Ayyuka Çıkmak Deyiminin Anlamı (TDK) Anlamı: Biri hakkında yapılan dedikoduların çok kısa bir süre içerisinde hızla yayılması. Anlamı: Gizli bir şeyin ortaya çıkması ve herkes tarafından bilinmesi.
[1] Göğün en yüksek yeri. [2] Göğün kuzey yarım küresinde bulunan Arabacı Takımyıldızı'nın en parlak yıldızı.
AYYUKA ÇIKMAK KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Camlar çerçeveler parçalanıyor, küfürler ayyuka çıkıyordu.- Rezalet ayyuka çıktı, bütün İstanbul bundan bahsediyor.
ayyuka çıkmak
1) ses yükselmek: “Camlar çerçeveler parçalanıyor, küfürler ayyuka çıkıyordu.” -A. Ümit. 2) dedikodu herkesçe duyulmak, yayılmak: “Rezalet ayyuka çıktı, bütün İstanbul bundan bahsediyor.” -N. F.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit ayukı kelimesi, 'Eski Türk devletlerinde hükümetin adı,' biçiminde öne çıkar. Devlet ile ilgili yönetim ve kararların alınması ve bu kararların uygulanması noktasında, devlet yetkililerin bulunduğu bakanlar kurulu olarak da bilinir.
Türk Dil Kurumu açısından şiar kelimesi, 'Duyuş, düşünüş ve inançta olan ayırıcı özellik,' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda ülkü ya da düstur şeklinde de kullanılır.
Tere batmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok terlemek.
TDK'ya göre ayan olmak belli olmak, bilinir olmak anlamlarına gelmektedir. Ayan beyan kelime grubu ise TDK'ya göre besbelli, apaçık, açık seçik bir biçimde anlamlarına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğü üzerinden ele alındığı vakit Münferit kelimesi, kendi başına olan, tek ve ayrı gibi anlamlar doğrultusunda kullanılır. Kişinin bireysel olarak ele almış olduğu durumları ve davranışlar ile kararları ifade eder.
Arapça ˁayyūḳ عيّوق "keçi yıldızı, Capella, gökyüzünün en yüksek yeri" sözcüğünden alıntıdır.
Cendere kelimesi Türkçe'de "baskı mengenesi, pres" anlamına gelir.
Piyan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tıp Mantara benzeyen kabarcıklarla ortaya çıkan, ciltte yaralar yapan, bulaşıcı sıcak bölge hastalığı
İşte Pinhan ne demek, hangi anlamlarda kullanılır ve TDK kelime anlamı nedir cevabı. Pinhan kelimesi gizli, saklı veya gizlenmiş anlamına gelir. Aynı zamanda hafi, mahfi, mestur ve müstetir olarak da tanımlanabilmektedir.
Âyanlık, uzun bir süre informel olarak 18. Asır ve Tanzimat dönemine kadar Osmanlı'da etkili bir müessese idi. Bu kişiler taşranın kodamanları, eski idareciler veyahut bir şekilde sivrilmiş sözü geçip saygı gören insanlardı.
[1] Bir işte uzmanlaşmış kimselere o işi öğretmeye çalışmak gereksiz bir çalışmadır. [2] Kendini yanlışlıkla gülünç duruma sokmak.
Deyim. [1] Ödeyemeyeceği kadar çok borç içinde boğulup kalmak. [2] Çok borçlu olmak.
Tere, kendisine benzer bitkilerden ayrılması için bazen bahçe teresi olarak da anılan, oldukça hızlı büyüyen ve turpgiller familyasina ait yenilebilir bir bitkidir. Bilimsel adı lepidium sativum olan terenin anavatanı Güneydoğu Asya ve Mısır olarak bilinir.
Özellikle sevindirici ve mutlu edici ya da müjdeli haber şeklinde genelde kullanılır.
Arapça'da ise kısaca "inandım" mânasını taşıyan ve İslâm'ın temel inançları arasında yer alan Allah'ın varlık ve birliğine imân etmeyi, onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayrın ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmayı dile getiren sözcüktür.
Birinin değerini, ahlakını anlamaya yarayan ölçüt.
İslâmiyet öncesi Türk toplumunda ilk sosyal birlik olan ve “oguş” (veya uguş) sözü ile ifade edilen aile, sosyal bünyenin çekirdeği durumunda idi. Bu sebeple, aile sistemini esasları siyasî, sosyal hemen bütün Türk kuruluşlarına ve fertlerin davranışlarına yansımıştır.
Tamgacı: Devletin dış işlerinden sorumlu olan kişiye “Tamgacı” adı verilmiştir. Tarkan: İslamiyet öncesi Türk devletlerinden ordu komutanları “Tarkan” unvanı ile anılırdı. Apa: Devlet içerisinde çeşitli görevleri olan sivil yöneticiler “Apa” olarak adlandırılır.
Eski Türklerde hükümdardan sonra en fazla yetkiye sahip olan kişiler Aygucı olarak isimlendirilirdi. Aygucı kelimesinin eş anlamlıları ise baş danışman, baş vezir, devlet müşaviri şeklindedir.
PERRAN – PERAN
( ﭘﺮﺍﻥ– ﭘﺮّﺍﻥ) sıf. (Fars. perrіden > perіden “uçmak, sıçramak”tan perrān > perān) Uçan, uçucu: Eşk bak oldu perran / Ey kebûter sen de perrân ol (Muallim Nâci'den).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri