Bu sistemlerin en önemlisi araç hızlıyken gerçekleşen savrulmalarda devreye giren ESP (Electronic Stability Program) sistemidir. ESP savrulmadan kaynaklanan tüm kazaları yüzde 80 oranında önleyebilir.
Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde ülkemizde Kasım ayında itibaren tüm binek ve hafif ticari araçlarda ABS, ESP ve lastik basınç kontrol sisteminin kullanılması zorunlu hale getiriliyor.
Esp sistemi aracın zorlu yol şartlarında dengeli bir şekilde seyretmesini sağlama işlevi görür. Esp sistemi bozulursa aracın kaydığı veya savrulduğu durumlarda kazaların meydana gelme olasılığı doğar.
Bir mikro bilgisayar, ESP sensörlerinden gelen sinyalleri izler ve sürücünün direksiyona kontrolünü saniyede 25 kez kontrol eder. Sürücü direksiyona aracın stabilitesini bozacak bir müdahalede bulunursa ESP kritik durumu algılar ve sürücüden bağımsız olarak anında manevrayı düzeltir.
Çarpışma önleme sistemi bulunan araçlarda 30km/h hız geçildiğinde devreye girer.
İlgili 15 soru bulundu
ESP sisteminde arızalar genellikle aracınızın sürüş kalitesini düşürür ancak aracın tamamen kullanılamaz hale gelmesini sağlamaz. Ancak bu durum ciddi bir arıza olmadığı anlamına gelmemektedir.
ESP sistemleri aracın hızını etkiler mi? ESP sistemleri, aracın hızını otomatik olarak azaltmaz. Ancak, sistemin kayma veya savrulma riski algıladığı durumlarda frenlerle veya motor gücü kontrolüyle aracın hızını düşürebilir.
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
Fakat eğer ESP sistemi devreye girmişse, bu durumda sistem aracın viraja hızlı bir şekilde girdiğini anlıyor ve dengeyi korumak adına gerekli tekerde kısa kısa frenlemeler yaparak aracın yolda kalmasını, dengeyi kurmasını sağlıyor. Bu durum sadece virajlar için de geçerli değil.
ESP kışın, özellikle karlı ve buzlu yollarda kapatılabilir. Otomobilin savrulma ihtimaline karşı devreye giren bu sistem, karlı ve buzlu havalarda otomobil kaydığında devreye girecek ve otomobil, sistem tarafından durdurulmaya çalışılacaktır. Böyle bir durumda da aracınız hareketsiz kalacaktır.
ESP Bozulursa Ne Olur? Aracın ani hareketlerde savrulmasını önleyen ESP'nin bozulması durumunda büyük bir güvenlik sorunu yaşayabilirsiniz. Aracın yol tutuşunu sağlayan ESP bozulduğu veya devre dışı kaldığı için olası kazalara davetiye çıkarılmaktadır.
Savrulmayı engelleyen ESP'nin kışın devreye alınması, mevsim şartlarından dolayı beklenmedik tepkilere neden olabilir. Yani güvenliği sağlamak için ESP'yi devreye soktuğunuzda tam tersi bir şekilde sürüş güvenliğinizi riske atabilirsiniz.
ESP uyarı ışığı sürekli yanmaya başlıyorsa, otomatik ESP arızası varsa ancak basıldığında müdahale edemiyorsa veya yol bilgisayarı yazılı ve sesli uyarı veriyorsa ESP arızasından şüphelenilmelidir.
ESP algılayıcıları da gitmek istediğiniz yön ile aracın gitmekte olduğu yön arasındaki dengesizliği tespit eder. Aracı düz bir hatta ya da yapmak istediğiniz manevra güzergahında tutmak için sistem gerekli gördüğü tekerleğe fren uygular. Bu da yol tutuşunu dengeli ve doğru bir hale getirir.
fren sistemi esp li ile espsizin çok farklı. imzanızda alırsın ford olurusn lord diyor. mondeo mkII III IV ( I de olup olmadığından emin değilim) fiesta mk V VI focus mk I II II.5 da esp var. yani esp bu modellere sonradan takılabilir. ama escorta tanusa zor. araç focus yada mondeo ise espsizi satıp esplisini almak ...
Astra J de "TC" tuşuna 20-25 saniye basılı tutunca ESP devre dışı kalıyor.
Araç kara saplandığında çıkarmak için çekiş kontrolü kapatmak gerekmektedir. Birçok araçta bu işlem ESP kapatılarak yapılmaktadır. Araçların önemli bir kısmında ESP butonu ile ESP sistemi değil çekiş kontrolü devre dışı bırakılmaktadır.
Motorlu taşıtlardaki ABS ve ARS sistemlerini destekleyen ve fren sistemiyle ilgili olarak geliştirilmiş bir mekanizmadır. ESP, son yıllarda üretilen otomobillerde üst seviyede güvenlik için kullanılır. Güvenlik donanımlarından biri olan ESP, aracın kontrolden çıkarak kaymasını ve dolayısıyla da kaza yapmasını önler.
Günümüzdeki bütün farklı araçlarda teknolojik sistem olarak ESP sistemi bulunur.
ASR Fren Sistemi, tekerleklerin kaymasını engellediği için aracın hızını etkileyebilir. ASR fren sistemi, aracın hızına doğrudan etki etmez ancak tekerleklerin kaymasını önleyerek virajlarda ve ani frenlemelerde daha iyi bir yol tutuşu sağlar.
ASR sadece patinaj önleyici bir sistemdir. Aynı zamanda ESP'nin destekleyicisidir. ESP ise daha kapsayıcıdır. Aracın patinaj da dahil olmak üzere kontrolsüz hareketlerini düzeltmekle yükümlüdür.
Bir mikrobilgisayar, ESP sensörlerinden gelen sinyalleri izler ve sürücünün direksiyon girişinin aracın içinde bulunduğu gerçek yöne karşılık gelip gelmediğini saniyede 25 kez kontrol eder. Araç farklı bir yöne hareket ederse, ESP kritik durumu tespit eder ve sürücüye bağımsız olarak hemen tepki verir.
ESP off konuma getirirseniz ASR kapanır, XDS kapanır ama ESP kapanmaz... buna DCC kademeleriyle ya da ayarlarıyla da müdahale edilerek aracın gücünün elektronik sistemlerle sınırlandırılması suretiyle çok kıymetli olan tur zamanlarının azalması sağlanır.
Bir de spor sürüş özelliklerine sahip bazı araçlarda arkadan kayma gerçekleşmesi ve pist koşullarında aracın çekiş gücünün kısıtlanmaması için sistem kapatılabilir. Günlük hayatta ESP'yi kapatmak saçmalıktır normal koşullarda.
Eski modellerde vitesin önünde asr off veya esp off vardı, yeni araçlarda bolero'dan 'Car' -> 'Ayarlar' seçeneğinde esc devre dışı bırakılırsa aracınız karla daha iyi mücadele eder. Normalde istenmeyen patinaj kar ve çamurda kurtuluş oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri