Esneme hareketleri, eklemlerin ve kasların esnekliğini arttırır. Düzenli yapıldığında sakatlıkların iyileşmesine destek olmasının yanı sıra sakatlık oluşma riskini de azaltır. Esneme hareketleri sırasında beyne giden sinyaller, stresin azalmasına ve rahatlamaya yardımcı olur. Esneme hareketleri koordinasyonu arttırır.
Düzenli esneme hareketleri ile sakatlanma riskinizi de azaltmış oluyorsunuz. Gün içinde düzenli olarak yapacağınız esneme hareketleri sayesinde kaslarınız en ufak hareketten etkilenmeyecek, esneyebilecek ve vücudunuzun hata yapma payını artıran esnekliğe ulaşacaktır.
Spor aktiviteleri sırasında performansınızı arttırarak daha fazla verim almanızı sağlayan esneme hareketleri, aynı zamanda kaslarınızın dinleme süresinin kısalmasına yardımcı olur. Kaslarınızın gerginliğinin azalmasına imkan sunan bu hareketler, günlük hayatınızda daha aktif ve enerjik olmanızı sağlar.
· Vücut esnekliği, günlük yaşamda yaşanması muhtemel kas sakatlıklarını önler. · Eklemler gerekli hareket kabiliyetine sahip oldukları için olası duruş bozukları da ortadan kalkacaktır. · Spor performansın artmasına yardımcı olur.
Hareketsizlikten ve masa başı yaşamdan oluşan ağrılara bacakları esnetmek çok faydalıdır. Spor sonrası esneme kas ağrılarının olmaması için mutlaka gereklidir. Yatmadan önce yapılan kalça ve bacak esnemeleri güzel bir uyku için birebirdir.
İlgili 20 soru bulundu
Esneme hareketleri, eklemlerin ve kasların esnekliğini arttırır. Düzenli yapıldığında sakatlıkların iyileşmesine destek olmasının yanı sıra sakatlık oluşma riskini de azaltır. Esneme hareketleri sırasında beyne giden sinyaller, stresin azalmasına ve rahatlamaya yardımcı olur. Esneme hareketleri koordinasyonu arttırır.
Kalça ve bacak kaslarının yeterince esnek olmaması kişilerde bel ağrısı, kas spazmları, kambur omuz problemleri, postür bozukluğu gibi fiziksel sonuçlar doğurur. Kalça ve bacak esnekliği sadece fiziksel bedende değil, aynı zamanda duygusal bedende de göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir role sahiptir.
Stretching, kasların ve yumuşak dokuların daha esnek, güçlü, sağlıklı ve zinde olmasına yardım ediyor. Eklem hareketliliğinin sürdürülmesi için esnekliğe ihtiyaç duyuluyor. Esnek olmayan bedende kaslar kısalıp gerginleşiyor. Daha sonra hareket istendiğinde, gerçekleştirilemeyebiliyor.
Beden esnekliği, vücudun çeşitli hareketlerde ve pozisyonlarda rahatça hareket edebilme yeteneğidir. Esnek bir vücut, günlük aktiviteleri daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilir ve spor performansını artırabilir. Bunun yanı sıra, esneklik, kas ağrısı ve yaralanmaların önlenmesine yardımcı olabilir.
Bir eklemi maksimal hareket ettirebilme kapasitesi olan esneklik performans için önemli bir etkendir. Bir başka ifade ile esneklik (flexibility) kasları ve eklemleri normal hareket aralığı (ROM) boyunca hareket ettirme yeteneğidir. Gelişmiş esneklik becerisi her zaman iyi bir mobiliteye sahip olmak değildir.
ESNEME EGZERSİZLERİ
Günlük yaşamda özellikle masa başında sabit pozisyonda çalışanların bile uygulayabileceği egzersizler vardır. Ancak şu unutulmamalıdır profesyonel esneme hareketleri için önce ısınma hareketleri yapmak gereklidir. Isınmadan yapılacak egzersizler kaslarda yırtılmaya sebep olabilir.
Olası sakatlıkları önlemek için gün içinde belirli aralıklarla esneme hareketleri yapmak faydalı olabilir. Kaslar, hareketsizlik halinde uykuda olduğundan ani yapılan bir hareket, kas ve tendon yaralanmalarını kaçınılmaz hale getirebilir.
Bu nedenle soğuma hareketleri ile kalp atış hızının normale dönmesi sağlanmalıdır. Esneme hareketleri egzersiz öncesinde vücudun ısınması ve soğuması için yaygın olarak yapılan hareketlerdendir.
Esnemek Zararlı mıdır? Bazen aşırı esnemeye yol açan olaylar olabilir. Uzun süreli ve sık esnemek bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu durumda mutlaka bir uzman danışmak gereklidir.
Evde Uygulayabileceğiniz Boy Uzatma Egzersizleri
Evde belirli spor aletleri ile düzenli olarak uygulayabileceğiniz esneme ve germe hareketleri bulunur. Esneme hareketlerini düzenli ve doğru şekilde yaptığınızda kaslarınız arasındaki mesafeyi açarak birkaç cm kadar uzayabilmeniz mümkün olacaktır.
Esnek bir vücuda sahip olmak için sadece egzersiz ve spor yapmak yeterlidir. Bunun dışında beslenme ve uyku sağlığına da dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla yağlı ve şekerli gıdalar tüketmek, vücudun yağlanmasına neden olur. Fazla kilolar ise kişinin rahat hareket etmesindeki en büyük engellerden biridir.
Özellikle hareketsiz yaşam tarzı vücudun esnekliğini kaybetmesine neden olur ve yaş ilerledikçe kaslar esnekliğini neredeyse tamamen kaybeder. İlerleyen yaşlarda bile esnekliğinizi korumak için hareketli yaşam tarzını benimsemeli, fazla kilodan kaçınmalısınız.
Esneklik Sonradan Kazanılır mı? “Vücudum hiç esnek değil, daha esnek bir vücut için geç mi kaldım?” Çoğu kişi, esnekliğin küçük yaşlarda edinilmesi gerektiğini düşünebilir. Ancak doğru egzersizlerle esneklik her yaşta geliştirilebilir.
İyi esneklik, kasların, tendonların ve bağların yaralanma riskini azaltır; Bunun nedeni hareket aralığını artırmasıdır. Esneklik egzersizleri vücudu ve esnekliğini güçlendirir, bu da vücudun daha fazla fiziksel strese dayanmasını sağlar ve böylece fiziksel aktivite ve egzersiz yaparken yaralanma insidansını azaltır.
NEDEN ESNETMELİYİZ ? Esnetme vücudumuzu düzenlediği ve zihnimizi dinlendirdiği için günlük yaşamımızın bir parçasıdır. Düzenli esnetme hareketleri size şu yararları sağlar ; Kas gerilimini azaltır ve vücudun daha rahat hissetmesini sağlar.
Esnetme Hareketleri Vücudu Sıkılaştırır Mı? Esneme hareketleri ile zayıflamak mümkün değildir. Esneme temelli yapılan hareketler en fazla vücudun daha sıkı ve ince görünmesine neden olur. Ancak sadece birkaç hafta düzensiz bir şekilde yapılan hareketler vücut üzerinde değişim yaratacak güce sahip değildir.
Esneme hareketleri zayıflatır mı? Esneme hareketleri yavaş ve enerji gerektirmeyen hareketler olduğu için ekstra bir kalori harcamanıza sebep olmaz, dolayısıyla özellikle zayıflamaya yardımcı olmaz.
Esneklik genellikle statik pozisyonlarda ağrı eşiğinde uygulanırken; mobilite (hareketlilik) dinamik olarak eklemin hareket açıklığının egzersizden önce artırılmasına yönelik çalışmaları içerir.
En iyi kalça büyütme egzersizleri denilince akla ilk gelen egzersiz hareketlerinden biri hip thrust egzersizi hareketidir. Bu egzersiz hareketi gluteus maksimus kasının temel görevi olan kalça ekstansiyonunu en iyi gerçekleştiren egzersizler arasında yer almaktadır.
Antrenman sıklığı olarak haftada 2, en fazla 3 gün bacak ve kalça kaslarımızı çalıştırmanın yeterli olacağından bahsetmiştik ve bu günlerde kaç hareket uygulamamız lazım ve ne kadar uygulamamız lazım buna değinelim, Antrenman sıklığı 2 veya 3 olduğuna göre her antrenmana çok fazla egzersiz eklemeye gerek olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri