Sürücülerin araç ve yolla uyumlanmasını sağlayan ESP, yani “Electronic Stability Program” da otomotiv teknolojisinde fark yaratan donanımlardan biri.
ESP yani Elektronik Stabilite programı, modern otomobillerin pek çoğunda yer alan akıllı bir elektronik sistemdir. Bu sistemin temel amacı ise yoldaki zorlu koşullarda hem otomobildekiler hem de trafikteki diğer araçlar için daha fazla güvenlik sağlamaktır.
Otobanda sürekli şekilde hareket halinde olan bir araç aniden yoldan çıkacak gibi olursa, aracı kurtarmak için ESP modu kendiliğinden açılır. ESP bu tür durumlarda aktif güvenlik bölümünü çalıştırır ve aracın kontrol altına alınmasını sağlayarak oluşabilecek büyük kazaların önüne geçmeyi başarır.
Esp devreye girdiğinde her araçta göstergede Esp uyarı lambası yanar.
ESP ne işe yarar? - ECU ve hidrolik kontrol ünitesi veri yolu ile haberleşme. ESP kışın, özellikle karlı ve buzlu yollarda kapatılabilir. Otomobilin savrulma ihtimaline karşı devreye giren bu sistem, karlı ve buzlu havalarda otomobil kaydığında devreye girecek ve otomobil, sistem tarafından durdurulmaya çalışılacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Fakat eğer ESP sistemi devreye girmişse, bu durumda sistem aracın viraja hızlı bir şekilde girdiğini anlıyor ve dengeyi korumak adına gerekli tekerde kısa kısa frenlemeler yaparak aracın yolda kalmasını, dengeyi kurmasını sağlıyor. Bu durum sadece virajlar için de geçerli değil.
Araç patinaj yapar ya da kayarsa ESP savrulma sinyali verir. Karlı veya buzlu bir yolda aracın tekerlekleri patinaj yapar ve ESP de bu durumu savrulma tehlikesi olarak algılayarak tekerlekleri durdurmaya çalışır. Bunun sonucunda araç hareketsiz kalır.
Esp ışığı hatalı çekiş kontrolü anlamına gelmektedir. Eğer aracınızla yüksek hızda seyrediyorsanız nispeten keskin manevralar yaptığınızda esp ışığının yandığını görmeniz mümkündür. Öte yandan yokuş yukarı çıkarken veya zorlu hava koşullarında da esp ışığı yanabilir.
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
evet abi aracın dengesi bozulduğunda olabildiğince aracın girdiği çizgide çıkmasını sağlar.. Karlı buzlu havalarda ilk kalkış yaparken eğer araç kalkmazsa ileri geri veya sağ sol manevra yaparak kalkana kadar ESP yi kapatacaksınız.
Cevap: Karda esp-asr kapatmak
patinaj yapmaması için gaza basmadan arabayı kaldırmak yeterli.
ESP sistemi üç farklı sistem kullanır. ABS fren sistemi, gaz kelebeği potansiyometresi ve ASR sistemi ile başlar. ESP sisteminde sorun varsa ABS veya ASR sisteminde sorun olabilir. Veya araç programı veya motor kontrol ünitesi işlevindeki sorunlar da bu arıza ışığının yanmasına neden olabilir.
ESP sistemleri aracın hızını etkiler mi? ESP sistemleri, aracın hızını otomatik olarak azaltmaz. Ancak, sistemin kayma veya savrulma riski algıladığı durumlarda frenlerle veya motor gücü kontrolüyle aracın hızını düşürebilir.
ESP açılımı “Electronic Stability Programme” terimidir. Bu sistem temel olarak araçtaki sensörleri ve direksiyon hareketliliğini karşılaştırarak aracın sürücünün istediği yönde gidip gitmediğini kontrol etmektedir.
ESP, Elektronik Stabilite Programı anlamına gelmektedir. Bu program aracınızın çekiş kontrol sistemi (ASR) ve kilitlenmez fren sistemi (ABS) ile birlikte sürüş güvenliğinin maksimum seviyeye çıkartılmasına yardımcı olur. ASR ve ABS aracın dikine yönde gerçekleştireceği kontrolsüz hareketlerine müdahale eder.
ESP (Electronic Stability Program), manevra yapma sürecindeki dengesizlikleri önleme amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Aracın manevra esnasında kayma ihtimaline karşı frenlere ve motor gücüne müdahale eder.
ASR sadece patinaj önleyici bir sistemdir. Aynı zamanda ESP'nin destekleyicisidir. ESP ise daha kapsayıcıdır. Aracın patinaj da dahil olmak üzere kontrolsüz hareketlerini düzeltmekle yükümlüdür.
Trafikte güvenli sürüş ve can güvenliği için tüm bu sistemler, bir aracın olmazsa olmaz teknolojileridir.
Araç sürücüsünün sağa gitmek istemesi halinde ESP sağ arka tekere fren uygulamaya başlar. Bu sayede aracın burun kısmı gidilmek istenen yöne doğru düzelmeye başlar. Ayrıca yolun kaygan olması ya da buzlu olması halinde araç dengesinde oluşabilecek düzensizliği algılayarak ESP devreye girer.
Her Opel Corsa C kasa sahibinin başına gelmiş veya gelecek olan EPS arızası, elektrikli direksiyon sisteminde oluşan bir arızadır. Elektrikli direksiyon bulunan her araçta oluşabilir. Genelde arıza sonucunda sertleşme olmakla birlikte; direksiyonu çevirirken gelen ses de cidden sinir bozucu olmaktadır.
ESP Bozulursa Ne Olur? Aracın ani hareketlerde savrulmasını önleyen ESP'nin bozulması durumunda büyük bir güvenlik sorunu yaşayabilirsiniz. Aracın yol tutuşunu sağlayan ESP bozulduğu veya devre dışı kaldığı için olası kazalara davetiye çıkarılmaktadır.
Çekiş kontrol sistemi arızası yaşanıp yaşanmadığını ASR ışığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Öncelikle şunu belirtelim: ASR ışığı yandığında çekiş kontrol sisteminin devrede olduğunu gösteriyor. Frenleme devreye girdiğinde yanan ASR ışığı, araç normal çekiş gücünü tekrar kazandığında sönüyor.
Yağmurlu Havalarda
Bu durumda da spin atma durumu ortaya çıkar. Burada da yine ABS devreye girer ve spin atmayı önler.
Araç tekerleklerinin ani ve hızlı kalkışlarda patinaj yapmasını önlemek için geliştirilen ASR, hız algılayıcılar sayesinde devreye girer ve patinaj yapması olası olan tekerleklere fren uygular. Hız algılayıcıları tekerleğin üzerinde bulunur ve dönüş hızlarını algılar.
ASR Açık Mı Olmalı, Kapalı Mı? ASR kapalı olduğunda aracınızın ani kalkışlarında ya da kaygan, virajlı yollarda yapacağı ani bir manevrada patinaj oluşacaktır. Patinaj hem aracınızın savrulmasına ve kazalara hem de aracınızın lastiklerinin aşınmasına ve lastik ömrünün kısalmasına neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri