Espressoları çok asidik çıkıyor ve süt ile birleştiğinde kesilme oluyor. Bunun sebeplerinden bir tanesi kahvenin asiditesinin yüksek olması. Underextract kalan espressolar da asidik oluyor. Yani kavrum ya da kahveden öte, espresso yapımında da sıkıntılar olabiliyor.
Bir shot espressoya süt eklenerek yapılır. Köpüklü olması en büyük özelliğidir. Sütten elde edilen köpük içimini kolaylaştırır ve çok lezzetli bir hale getirir. Baristalar bir latte hazırlarken espressonun üzerine sütle işlediği motiflerle harikalar yaratabilir.
Espresso macchiato, espresso üzerine bir kaşık süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahve türüdür. Küçük porsiyonlarda servis edilir. Süt değil, yalnızca süt köpüğü eklendiği için sert bir tadı vardır. Kahve üzerindeki ufak köpük beneği andırdığı için “benekli” anlamına gelen macchiato ismi verilmiştir.
Espressonun geleneksel içimi elbette sütsüz, şekersiz safi kahve şeklindedir. Espressosun kadifemsi yapısı, kreması ve muhteşem lezzetinin alınması için taze kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile hazırlanmış espresso yeterlidir. Ancak elbette espresso sütle de içilebilir.
Cam bardakta servis edilen latte, bir shot espresso üzerine buharla ısıtılmış süt ile yaklaşık 1 cm'lik köpük eklenerek hazırlanıyor. Ama bunun yerine soğuk süt ve biraz buz eklerseniz yaz günlerinin en sevilen lezzetlerinden biri olan iced latte'yi de elde edebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Barista sütü diğer sütlere oranla daha homojen bir yapıdadır. %4 gibi yüksek yağ oranı sayesinde daha yoğun bir kıvamdadır ve bu sayede kahve sanatı için ideal süttür. Süt bazlı yapılan kahve çeşitlerinde sütün tadını korumak ve uzun ömürlü köpük oluşturmak için özel üretilmiştir.
Latte yapacağınız bardağa 1 shot espresso ekleyin. Kahve makineniz ile veya başka bir süt köpürtme ekipmanı ile taze sütü ısıtın ve yoğun olmamasına dikkat ederek bir miktar köpürtün. Espresso üzerine ısıtıp köpürttüğünüz sütü ilave ettikten sonra servis edebilirsiniz.
Sade kahve içmeyi sevmeyenler için ise en iyi yöntem süt ile kahve içmek olmaktadır. Süt ile kahvenizi yumuşatabilir, yoğunluğunu azaltabilir ve farklı tatlar elde edebilirsiniz.
Espresso'yu yumuşatmak için kullanılan en yaygın yöntemlerden biri de üzerine su eklemektir. Kahvenizi demledikten sonra üzerine ekleyeceğiniz sıcak veya soğuk su ile americano adını verdiğimiz kahve çeşidini elde edebilir, böylece espresso kahvenizi rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Daha fazla su kullanmak espressonun acı ve sulu olmasına neden olur. Suyun Sıcaklığı: Kullandığınız suyun sıcaklığının 90-95 derece olmasına özen gösterin. Ayrıca su sıcaklığının 95 derece üstüne çıkmamasına dikkat edin. Bu nokta kahvenizin tadının yanmasını engellemektedir.
Başka bir deyişle, soğuk su ile temas eden kahve içerisindeki karbondioksit, çok daha yavaş dağılmaktadır. Su sıcaklığı arttıkça çözünme hızı da arttığı için açığa çıkan oksijen ve karbon diğer kahve maddeleri ile birleşerek irili ufaklı baloncukların oluşmasını sağlar.
Genel kabul görmüş en iyi espresso demleme özellikleri şu şekildedir: 7-8 gram kaliteli öğütülmüş kahve, dokuz bara sahip su basıncı, kaliteli bir su, 85-94°C ısıtılması, 20 kg sıkılaştırma basıncı, 30 ml su… Bu tavsiyelere uygun olarak hazırlanan espresso, en lezzetli hali ile tek porsiyon olarak karşımıza çıkar.
kısaca söylemek gerekirse, genellikle şeker koyarlar. bence, gerçekten iyi bir mekanda yapılan espressonun tadı şeker ya da başka bir tatlandırıcı kullanmadan da daha iyi alınılabilir. küçük bir kahve kaşığı şeker ( kahve kaşığı çay kaşığından daha küçüktür özellikle de moka potla yapılan espressolarda* kuraldır.
Hızla hazırlanması ve yoğun tadı ile öne çıkan espresso; su, süt ya da her ikisi kullanılarak seyreltilebilir. Kahvenin seyreltilerek içilmesi, genellikle yoğun kahve aromasının hitap etmediği kişiler tarafından tercih edilir.
Sonuç olarak sert ve yoğun bir lezzet içeren kahve elde edilir. Üzerinde ise kıvamlı, fındık renginde bir köpük oluşur, yani kreması. Mükemmel bir espresso lezzeti için suyun süzgeçten geçme süresi 30 saniyedir ve daha kısa olmamalıdır.
Süt kaynayınca ocağın altını kapatıp sütü bardağa ekleyebilirsiniz. Üzerine de hazırlamış olduğunuz kahveyi ekleyin. İsteğe göre üzerine biraz tarçın serpin. Karıştırıp kahve ve sütün birleşmesini sağladıktan sonra sıcacık kahvenizi servis edebilirsiniz.
Su, 30 saniye geçtiğinden, çekirdekteki kafeinin ancak yarısını emebiliyor. Zaten arabica çekirdeklerinde de robusta'ya göre yüzde 50 daha az kafein bulunuyor. Öte yandan 50 çekirdek içinde tek bir tanesi bozuk olursa, espresso'nun tadı bozuluyor.
Su içtiğimizde, suyun içerdiği mineraller damağımızı temizler ve tat alma noktalarını uyarır. Bu sayede doygun ve yoğun bir içecek olan espressonun ilk yudumundan önce içtiğiniz su, kahveyi içmeden önce damağınızı temizler ve kahve deneyiminize sizi hazırlar.
Kavrulma derecesine bağlı olarak daha sert ve acımsı bir tada sahip olan Türk kahvesi, yoğun aromalı bir içecektir. Yumuşak içimli Türk kahvesi ise bu acı tadın daha az hissedilmesini ve kolay bir tüketimi mümkün kılar. Kahvenin aromasını bastırmadan farklı bir lezzetle harmanlanması, yumuşak içim ile mümkün olur.
Bu nedenle elektrikli cezvede ya da kahve makinelerinde süt ısıtılmamalıdır. Makinenizin metal kısmında kalıntılar bırakacaktır ve onu kazımanız gerekecektir. Bu nedenle de makinenizin bozulma ihtimali vardır.
Sütlü kahve tercih edenler için vücuda dengeli bir şekilde protein, karbonhidrat ve yağ girdiğinden daha uzun süre tokluk hissi veriyor. Vücudun direnç sistemine katkıda bulunuyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve koruyucu bir etkisi de mevcut. Hafızayı güçlendirici etkisi de göz ardı edilmez.
Kahvede kullanılan sütün protein ve yağ açısından yüksek olması daha pürüzsüz sıcak sütler elde etmek için tercih edilir. Genel olarak çoğu kahvecide içtiğimiz latteler, cortadolar tam yağlı sütlerle yapılır.Tabi mekândan mekâna değişkenlik gösterir.
Malzemeler: - Shaker - 10-15 adt. buz - 150ml (1 su bardağı) süt - 5gr (2,5 tatlı kaşığı) granül kahve Hazırlanışı: Shaker'a 5gr granül kahve ilave edilir, üzerine 10 adet buz eklenir. 150ml süt eklendikten sonra, shaker sallanarak karıştırılır. Servis bardağına ayrıca 5-6 adet buz eklenebilir.
Cappuccino'yu Latte'den ayıran en önemli özellik köpürtülmüş süt miktarının fazla olmasıdır. Standart cappuccino fincanında espresso üzerine minimum 2-3cm kalınlığında köpürtülmüş süt eklenmesi önerilir. Latte'de ise sıcak süt miktarı espressonun 5-6 katına çıkarken yüzeyde ince bir tabaka süt köpüğü yer alır.
İyi bir espresso shot'ı için kabul edilen süre 28 saniyedir. Bu süre double espresso yani 60 ml çıktı içindir. Espressonuz için aldığınız çekirdeği alırken öğüttürürseniz öğüten kişi sizin makinenizi bilemeyeceği için standart bir öğütme yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri