Çekilen kredi, güveni sarsacak ölçüde önemli miktarda olmalıdır. Eşten habersiz kredi çekilmesi halinde, diğer eş bu gerekçeyle boşanma davası açabilir.
Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, eşlere 'Habersiz kredi çekmeyin' uyarısı yaptı. Yargıtay kararında, “Eşinden habersiz kredi çekmek güven sarsıcı davranış olmakla boşanma sebebidir” denildi. Karar örnek niteliği taşırken, eşten habersiz kredi çekilmesi halinde, boşanma davası açabilecek.
Evlilik içerisinde taraflarca çekilen kredi diğer eşe ve evlilik birliği üzerinde de sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından verilmiş olan bir karar ile diğer eşten habersiz kredi çekmenin güven sarsıcı davranış olacağı ve bu davranışın boşanma sebebi olacağına karar verilmiştir.
YARGITAY: EŞTEN HABERSİZ KREDİ ÇEKMEK BOŞANMA SEBEBİ
Emsal kararla birlikte, eşinden habersiz banka kredisi çeken taraf, boşanma davalarında kusurlu sayılacak.
İlgili 17 soru bulundu
Söz gelimi; eşe karşı sövme, küfretme, aşağılayıcı sözler sarf etme veyahut hakaret içeren sosyal medya paylaşımı yapma yahut mektup gönderme onur kırıcı davranış olarak değerlendirilmektedir. Keza eşe atılan iftiralar da bu kapsamdadır.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Katılımcı, 1-Eşinizin kendi borçlarından şahsen sorumludur. Eşinizin borçları için-eğer kefil olmamışsanız- kimse sizden talepte bulunamaz. 2-Eşinizin israf nedeni ile kısıtlanmasını istiyorsanız Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Zira ekonomik durumda zorluğa düşülmesi aile huzurunu bozan bir haldir. Bu sebeplerledir ki kredi çekiminde de eş rızası aranmaktadır.
Evlilik birliği içinde yapılan borçlar, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olma gereğince eşlerin eşit sorumluluğuna tabidir. Bu nedenle borçlar da ortaktır. Bu konuda borcun ne için yapıldığı ve borç karşılığında edinilen mallar önemli olup, evlilik birliği içinde gerçekleşen borçlar bu kapsamdadır.
Eşin veya hanehalkının kredi notlarının kişinin çekeceği kredi türüne, miktarına, başvuru yapılan finans kuruma ve kredi notuna göre değişiklik gösterir. Ancak, her durumda eşin veya hanehalkının düşük olan kredi notu az ya da çok kredi talebini etkiler.
Bankadan kredi çekerken bir sözleşme imzalamanız gerekir. Islak imza attığınız bu sözleşme banka ile sizin, yani krediyi kullanan tüketici arasında yapılır. Dolayısıyla bir başkasının adını vererek krediyi çekmeniz ya da imza atmanız söz konusu değildir.
Kanunen artık alınan tapularında eş ile ortak olmasından dolayı kredi veren kurumlar eşin gelirine ve kredi notuna bakmaktalar. Ancak, çocuklar, anne ve baba geliri kredi kullanmak isteyen kişinin daha çok kendi beyanına bağlıdır.
Bütün borçlar iki tarafı da bağlamaz. 4721 sayılı yeni Türk Medeni Kanunu 224. maddesi şu şekildedir: “Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün mal varlığı ile sorumludur”. Bu açıdan bireysel kredi veya kart gibi kişisel borçlar eşlerin ortak sorumluluğu kapsamında değildir.
Durumu fark eden vatandaşlar borçsuzluklarını ispatlamak için derhal menfi tespit davası açmalılar. Akabinde basiretli bir tacir gibi davranmayan banka aleyhine maddi- manevi tazminat davası da açılabilir.
Boşandıktan sonra da ev kimin mülkiyetinde kalırsa kredi borçlarından o sorumlu olur. Kısaca açıklamak gerekirse, boşanma davası sürerken, kredi ile alınan ev kimin mülkiyetinde ise ev onda kalmaya devam eder ancak edinilmiş mal olması nedeniyle diğer eşe, payı oranında ödeme yapılması yönünde mahkeme karar verir.
İpotek hakkı mülkiyet hakkını kısıtlayıcı nitelikte bir hak olduğundan dolayı aile konutu üzerinde ipotek tesis edilebilmesi için malik olmayan eşin açık rızası gerekmektedir. TMK m.194 eşin rızası için bir geçerlilik şekli öngörmemiştir. Bu sebeple söz konusu izin bir şekle tabi olmadan, sözlü olarak dahi verilebilir.
Eş muvafakatnamesi, bankaların kredili işlemlerden ötürü teminat altına alacağı konutlarda konut sahibinin evli olması durumunda, konut malikinin eşinin rızasını talep etmesidir. Eş rızası olmaksızın alınan ipotekler, ileride muvafakati olmayan eşin açabileceği bir dava ile birlikte geçersiz hale gelebilir.
Öz: Kefalet sözleşmesi, alacaklı ile kefil arasında yapılan ve alacaklı ile kefalet ilişki- sine üçüncü kişi konumundaki asıl borçlunun borç ilişkisinde, asıl borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarını kefilin üstlendiği teminat sözleşmelerinden biridir. Kefalet sözleşmelerinin geçerliliği için eşin rızası aranır.
2023 yılı itibariyle İş Bankası, ING, Enpara, Akbank, TEB ve Vakıfbank; ipotek, kefil ve gelir belgesi istemeden kredi çekme imkânı veriyor. Söz konusu bankaların mobil ve internet bankacılığı üzerinden hızlıca kredi başvurusu yapmak mümkün.
Bankalar farklı koşullarla çalışmayana kredi verebiliyorlar ancak herhangi bir geliriniz olmadığı sürece kredi almanız imkansız. Aynı şekilde bankalar sigortasız kredi de vermiyorlar. Hemen hemen tüm ihtiyaç kredisi başvurularında, krediye başvuran kişinin geriye dönük son 6 ayda sigorta piriminin olması beklenir.
Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.
Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.
Ancak genellikle boşanma davalarında kadın eşe yükletilen kusur halleri evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırılık, sadakat yükümlülüğüne aykırılık, psikolojik şiddet; erkek eşe yükletilen kusur halleri ise psikolojik, ekonomik, cinsel, fiziksel şiddet, sadakat yükümlülüğüne aykırılık şeklindedir.
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri