Kırmızılar, gül kuruları, turuncular, bordolar, pembeler derken, çekmecemizdeki ruj sayısı da hatrı sayılır bir şekilde artıyor. Bu yüzden, açıldığı tarihin üzerinden 2 yıl geçmiş bir rujun varsa, vedalaşmanı öneririz.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
Yapabileceğiniz en basit şey son kullanma tarihini kontrol etmektir. Kokuya dikkat edin. Çok eskiyse tuhaf kokabilir. Nem sızdırıp, dudakta kolayca kayıp kaymadığını kontrol edin.
Açılmadığı sürece en az 2 yıl, açıldıktan sonra ise 1.5 yıl. Besleyici ve yağlı rujların ömürleri diğerlerine göre daha fazla. İçeriğine göre ömrü değişen rujlardan, silikon içerem mat renkli rujların kullanım süresi 9 ay. Unutmayın: Rujlarınızı buzdolabında muhafaza ederseniz, dayanıklılık süresini uzatmış olursunuz.
Süresi dolmuş rujlar, ağız içinde ve çevresinde kaşıntıya neden olabilecek tahriş edici ve bakterilere sahip olabilir. Ruj, kompleks bir yapıya sahip olan ve kolaylıkla kuruluk, kaşıntı ve ağrı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilen lanolin içerir. Süresi dolmuş rujda bulunan lanolin güçlü bir maddeye sahiptir.
İlgili 40 soru bulundu
Rujların bozulup bozulmadığı da kapatıcılar gibi koku ve dokusuna bakılarak anlaşılabilir. Kuru ve değişmiş bir görünüme sahipse muhtemelen ömrü tükenmiştir. Rujlar genelde 2 yıl kadar dayanabilir.
Parlak renkli ve sedefli rujlar açılmadan 2,5 yıl, açıldıktan sonra en fazla 6 ay dayanır. Pastel renkli, mat rujlar ise açılmadan 3 yıl, açıldıktan sonra en fazla 1 yıl dayanır. Bozulan rujun, kokusu ve rengi değişir, yumuşar, yağlanır. Rujlar aşırı soğuk ve sıcak ortamlardan uzak tutulmalıdır.
Tırnaklarınıza renk veren ojeleri ise 2 yıl süreyle kullanabiliyorsunuz. Hepimizin vazgeçilmezi olan rujlar ise 12-18 ay aralığında dayanabiliyor.
Oysa uzmanlar, tarihi geçen kozmetik malzemelerin ürettiği toksinlerin çok ciddi hastalıklara yol açabileceğini söylüyor. Tarihi geçmiş bir göz kalemi ya da fondötenin ciddi enfeksiyonlara sebep olduğu da bir gerçek.
Ruj, en kolay bozulan makyaj malzemeleri arasında yer alır. Rujlarınızı çok soğuk ya da çok sıcak olmayan, mümkün olduğunca ılık bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Fondöten, allık, pudra, far gibi malzemeler ise doğrudan güneş almayan kuru ve serin ortamlarda saklanmalıdır.
Kozmetik ürünlerin kullanım süreleri enfeksiyona açık olan göz ve dudaklar için maksimum 6 ay ile sınırlıdır. Örneğin; ruj, maskara, göz ve dudak kalemi gibi makyaj malzemeleri bakteri üremesine karşı sık sık yenisi ile değiştirilmelidir.
“MAKYAJ YAPAN BİR KADIN ÖMRÜ BOYUNCA 3 KG RUJ YİYOR”
Bu nedenle aldığımız ürüne çok dikkat etmeliyiz. Vücut jelleri, kişisel bakım ürünleri, aklınıza ne gelirse güvendiğiniz ürünü alın. Makyaj yapan bir kadın ömrü boyunca 3 kg ruj yiyor. Unutmayın ağır metaller karaciğerde kalıyor” dedi.
“Ortalama bir kadın, ömrü boyunca 6 kilo ruj tüketecek.”
Ancak şunu belirtmekte fayda var; burada kullanılan pound, ABD'nin geleneksel ölçüm sistemlerinde kullanılan bir kütle birimi. 6 pound yaklaşık olarak 2.72 kilograma denk geliyor.
Bir ucunu cezve ağzı gibi gaga haline getirin ki,ısıtılmış likit ruju biradan ruj tüpünün içine rahatça dökebilesiniz. Kâsenin içindeki malzeme tamamen akışkan olunca (3-4 dak) içlerini boşalttığınız rujlardan iki tanesinin kabını seçin. Şimdi sıvılaşmış rujunuzu donmadan ruj kabının içine aktaracaksınız.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
Eski olduğunu düşündüğünüz bir ürünü kullanmadan koklamanızı, iyice incelemenizi ve dokunmanızı tavsiye ederim. Eger garip bir koku varsa içindeki içerikler bozulmuş veya bakteriyel bir üreme olmuş olabilir. Üzerine baktığınız zaman beklemediğiniz siyah veya yeşilimsi büyüme görüyorsanız, ürün bozulmuş olabilir.
Fondöten, kapatıcı, güneş kremi ve kaş jellerinin ömürleri 12 ay ile 18 ay arasında değişiyor.
Makyaj malzemelerinin açılmadan kullanım ömrü ise 2 yıldır. 2 yılı geçen malzemelerinizi kullanmamanızı öneririm.
Ürün ambalajlarımızın alt kısmında, üretim tarihleri bir kodlama sistemiyle yer almaktadır. Ornegin Z020415 seklinde olan bu kodlama sistemine gore urunun 02.04.2015 tarihinde uretildigi anlasilmaktadir. Bu durumda urunun son kullanma tarihi bu tarihten 3 yıl sonra yani 02.04.2018 olmaktadir.
Koyu renk rujlar hem dudakları ince gösterir, hem de kusurları vurgular. Ruj seçerken yüze canlılık veren pembe, gül kurusu veya şeftalinin dudak renginize yakın doğal tonlarına yönelin. Genç ve modern bir görünüm için, saten bitişli yarı mat rujları öneririm.
Dudaklardaki ölü deriyi arındırmak için bir dudak arındırıcısı ile başlayın. Bu sayede dudaklarınız pul pul olmayacak ve rujunuz daha kusursuz görünecek. Bunun için evde kendi arındırıcınızı yapabilirsiniz. Sadece şeker ve balı karıştırın ve dudaklarınızı bu karışımla ovun.
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
2 yıllık ruju 4 yıl, 1 yıllık fondöteni 3 yıl kullanan kadınlar sağlıklarını riske attıklarını bilmiyor. 6 aylık kullanım süresi olan maskara ise genellikle 2 yıl boyunca makyaj çantasındaki yerini koruyor. 2 yıllık pudralar ise 3 yıl kullanılıyor.
Oda sıcaklığında yumuşayan göz kaleminin sürüşüyle harika göz makyajı yapabilirsiniz. Makyajın son ve en önemli adımı dudaklara sürülecek rujdur. Rujunuzu oda sıcaklığında saklamalısınız. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda bulunan ruj kısa sürede bozulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri