Star mülakat tekniği; situation (durum), task (görev), action (eylem) ve result (sonuç) olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. Bu teknik sayesinde kişi önceki deneyimlerinde karşılaştığı sorunları, sorunlara karşı sergilediği davranışları ve elde ettiği sonuçları somut bir şekilde bir olay üzerinden işverene aktarır.
Size yardımcı olacak bu teknik, “Situation, Task, Action, Result” kelimelerinin hem baş harflerinin hem de anlamlarının sırasıyla birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Mülakat sorularını bu yöntemi kullanarak cevaplamak, karşınızdaki insan kaynakları uzmanına istediklerini vermek için uygundur.
Star tekniği, birçok firma tarafından kullanılan ve mülakatlarda mülakatı yapan kişinin uygun soruları sorarak işe başvuran kişinin net cevaplar vermesini sağladığı bir mülakat tekniğidir.
Tam star, sahte star, kısmi star olarak tanımlanır. Aday tüm durumlar hakkında net bilgi veriyorsa tam star. yaşadığı olay hakkında doğru bilgi vermiyor ise sahte star ve aday s, t, a ve r başlıklarından birini bile eksik olarak cevap veriyorsa kısmi star olarak tanımlanır.
STAR'ın açılımı (S)ituation, (T)ask, (A)ction, (R)esult'tan oluşuyor. Yaşanmış olan bir olay üzerine yapılan konuşmada adayın karşılaştığı durum Situation, üstlendiği görev Task, yaptığı davranışlar Action ve hareketlerinin yol açtığı sonuç Result olarak konumlandırılıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Star mülakat tekniği; situation (durum), task (görev), action (eylem) ve result (sonuç) olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. Bu teknik sayesinde kişi önceki deneyimlerinde karşılaştığı sorunları, sorunlara karşı sergilediği davranışları ve elde ettiği sonuçları somut bir şekilde bir olay üzerinden işverene aktarır.
Yetkinlik bazlı mülakat son zamanlarda en çok tercih edilen mülakat tekniğidir. Bu mülakat tekniğinde adayın geçmiş performansları ve sorunlar karşısında gösterdiği davranış biçimleri esas alınır. Bu şekilde adayın söz konusu işe uygun olup olmadığı ve ne tür yetkinliklere sahip olduğu hakkında bilgi edinilir.
Davranışsal sorular (STAR davranışsal mülakat soruları veya davranışa dayalı mülakat soruları olarak da bilinir), adayların geçmiş çalışma durumlarında nasıl davrandıklarını ortaya çıkarabilir. Bu davranışlar, şirketinizdeki benzer durumlarda adayların nasıl tepki vereceği konusunda size fikir verebilir.
Davranışsal mülakatlar, bir kişinin iş ile ilgili geçmiş performansının, gelecekteki performansının en iyi göstergesi olduğu varsayımına dayanır. Bir şirket davranışsal mülakat kullandığında, belirli durumlarda nasıl hareket edeceğinizi ve tepki vereceğinizi bilmek istemektedir.
yıldız i. The Sun is one of many stars. Güneş de bir yıldızdır.
"tüm dünya tarafından tanınan,sevilen,beğenilen sanatçı"yı kastetmeye çalışan türkçe ingilizce karışımı tamlama.
İngilizce star “1. yıldız, 2. (mecazi) ünlü sahne sanatçısı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Germence yazılı örneği bulunmayan *sterron veya *stern- “yıldız” biçiminden evrilmiştir.
Stres mükakatları; yatırım bankacılığı, polis, pilot, broker, asker, hava trafik kontrolörü gibi; kişinin, stres altında iken, kendini, durumu ve çevreyi nasıl kontrol altına aldığının ölçülmesi için yapılması gereken görevler için tercih edilmesi gereken bir mülakat türüdür.
Sıralı Mülakatlar
Adayın farklı görüşmecilerle ayrı ayrı ya da belli bir sırayı izleyerek görüştüğü mülakat biçimidir. Mekan sabit tutulup görüşmeciler değişir ya da aday görüşmecilerin bulunduğu mekanlara gider.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
4 Planlı Mülakat :
Sorular, bir uzman grubu tarafından önceden hazırlanır ve her adaya aynı şekilde sorulur. Cevaplar, bir mülakat formuna kaydedilir ve ayrı ayrı incelenerek değerlendirilir. Bilgilerin geçerliliği daha yüksektir. Değerlendirme mekanik, standartlara bağlı ve objektiftir.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri