri