Karlı veya buzlu bir yolda aracın tekerlekleri patinaj yapar ve ESP de bu durumu savrulma tehlikesi olarak algılayarak tekerlekleri durdurmaya çalışır. Bunun sonucunda araç hareketsiz kalır. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman ESP devre dışı bırakılmalıdır.
ESP ışığının sürekli yanması ya da yanıp sönmesi bir arızayı işaret ediyor olabilir. Bu durumda kontrol etmeniz gereken ilk şey, işlevi açıp kapatan butondur. ESP'yi devreden çıkarıp yeniden başlatarak gösterge simgelerinin olağan biçimini alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.
Esp sistemi aracın zorlu yol şartlarında dengeli bir şekilde seyretmesini sağlama işlevi görür. Esp sistemi bozulursa aracın kaydığı veya savrulduğu durumlarda kazaların meydana gelme olasılığı doğar.
Peki ESP arızası meydana geldiğinde neler yaşanır? Otomobilin dengeli bir şekilde yol almasını, ıslak zeminde güvenli bir sürüşü ve daha iyi bir yol tutuşunu sağlayan ESP arızalandığında, otomobilin savrulma durumu ortaya çıkar ve bu da bir kaza ihtimalini doğurur.
Işığın sürekli yanık kalması sistemin devre dışı olduğunu göstermektedir. Bazı araçlarda ESP off şeklinde görülür. Bu ışık genelde sürücülerde “ESP off ne demek?” sorusuna neden olur. ESP sisteminde problem meydana geldiğinde de ESP ışığı sürekli olarak yanar.
İlgili 34 soru bulundu
EPS arızası ile karşı karşıya kaldıysanız yapmanız gereken ilk şey güvenli ve dikkatli bir şekilde aracınızı servise götürmektir. Aracınızın direksiyon destek sistemi devre dışı kalacağı için direksiyon bir hayli sertleşecektir. Aracı güvenli bir şekilde kulanamayacağınızı düşünürseniz; çekici çağırmanız önerilir.
Sistemin bulunduğu araçlarda, gösterge panelinde arıza işareti de yer alacaktır. Normalde ESP lambasının, aracın kontağı açıldığı zaman yanması ama araç çalıştırıldığı zaman sönmesi gerekir. Sürüş sırasında ışık yanarsa, bu sistemde bir hata olduğu anlamına gelir.
Herhangi bir arıza durumunda sistem devre dışı kaldığında direksiyon sertleşeceği için sürücünün direksiyonu çevirmesi için çaba sarf etmesine sebep olur. Bu da sizin sürüş esnasında manevra yapmanızı zorlaştırır.
evet abi aracın dengesi bozulduğunda olabildiğince aracın girdiği çizgide çıkmasını sağlar.. Karlı buzlu havalarda ilk kalkış yaparken eğer araç kalkmazsa ileri geri veya sağ sol manevra yaparak kalkana kadar ESP yi kapatacaksınız.
Cevap: Karda esp-asr kapatmak
patinaj yapmaması için gaza basmadan arabayı kaldırmak yeterli.
Araç patinaj yapar ya da kayarsa ESP savrulma sinyali verir. Karlı veya buzlu bir yolda aracın tekerlekleri patinaj yapar ve ESP de bu durumu savrulma tehlikesi olarak algılayarak tekerlekleri durdurmaya çalışır. Bunun sonucunda araç hareketsiz kalır.
Hızlı hareket etmek gereken durumlarda gaz pedalına birden yüklenilirse araç patinaj yapmaya başlayabilir. Tekerlekler oldukları yerde belli bir süre döner. Bu durum aracın kalkış hızını yavaşlatır.
"ESP tüketimi etkilemez. Performansı da etkilemez, sadece kalkışlarda ASR kapatılır veya arkadan itişli güçlü araçlarda test amaçlı dergi yazarları kapatıyordur sanırım. ESP kapatılsa bile belirli bir hız limitinin üzerinde otomatik olarak devreye giriyor zaten. "
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
ESP (Electronic Stability Program), manevra yapma sürecindeki dengesizlikleri önleme amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Aracın manevra esnasında kayma ihtimaline karşı frenlere ve motor gücüne müdahale eder.
Trafikte güvenli sürüş ve can güvenliği için tüm bu sistemler, bir aracın olmazsa olmaz teknolojileridir.
Citroen grubu araçlarda 'ESP/ASR sistemi arızalı' şeklinde uyarı ile karşılaşacağınız bu durum aracınızın güvenliğini sağlayan en önemli donanımın devre dışı kalmasını işaret ediyor olabilir.
ESP'nin açılımı Electronic Stability Program. Türkçe karşılığı ise Elektronik Stabilite Kontrol. ESP sistemindeki bu stabilite, araçlarda dengeyi ve kararlılığı elektronik olarak sağlıyor. Denge ve kararlılıktan kasıt ise patinaj ya da başka bir sebep yüzünden aracın savrulmasını engellemek.
Çekiş kontrol sistemi arızası yaşanıp yaşanmadığını ASR ışığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Öncelikle şunu belirtelim: ASR ışığı yandığında çekiş kontrol sisteminin devrede olduğunu gösteriyor. Frenleme devreye girdiğinde yanan ASR ışığı, araç normal çekiş gücünü tekrar kazandığında sönüyor.
EPS uyarı lambası yanarsa elektrikli direksiyon sistemin de bir arıza meydana geldiğinden dolayı yanar ve direksiyon sertleşir. EPS uyarı lambası yandığında sistemde bir arıza kodu oluşur, arıza kodunu teşhis bilgisayarından bakılarak arızanın nereden kaynaklandığı tespit edilir.
Elektrikli direksiyonlarda görülebilecek en yüksek maliyetli arıza elektrik motorunda oluşan elektriksel arıza durumudur. Bu eps direksiyon arızasına ek, direksiyonda sertleşme, kadranda uyarı ışığı yakma,açı sensörlerinin bozulması gibi birçok arızası da vardır.
Otobanda sürekli şekilde hareket halinde olan bir araç aniden yoldan çıkacak gibi olursa, aracı kurtarmak için ESP modu kendiliğinden açılır. ESP bu tür durumlarda aktif güvenlik bölümünü çalıştırır ve aracın kontrol altına alınmasını sağlayarak oluşabilecek büyük kazaların önüne geçmeyi başarır.
Araç sürücüsünün sağa gitmek istemesi halinde ESP sağ arka tekere fren uygulamaya başlar. Bu sayede aracın burun kısmı gidilmek istenen yöne doğru düzelmeye başlar. Ayrıca yolun kaygan olması ya da buzlu olması halinde araç dengesinde oluşabilecek düzensizliği algılayarak ESP devreye girer.
ESP algılayıcıları da gitmek istediğiniz yön ile aracın gitmekte olduğu yön arasındaki dengesizliği tespit eder. Aracı düz bir hatta ya da yapmak istediğiniz manevra güzergahında tutmak için sistem gerekli gördüğü tekerleğe fren uygular. Bu da yol tutuşunu dengeli ve doğru bir hale getirir.
Hill Holder Arızası Nasıl Giderilir? Servise giderek naturel sinyal algılaması yaptırabilir veya fren müşürünü kontrol ettirebilirsiniz. Bu konuda sizlere yardımcı olacak en önemli araç balata spreyi olacaktır. Balata spreyini fren müşürünün etrafına sıkabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri