Kan şekerini yükseltebilen bir etkisi vardır. Bu yüzden diyabet hastalarının ölçülü miktarda tüketmesi önerilir. Yüksek mineral ve vitamin değerlerine sahip bir meyvedir. Bu yüzden her mevsim tüketilmesi gerekir.
Birçok bilimsel çalışmada dutun kan şekerini dengeleyici özelliği üstünde durulmuştur. Dutun içerdiği DNJ (1-deoksinojirimisin) isimli madde besinlerin sindiriminde görev alan bir enzimi baskılayarak kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Bu da kan şekerinin kontrolünü sağlar.
Antiseptik ve antibiyotik özellikleri olan beyaz dut ve yapraklarından yapılan çaydan düzenli olarak tüketerek özellikle şeker hastalığı sebebi ile kapanmayan tüm yaralarınızdan kurtulabilirsiniz.
4) Kan Şekerini Dengeler
Dut yaprağı çayı düzenli olarak tüketildiğinde kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Bununla birlikte eğer diyabetiniz varsa, dut yaprağı çayı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.
İlgili 38 soru bulundu
Dut, hazmettirici, balgam söktürücü, antibakteriyel, terletici, kandaki şekeri düşürücüdür.
Dut kurusunun kan şekerini düzenleyici etkisi olduğu bilinir. Kan şekerini düzenlediği için de kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Aşırıya kaçmadan düzenli tüketildiği zaman oluşabilecek kalp hastalıklarına karşı adeta bir kalkan görevi görür.
Kan basıncını düzenliyor: Dut içerdiği resveratrol sayesinde kan damarlarındaki belli mekanizmaların işleyişini doğrudan etkiliyor. Resveratrol, kan damarlarında daralmayı önleyen nitrik oksit salınımını sağlayarak, kan basıncının düşürülmesini sağlıyor ve inme, kalp krizi gibi hastalıkların oluşumunu önlüyor.
Beyaz dut kolesterol yüksekliği olan hastalara iyi gelmektedir. Kanda ki zararlı maddelerin vucuttan atılmasını sağlayan beyaz dut kolestrolü yüksek olan kişilerin kolesterol seviyesini dengede tutar. Bunun dışında sindirim problemi yaşayan kişiler tarafından sıklıkla tüketilmesi gereken bir meyvedir.
Bu özelliği ile kalp sağlığına da yardımcıdır. Kan şekerinin dengede tutulmasına destek olur. Özellikle yüksek şeker sorunu yaşayanlar için insülin salgılama seviyesinin dengede kalması için karadut önerilir.
Kan şekerinin dengede tutulmasına destek olduğu bilinen karadut, özellikle yüksek şeker sorunu yaşayanlara insülin salgılama seviyesini dengelemeleri için öneriliyor. Elbette burada da aşırıya kaçmadan, ölçülü bir şekilde tüketmek büyük önem taşıyor.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir. Diyabetlinin bu tür yaz meyvelerinden uzak durması, kontrollü şekilde sadece tadına bakmak adına bir ölçek yemesi uygundur.
Canan Karatay “Şeker hastalığı irsi değildir, çevresel faktörlere ve yanlış beslenmeye bağlıdır, önlemek için bol bol katkısız zeytinyağı tüketmek gerekir” dedi. Milas Zeytin Hasat Şenliği'nde sorularımızı cevaplayan Karatay, “Zeytinyağı 'virjin' olarak içildiğinde kanser hücrelerini öldürür, şeker hastalığını önler.
Düşük bir glisemik indekse sahip olduğundan diyabet hastaları için oldukça şifalı olan pekmez, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine ve dengelenmesinde etkili olarak ani bir şekilde artan şeker seviyelerine karşı koruyarak, insülin direncini dengede tutar.
Taze dutun 1 porsiyonu ortalama yarım su bardağı, kuru dutun 1 porsiyonu ise 1 çorba kaşığı kadardır. Herhangi bir hastalık ve kilo problemi olmayanlar günde 1 su bardağı taze dut veya 1 avuç kuru dut tüketebilir.
Kuru Dutun Faydaları İbrahim Saraçoğlu
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Meyvelerin büyük bir kısmında olduğu gibi toz ve kirden arındırılması amacı ile kuru dut yıkanabilmektedir. Ancak bir kabın içerisine konulmakta olan su ile birlikte yıkanması daha doğrudur. Çünkü diğer şekilde yıkandığında ezilme ihtimali bulunmaktadır.
Kalp ve damar sağlığını korur
Dut da içerdiği posalar sayesinde kötü kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Yapılan çalışmalar, egzersizin kanın pıhtılaşmasını engelleyerek, damarlardaki plakların gelişmesini önlediğini göstermiştir. Ayrıca egzersiz, damarların elastikiyetini artırır. Düzenli egzersiz, yüksek tansiyonun kontrolünde çok fayda sağlar.
Ceviz tansiyonu yükseltir mi? Bilinen aksine ceviz yemek tansiyonu yükseltmez. Fındık, badem ve ceviz gibi magnezyum açısından zengin yağlı tohumlar hipertansiyon tedavisine destek olur. Ancak yüksek tansiyon hastaları kuruyemiş tüketirken tuzsuz olanları tercih etmelidirler.
Dut, nisan ayında toplanmaya başlar ve haziran ayının sonuna kadar da hasat devam eder. Markette ve tezgahlarda ilk hasat ürün dutlar genellikle epeyce pahalı bir fiyatla satışa sunulur. Nisan ve mayıs ayının sonlarına doğru dutların aratarak pazara girmesi ile birlikte fiyatlarda da düşüş gözlenir.
Gün kurusu kayısı şekeri yükseltir mi sorusunun yanıtı olumludur. Şeker hastalarının doktorlarına danışarak tüketmesi önerilir.
Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Margarin ve tereyağı da diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri