Haşlama et veya kemik suyu tüketmek enfeksiyonlara karşı sizi korur, iltihapları azaltır ve eklem ağrılarını önler, sindirimi kolaylaştırır ve vücut üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.
Haşlama et, yağından ayrıldığında gayet sağlıklı bir yemektir. Bir küçük patates eklenerek yapılan et yemeğinde, patates bir dilim ekmeğe eş değerdir. Patatesli et yemeği tüketirken ekmek miktarınızı azaltmanız gerekir.
Kırmızı Etin Faydaları
Kırmızı et kreatin, B6, B12 ve D vitaminlerini içerir. İçerdiği besinler kısa sürede enerjiye dönüşerek vücudun zinde kalmasına destek olur. Özellikle kreatin ve protein zenginliği sayesinde kas yapımını destekler Bu nedenle kilo kontrolünde ve sporcular için önemli besin kaynakları arasındadır.
Dana eti, proteinin yanı sıra iyi bir demir kaynağıdır. Demir, oksijenin vücutta taşınmasına yardımcı olan ve anemiyi önlemek için özellikle önemli olan temel bir besindir. Dana eti ayrıca çeşitli vücut fonksiyonları için önemli olan çinko, selenyum ve B vitaminleri gibi diğer besinler açısından da yüksektir.
İlgili 41 soru bulundu
Kas yapısını güçlendirir: Kırmızı etin içeriğindeki protein grupları vücuttaki kas gruplarının güçlenmesine katkı sağlar. Bu yüzden kırmızı et sporcular tarafından tercih edilen bir hayvansal gıdadır.
Kırmızı et besin değeri en yüksek olan gıda türlerinden birini oluşturur. 100 gram et ortalama 143 kaloridir. Diyet yapılmak isteniyorsa yağsız dana eti yemek iyi bir tercih olur. Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
Sağlıklı kişilerin haftada en fazla 3-4 kez kırmızı et tüketmesi faydalı olur. Tansiyon, yüksek kilo, kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların ise tüketimi en fazla 2 gün ile sınırlandırması gerekir.
Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemine etki eder ve midede bir takım rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Güç parçalanan bir besin olduğu için vücut sindirirken zorlanır. Dolayısıyla fazla tüketildiğinde midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Kırmızı et kreatin ve karnitin açısından oldukça zengindir. Kreatin kaslarda enerji depolarını doldurur ve kas gücünü artırır. Karnitin ise yağın enerjiye dönüşmesinde önemlidir. Et tüketmeyenlerde bu maddelerin değeri düşüktür, bu da kas ve beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler.”
Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Günlük ihtiyacın üzerindeki kırmızı et tüketiminin pankreas ve prostat kanseri riskini artırdığı bildirilmiştir. Yine başka bir çalışmada haftada dört ya da daha fazla sığır eti tüketenlerin tüketmeyenlere göre 2 kat daha fazla mide kanserine yakalanma riskini artırdığını bulmuşlardır.
Etin tetiklediği hastalıklar
Willet, aşırı kırmızı et tüketiminin özellikle kardiyovasküler (kalp ve damar) ve tip 2 diyabet gibi hastalıkları tetiklediğini söylüyor ve ekliyor: "Kırmızı et, kandaki LDL kolesterolünü yükselten ve kalp krizinin en önemli nedenlerinden olan doymuş yağ bakımından zengindir."
Diyette Haşlanmış Et Tüketmek Kilo Aldırır mı? Her besin gibi diyette eti de ölçülü bir şekilde tüketmek gerekir. Haşlanmış et, diğer yağda kızartılmış ve Mangalda pişirilmiş etlere göre daha az kaloriye sahip olsa da fazla tüketilmesi halinde kilo alımına yol açabilir.
Baharatları eklemelisiniz. Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır.
Özellikle son iki örnekte suda çözünen proteinlerin başlama suyuna geçmesi etin besin değerinde kayda değer bir kayba, suyun da besin ve kalori değerinin önemli miktarda yükselmesine yol açar, dolayısıyla haşlama suyunun atılmayıp kullanılması gerekir.
Dr. Uludüz sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, protein açısından oldukça zengin olsa da yüksek miktarda kolesterol içeren sakatatlardan uzak durmalıdır.”
Yapısal olarak hazmı zor bir besin olan et, yüksek protein değerleriyle de dikkat çeker. Bu nedenle sonrasında hazmı kolay olan hafif ve sütlü tatlılar tüketilmelidir. Hatta et ürünleri tükettikten en az 2 saat sonra tatlı ve meyve tüketimi tavsiye edilir.
Kronik hastalıklara yakalanma riskleri çok daha fazla
Başlıcaları; migren, diyabet, osteoporoz ve astım.
Kırmızı et mümkün olduğu kadar iyi pişmiş bir şekilde tüketilmelidir. Pişirme sırasında etin merkezi sıcaklığının 72°C olması gerekmektedir. Izgara ya da kızartma yapmak yerine etler yahni olarak ya da buharda pişirilmelidir. Yüksek sıcaklıklarda kısa süreli pişirme yapılmalı ve et kesinlikle ateşe temas etmemelidir.
Hangi öğünlerde ne yenilmelidir? Et, tavuk gibi sindirimi zor besinlerin daha çok öğle saatlerinde olması daha uygun olacaktır. Şayet eğer ki akşam saatinde olacaksa çok geç saatlere bırakılmaması gerekir.
Uzun yaşarız. Yaklaşık 20 yıldır devam eden bir çalışmada veganlar, vegan olmayan insanlara göre 6 ila 9 yıl daha uzun yaşamaktadır. Bilindiği üzere veganlar naveganlara göre daha az kalp hastalığına, kansere ve otoimmün hastalıklara yakalanıyorlar.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de daha düşüktür.
Wagyu (Japon sığırı) üretimi yapılan 4 sığır etinden biridir. Wagyu sığırlarından elde edilen et kalitesiyle bilinir ve yüksek fiyata satılır. Bu sığırların da cinsleri olduğu için Tajima cinsi eti olan kobe etinden söz etmek gerekir.
B Vitamini Dana Etinde Daha Fazla
Ancak kuzu etinin de sindirim sistemine iyi geldiği ve bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Tüm uzmanların uzlaştığı nokta her iki etin de belirli sıklıkla dönüşümlü olarak tüketilmesi gerektiği yönündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri