"kovulmus seytanin serrinden allah'a siginirim, rahman ve rahim olan allah'in adiyla" anlamindaki "eûzü billâhi minesseytânirracîm, bismillâhirrahmânirrahîm" cümlelerinin ortak adi olan "eûzü - besmele"nin kisa söylenisi... esteîzü billah = allah'a siginiyorum.
Genellikle konuşma esnasında besmelenin yerine kullanılan "Esteuzu Billah", "sonsuz kudret ve ilim sahibi Allah'a sığınırım" demektir.
(ﺍﺳﺘﻌﺎﺫﻩ) i. (Ar. 'iyāẕ “sığınmak, korunmak”tan isti'āẕe) “Eûzü billâhi mine'ş-şeytâni'r-racîm”, “neûzü billâh”, “esteîzü billâh”, “maâzallah”, “el-iyâzü billâh” gibi Allah'tan yardım ve ilticâ talep eden sözlerden biriyle Allah'a sığınma.
Cevap. Euzü besmele söylemenin sünnet olduğu yerlerde, mesela namazda, esteizu billah denmez. Ancak konuşma esnasında esteizu demek veya el-iyâzü billah demek caizdir.
Bis-mil-lâ-hir-rah-mâ-nir-ra-hîm.) Eûzü besmelenin manası: “Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım. Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla,” demektir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu konuda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır: “Şayet sana şeytandan bir kışkırtma (şeytani bir dürtü) gelecek olursa, hemen Allah'a sığın.” (Fussilet, 41/36.) Yani, “Euzü billahi mine'ş-şeytani'r-racim” de.
Bu nedenle Kur'an okumaya başlayacağımız zaman sadece “Bismillahirrahmanirrahim” dememiz yeterli değildir; besmeleden önce “euzü besmele” çekmemiz, yani “Euzubillahimineşşeytanirracim” dememiz gerekmektedir. Ayet-i kerimede emir, her ne kadar Peygamberimiz (s.a.v. )'e gelmişse de O'nunla birlikte muhatap ümmetidir.
Namazda istiâze Hanefî ve Hanbelî mezheplerine göre birinci rek'atta, Şâfiîler'e göre her rek'atta sünnettir. Mâlikîler ise bunu farz namazlarda mekruh görmekle birlikte nâfile namazlarda gizli okunmak kaydıyla sünnet kabul ederler. Cemaatle kılınan namazlarda imama uyan kişinin istiâzede bulunması gerekmez.
Namaz dışında sure veya âyet okumaya başlarken Euzü okumak vacibdir. Yine namaz dışında Fatiha okumaya başlarken Besmele okumak da vacibdir. Diğer surelere başlarken Besmele okumak sünnettir. Namaz içinde zammı sure okumaya başlarken Euzü Besmele çekilmez.
İstiâze, Allah'ın himayesine sığınma, korunma ve güvenli bir sığınağa iltica etme isteği olarak tanımlanır. Dua dua yalvarıp Allah'ın (cc) koruması altına girmek, O'nun himayesine sığınmak tam bir ibadettir. Dolayısıyla istiâze, Rabbe iltica etmenin, O'na yakınlaşmanın farklı boyutudur.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Aişe hadisinden de anlaşılacağı üzere şu beş ayet, Hz. Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku!
Besmele, her işe başlarken ve her alınacak kararda Allah'a sığınarak, şeytanın şerrinden koruma dilemektir. Euzu Besmele Nasıl ve Nerede Çekilir? Euzu besmele “Euzubillahimişeşşeytanirracim ya da Bismillahirrarhmanirrahim” diyerek çekilir. Her işe başlarken, Kur-an ayetleri- sureleri okurken çekilir.
el cevab: 1.AÇI: Kuran okumayı bitiren insanın ya da dinleyenlerin ''Sadakallahu'' ,''Sadakallahu ve Rasuluhu'' , ''Sadakallahu'l-azim'' , ''Sadakallahu'l-aliyyu'l-azim'' , ''Sadakte'' , ''Ahsente Ahsenallahu ileyke'', ''Sadakte ve Tekabbelallahu minke ve minna'', ''Barakallah''..... demeleri caizdir.
Bismillahirrahmanirrahîm" şeklinde yazılıyor. Euzu besmelenin hem Türkçe hem de Arapça yazılışı bulunuyor. Euzu besmele Türkçe olarak "Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahîm." olarak yazılıyor.
Sonra, Vaslu'l-Evvel mea Kat'ıs-Sâni: (İstiâze ve besmeleyi bitiştirerek okuyup durmak ve sonra sûreye geçmektir). Sonra da, Vaslu'l-Küll: (İstiâze, besmele ve sûreyi bitiştirerek okumaktır).
Kötülüklerden Allah'a sığınıp O'ndan yardım isteme anlamında bir terim. Sözlükte “sığınmak, korunmak” anlamındaki avz (ıyâz, meâz) ile bu kökten türeyen istiâze aynı mânaya gelir. Terim olarak her türlü kötülükten korunabilmek için sözle Allah'ın yardım ve himayesini istemeyi ifade eder.
Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
Namazda Fâtiha'dan sonra okunacak âyet veya sûreler için besmele çekilir mi? Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
“İstiâze, Allah'a sığınma, her türlü şer ve şerlilerin şerrinden Allah'a sığınmak demektir.” Müslüman Eûzü'yü okumakla kendisini şeytanın şerrinden, himaye ve korumasında bulundurması için,Yüce Allah'a sığınmış, O'nu kendisine yardımcı ve dayanak kabul etmiştir.
Dualar okunurken besmele çekilmesi sünnet olarak kabul edilir. Bu nedenden dolayı Ayetel Kürsi duası da okunmadan önce euzü besmele çekilmesi gerekir. Kişiler dua veya sure okuyacağı zaman besmeleyle başlar. Ayetel Kürsi genellikle namazlardan sonra daha çok okunur.
EUZU BESMELE HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR? Bir işe başlarken şeytanın şerrinden ve vesvesesinden Allah'a sığınmak için okunur. Bir işe başlarken, bir yolculuğa çıkarken, yemek yemeye başlamadan önce, abdest alırken euzu besmele okunur.
Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur. Sure, ismini 67-73. ayetlerde geçen ve Arapçada ''sığır / inek'' anlamına gelen ''bakara'' kelimesinden almıştır. Medine döneminde, hicretin 1. ve 2. yıllarında inmiştir. Surenin 281. ayetinin Mekke'de, Veda Haccı sırasında indiğine inanılır.
Âmin, “kabul buyur” demektir. Dualardan sonra “âmin” deme uygulaması sünnetle sabittir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam 'âmin' dediği vakit siz de 'âmin' deyiniz.
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri