Evet. Hem kişi isminin ifade ettiği anlamı rol model olarak alabiliyor hem de seçilen isimler kişinin karakter yapısını etkileyebiliyor. Aile ve çevre, ismin anlamı paralelinde kişiye davranırsa o anlam o kişiyle özdeşleşiyor.
Kişi isminin ifade ettiği anlamı rol model olarak alabilir ve seçilen isimler kişinin karakter yapısını etkileyebilir. Aile ve çevre, ismin anlamı paralelinde kişiye davranırsa o anlam o kişide özdeşleşebilir ve kişiliğinin sembolü haline gelir. İyiliklerle anılması mutluluğa, kötülüklerle anılması üzüntüye yol açar.
'İsim bireyin benliğinin temelini oluşturur'
Ancak genelde doğumdan yaşamımızın sonuna kadar bizimle kalan ismimizin oynadığı rolü de unutmamak gerek. Kişilik Kuramı'nın kurucularından Gordon Allport 1961 yılında, "İsmimiz, yaşamımız boyunca öz kimliğimize ilişkin en önemli dayanak noktası olmayı sürdürüyor" demişti.
İsmin çocuğa hatırlattığı mananın ve ismin teleffuzunun karakterler üzerinde etkisi bulunmaktadır. Bir insana isim konulması ihtiyari kaderdir. Kader, Allah'ın olmuş ve olacak her şeyi bilmesidir. Bu açıdan insanların iradesini ilgilendiren konularda insan iradesine bırakılmıştır.
İsim, çocuk için sadece bir rutin tekrar haline gelmez, özellikle arkadaşlar arasında isim konuşulduğu zaman o isimle ilgili rol tanımlamasına girilmesine de neden olur. Ayrıca isim, çocuğun sosyal rollerini de etkiler. Yeni yeni konulmaya başlanan bazı isimler, hem kız hem de erkek çocukta kullanılmaya başlanmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
- Bir kişi doğduğunda kendisine verilen ismi sonradan değiştirse kaderi de değişir mi? Evet değişir.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Enerjisi yüksek
Alfabemizde yer alan bazı harflerin sesleri çok yüksek enerjiye sahip olduğunu anlatan Efeçınar, "K,M,S,A,Ş,U,V harflerinin sesleri kariyer, başarı, şan, şöhret enerjilerini yayan seslerdir. Bu harflerden oluşan isimlerin ve soyadların enerjisi yüksek oluyor.
Eğer o kimse, iyi amel yapıp, duası kabul olursa, o kaza değişir.” Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez. Fakat kabul olan dua, o bela gelirken korur.)
' uyarısında bulunan Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, 'Sanem, Bekir, Aleyna, Kezban, Kayra, Rümeysa, Samed, Melis, Jülide, Resul, Gülsüm, Nebi, Bade' gibi isimlerin çocuklara konulmasının dinen sakıncalı ve anlamsız olduğunu açıkladı. Yrd. Doç. Dr.
' İsimlerin ve harflerin etkisi sadece bu kadarla sınırlı değil; enerjileri, titreşimleri, negatifleri ve pozitifleri de var. Hatta en ideal isim negatif ve pozitif harflerin dengelenmesiyle oluşuyor. İsim doktoru; “Din büyükleri ve çok ünlü kişiler yüksek enerjili isimlere sahiptirler.
Berkay: Sağlam ve güçlü kimse. Berker: Güçlü, sağlam kişilikli kimse. Berkin: Sağlam, güçlü, kuvvetli. Boğaç: 1.
“En güzel isimler” diye çevirdiğimiz esmâ-i hüsnâ (el-esmâü'l-hüsnâ), “Allah Teâlâ'nın hepsi de en güzel ve en mükemmel olan niteliklerine, özelliklerine delâlet eden isimleri” anlamına gelir.
Yeni bebek dünyaya geldiğinde babasına sembolik olarak satılır, erkekse "satılmış" kız ise "satı" denilirdi. Çok çocuk sahipleri son çocuklarına "yeter" ismini verirlerdi. Anadolu'da kişiliğini yansıtmayan isim verilen çocuklara "adı ağır geldi" denir ve yatır yatır dolaştırılır.
Nüfus müdürlüğüne başvuru yoluyla isim değiştirme, nüfus bilgilerinde hata ile yanlış yazılan isimlerin düzeltilmesidir. Burada hatadan kasıt, harf eksiklikleri yahut fazlalığı veya imla yanlışı gibi eksikliklerdir. Söz konusu hallerde, nüfus müdürlüğüne başvurarak isim değiştirilebilir.
Rasulullah (sav)'ın açıklamalarına göre en güzel isim olarak adlandırılanlardan bazıları şunlardır: Erkek ismi olarak, Abdullah, Abdurrahman, Muhammed, peygamberlerin isimleri, Hasan, Hüseyin ve diğer İslam büyüklerinin isimleri tavsiye edilen isimlerdir.
Kader değişir mi? İnsan, kaderinin ne olduğunu bilmemektedir. Dolayısıyla insana düşen Allah'ın verdiği akıl, irade ve imkânlar çerçevesinde görevini en iyi şekilde yapma şevki ve gayreti içinde olmasıdır. Allah, ezelî ilmiyle herşeyi bildiği için O'nun ilminde ise bir değişiklik olmaz.
Peygam Efendimiz'e sormuşlar; -Ya Rasûlallah kader değişir mi? -Değişir, demiş. Ama değişmeside Kaderdir! -Hz.Muhammed (Sav) |Âyet-ûl…
Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir. Dolayısıyla dua, diğer sebepler gibi bir sebeptir. Başka bir ifadeyle dua sonucunda bir değişikliğin olmasını Allah dilemişse bu değişiklik, tabii sebep-sonuç ilişkisi içinde hayır veya şer olarak ortaya çıkmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de en yaygın kullanılan isimler ise kadınlarda Fatma, erkeklerde ise Mehmet olarak belirlendi. 2021 yılında doğan bebeklere en çok verilen isimler ise Zeynep ve Yusuf oldu.
S-Ş HARFİ Hayalperestliği sembolize eder. Kurduğunuz hayaller o kadar güçlü ki en sonunda olmadığında hayal kırıklığı yaşıyorsunuz.
Bu Yıl Erkeklerde Alparslan Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Geçen yıl Zeynep ismi 8 bin 870 bebeğe verildi. Ayrıca 6 bin 854 bebeğe Defne, 6 bin 833 bebeğe ise Asel ismi konuldu. Kız bebeklerde Zeynep, Defne ve Asel isimlerini sırasıyla Zümra, Elif, Asya, Azra, Nehir, Eylül ve Ecrin takip etti.
Bu muhtevanın bir konusu da çocuğun isminin konulmasıdır. Türk Medeni Kanunu (TMK) m.339/V gereğince çocuğun adını ana – babası koyar.
İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.
İbni Âbidînde buyuruluyor ki: “Çocuğa konulacak isimler arasında en efdal olanı, Abdullah, sonra Abdurrahman, sonra Muhammed, sonra Ahmet, daha sonra İbrahim'dir. Allahü teâlânın isimlerinden olan Ali, Reşit, Aziz gibi isimleri de koymak caizdir. Fakat, bu isimleri söylerken hürmet etmek lazımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri