Bifteği öncelikle bir kaba alıp süt, kekik, karabiber, zeytin yağı ve soğan doğrayıp en az 2 saat dinlendiriyoruz. Ben bir gece dinlendirdim. Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz.
Basit marine sosu için sadece sarımsak, soğan, zeytinyağı ve sirke yeterli. Fakat bu şekilde sirke ya da sütle marine işlemi uyguladığınızda en fazla 2 saat kadar etlerinizi içinde bırakın.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Beyaz et için marine süresi 2 saat iken, kırmızı et için marine süresi 4-8 saat arasındadır. Bu saat aralıkları aynı gün içinde et yemeği pişirecek olanlar için idealdir. Unutmayın ki daha lezzetli ve daha yumuşak bir et için en az 24 saatin geçmesini gerekir.
Süt ile et marinesi yapımında; 500 gr eti orta derinlikte yaygan bir kaba koyun. Daha sonra çukur bir kase içine 1 su bardağı süt ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Ardından kaşık ile karıştırın. Sütlü yağ karışımının üzerine damak tadınıza göre kimyon, kekik, kırmızı toz biber ekleyin.
İlgili 18 soru bulundu
Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz.
Süt; yine oldukça güçlü asitler içerir ve bence marinasyon için çok uygun bir maddedir. Soğan suyu ve süt, etin içindeki sinirlerin canına okur.
- En kısa marinasyon 48 saat olmalı. Marinasyon işlemi 72 saati de geçmemeli. Çok ani bir karar verseniz bile bir gün önceden mangallık etleri hazırlamak gerekir. - Kuzu eti için; süt, soda, soya sos, taze kekik, sarımsak...
Tuz, karabiber ve çok az zeytinyağı ile ve sütle önlü arkalı marine ettikten sonra ısıtılan döküm ızgara ya da tavada eti mühürleyin. Ardından eti ızgaraya koyun ve kısa süreli, çevire çevire her yüzeyini pişirin. Yaklaşık 10 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Yumuşak ve kolay pişen etler elde etmek için et marinesi önemlidir. Et marinesi ya da terbiyesi olarak bilinen bu yöntem, asidik malzemeler (zeytinyağı, tuz, sirke...) ile etlerin bir süre dinlendirmesi işlemidir. Beyaz et için 2 saat yeterli iken kırmızı et için en az 4-8 saat arası dinlendirmek gerekir.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Süt: Asitli olduğu için eti çürütür. hem dinlenir hem de yumuşar. Eti marine etmek için yoğurtta kullanılabilir.
Uzmanlara göre, kurban etinin parçalara ayrılmasının ardından serin bir yerde 5-6 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Etin ısısının düşmesi için üstü kapatılmadan bekletilmeli.
Kurban etinin bekleme koşulları buzdolabında ve oda sıcaklığında değişmektedir. Kurban eti buzdolabında bozulmadan 4 güne kadar bekletilebilir. Oda sıcaklığında ise en fazla 5 saat kadar bozulmadan dayanabilir.
Bu nedenle et dinlendirilmeli ve ertesi gün tüketilmelidir. Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir.
Kırmızı et terbiyesi için salça, zeytinyağı, süt, yoğurt, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde bekletilirse yumuşacık duruma gelir. Baharatlar da lezzetine lezzet katarlar.
Önceden ısıtılmış 180 ° deki fırınımızda yaklaşık 35 dakika pişiriyoruz ( iyi pişmiş et için) orta veya az pişmiş severseniz yaklaşık 25 dakika yeterli olacaktır. Yemeğimiz hazır.
SÜTLÜ ET SOTE HAZIRLANIŞI
Ardından bir tencereye etleri, soğanları, sarımsakları, zeytin yağı, tereyağı ve tuzu ekleyip soteleyin. Daha sonra içine sütü ilave edip biraz suyunu çekmesini bekleyin. Ardından doğranan biberleri ilave edip hafif etin içinde kızartın.
Sosun etin her tarafına geldiğine emin olun. Eğer marinasyon için fazla vaktiniz yoksa ete hafif bir şekilde masaj yaparak marinasyon sosunu yemesini sağlayabilirsiniz. Marinasyon sosundaki eti buzdolabına koyun: Kullandığınız marine sosuna bağlı olarak etin marinasyon süreci 2 saat ile 24 saat arasında olacaktır.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
Et marine edilmeden önce yıkanmalı mı? Eğer marine etmek istediğiniz et kanlı bir etse, mesela yeni kesilmiş bir kurban etiyse, akan suda yıkamayın, soğuk suda bekletin. Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler.
Suyunu çeken etlere doğranmış biberleri ekleyip hafif kavuralım ve ardından unu ekleyip 2 dakika daha kavuralım. Ardından sütü üzerine boşaltıp karıştıralım ve kapağını kapatalım, kaynamasını bekleyelim. Kaynara çıkınca domatesi sarımsağı ve baharatlarını da ekleyip kapağını kapatıp 40 dakika kısık ateşte pişirin.
Tuz eti sertleştirir. Ete baharatı da tuzu da pişmesine yakın katılmalıdır. Afiyet olsun.
ET NASIL TERBİYE EDİLİR? Kırmızı etin terbiyesi için genellikle zeytinyağı, bitkisel yağ, salça, yoğurt, süt, soğan, sarımsak ve bazı baharatlar kullanır. Çünkü bunlar çok güçlü asitlerdir ve Özgür Şef'in deyimiyle etin lezzetini alan, çiğnedikçe ağızda büyümesine neden olan sinirlerin canına okur!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri