Mahkemece tespit edilen bu bedel, taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakkının kamulaştırılma bedelidir. Tarafların anlaşması halinde kamulaştırma bedeli olarak anlaşılan miktar peşin ve nakit olarak, hak sahibi adına bankaya yatırılır.
Mahkemece, taşınmaz mal hakkındaki mülkiyet ihtilafı ile ilgili davanın tüm taraflarına tebligat yapılır. Kamulaştırma bedelinin tespit edilmesi üzerine, bu bedelin mülkiyet ihtilafıyla ilgili davanın sonucunda belli olacak hak sahibine ödenmek üzere idarece mahkemenin belirttiği bankaya yatırılır.
Kamulaştırmanın temel unsuru kamu yararıdır ve kamulaştırma ile devlet, kişinin özel mülkiyet alanına müdahale eder. Devlet, kamulaştırdığı taşınmazın bedelini malike ödemek yükümlülüğü altındadır.
Kamulaştırma bedeli nasıl alınır? Kamulaştırma bedeli Banka kanalı ile ödenmektedir. Anlaşamama durumunda ise mahkeme kararı ile tespit edilmiş ve yerel banka şubesinde blokeli olan bedel, mahkemenin gerekçeli kararında belirtilen hak sahiplerine ödenmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
KAMULAŞTIRMA BEDELİ NASIL VE NE ZAMAN TAHSİL EDİLİR? Mahkemece tespit edilen bu bedel, taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakkının kamulaştırılma bedelidir. Yerel Mahkeme aşaması bittiğinde mahkemece belirlenen tutar kamulaştırma bedeli olarak peşin ve nakit olarak, idare tarafından hak sahibi adına bankaya yatırılır.
Malikin tapuda ferağ vermesi ile istimlak bedeli bankadan ilgili şahsa ödenir. Normalde süreç böyle işler. Ancak bazen kamu kurumları bedeli hazır etmeden ve şahsa ödeme yapmadan tapuyu üzerine almaktadırlar ama bedeli ya ödememekte veya 45 günlük yasal süreden çok sonra ödemektedirler.
Acele kamulaştırma bedelinin bankadan çekilmesi için taşınmazların maliklerinin yani hak sahiplerinin kimlik bilgilerini ibraz etmesi gerekmektedir. Bu şekilde idarenin bankaya yatırdığı bedel, malik tarafından kullanılabilecektir.
Kanun koyucu tarafından, kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davalarının taşınmazın bedeli ne olursa olsun Asliye Hukuk Mahkemesinde görüleceği öngörülmüştür.
İtiraz konusu kuralda, kamulaştırma bedelinin tespiti için açılan davanın dört ay içinde sonuçlandırılamaması hâlinde tespit edilen bedele bu sürenin bitiminden itibaren kanuni faiz işletilmesi öngörülmüştür.
İstimlak yapıldığı zaman satın alınan gayrimenkulün bedeli devlet tarafından peşin olarak ödenir. Belediyeler, DSİ Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Üniversiteler tarafından istimlak yapabilir.
Kamulaştırma Kanunu'nun 10. Maddesindeki düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nin 2018/104 Esas ve 2020/39 Karar sayılı kararıyla iptali ile birlikte Asliye Hukuk Mahkemelerince tespit edilen kamulaştırma bedelleri yerel mahkemece verilen karar kesinleşmeden hak sahiplerine ödenecektir.
Tapuya resen tescil veya terkinden sonra kamulaştırma bedeli kendilerine ödenir. Bu madde uyarınca satın alınan veya trampa edilen taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakkı, sahibinden kamulaştırma yolu ile alınmış sayılır ve bu şekilde yapılan kamulaştırmaya veya bedeline karşı itiraz davaları açılamaz.
- Tutanağın tanzim tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde tutanakta belirtilen bedel idare tarafından ödemeye hazır hale getirilerek tapuda idare adına ferağ vermesi istenilir ve ferağ verilmesi halinde kamulaştırma bedeli kendilerine ödenir.
TEDAŞ'ın verilerine göre, elektrik dağıtımı kapsamında kamulaştırması yapılmamış mevcut tesislerin kamulaştırma bedelleri yaklaşık 7 milyar lira olarak öngörülüyor. Miktarın büyüklüğü, çalışmaların uzun sürecek olması nedeniyle kamulaştırmaların 20 yılda tamamlanması planlanıyor.
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 3. maddesinin 2. fıkrası hükmü, “1 peşin + 5 taksit” diye tanımlanabilecek bir ödeme sistemi öngörmüştür.
Kamulaştırma davaları yönünden, avukatla müvekkili arasında yazılı bir sözleşme bulunmaması, ya da geçersiz olması durumunda, avukata ödenmesi gereken vekalet ücreti ise, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde öngörülen maktu ücret kadardır. göre yapılan kısmi ücret ödemesinin iadesine engel değildir.
Kamulaştırma işlemi için tesis edilen veyahut taraflarca anlaşılan kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi itibari ile 5 yıllık hak düşürücü süre başlamaktadır.
Kanun koyucu kamulaştırma davalarının hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını temin etmek için, idarenin mahkemeye başvurmasından itibaren en geç 30 gün içerisinde duruşma günü verileceğini ve her duruşma arasında en çok 30 gün olabileceğini düzenlemiştir.
Kamulaştırma Kanunu 10.maddesi uyarınca kamulaştırma bedelinin tespiti için açılan dava, 4 ay içerisinde sonuçlandırılamazsa bu sürenin sonundan karar tarihine kadar kamulaştırma bedeline yasal faiz işletilir.
Kamulaştırma bedelinin tespiti ve idare adına tescili talebiyle açılacak davalarda görevli mahkemeler, Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Kamulaştırılma kanunundan doğan tüm anlaşmazlıkların adli yargıda çözümlenmesi gerekenleri, taşınmaz malın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemelerinde basit yargılama usulü ile görülür.
Kamulaştırma uygulamaları ile kamu yararının gerektirdiği hallerde özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere ait olan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına, bedeli devlet tarafından ödenmek üzere, devlet tarafından el konulmaktadır.
İstimlak bedeli, mülk sahibinin mülkün kullanım hakkını başka bir kişiye verdiği ve bu kişinin mülkü belirli bir ücret karşılığında kullandığı bir anlaşma olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, istimlak bedeli, mülk sahibi ve istimlakçı arasında yapılan istimlak sözleşmesinde belirlenir.
Kamulaştırma davalarında da bu böyledir ancak bu davalarda önemli bir istisna vardır: Dava sonunda, dava nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, ilgili devlet kurumu avukatlık asgari ücret tarifesine göre mülkü kamulaştırılan kişinin avukatına ilam vekalet ücreti öder.
Bir gayrimenkul istimlak edilerek imar planlarına uygun olarak park, yol, metro, tramvay, alt ve üst geçit, otopark, mezarlık gibi kamu hizmet alanları için kullanılabilir. İstimlak yapıldığında satın alınan gayrimenkulün bedeli peşin olarak ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri