Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'de başta bor mineralleri ve türevlerini çıkaran, kamuya ait bir madencilik ve kimya devlet kurumudur. Dünyanın bilinen bor mevduatının %72'sine sahip olan Türkiye'de, bor mineralleri madenciliğini devlet tekelinde tutmaktadır.
2007. Halıköy Maden tesisleri Cengiz Holding tarafından satın alındı. Halıköy Maden tesisleri Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır A.Ş. Çatısında faaliyetlerine başladı.
Eti Bakır A.Ş., yılda 100 bin metreden fazla derinliğe ulaşan sondaj çalışmalarına devam ediyor. 2004 yılındaki özelleştirme kapsamında Cengiz Holding bünyesine dahil olan Eti Bakır A.Ş. Küre işletmeleri ve Eti Bakır A.Ş.
a) Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü; tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesi ile sınırlı bir iktisadi devlet teşekkülüdür. b) Teşekkül; 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu Ana Statü hükümleri saklı kalmak üzere özel hukuk hükümlerine tabidir.
Cengiz Holding, 3. Havalimanı başta olmak üzere kamu-özel ortaklığı olarak bilinen milyar dolarlık projelerden özelleştirmelere AKP iktidarı döneminde en çok kazanan sermaye grupları arasında. Cengiz Holding 2006 yılında Eti Bakır'ı da özelleştirmeden 37,6 milyon dolara almıştı.
İlgili 42 soru bulundu
Hem Türkiye'de hem de dünyada önemli projelere imza atan; ilkleri başaran Cengiz Holding'in, madencilik alanında Eti Bakır ve Eti Alüminyum şirketleri bulunuyor.
Bağlı kuruluşları arasında, Finlandiya'da kurulu olan ve İskandinavya, Doğu Avrupa, Rusya, Orta Asya ve Afrika'da Eti Maden İşletmeleri ürünlerini dağıtan Ab Etiproducts Oy bulunmaktadır. 24 Şubat 2017 yılında yayımlanan kararname ile bütün hisselerinin Türkiye Varlık Fonuna devredilmesi kararlaştırılmıştır.
Türkiye'nin bor madenlerinin üretimi, işletilmesi ve pazarlanması görevi, kanun düzenlemeleri ile ETİ MADEN'e verilmiştir. ETİ MADEN son 20 yılda yaklaşık 1,3 milyar dolar yatırım yaparak dünyada kurulu bor üretim kapasitesinin yüzde 50'sine sahip olmuştur.
2840 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye'de bor ve bor ürünlerinin üretilmesi, işletilmesi ve pazarlanması faaliyetlerini gerçekleştirme görevi Eti Maden tarafından yürütülmektedir.
Sonuç olarak, ETİ MADEN'in ve bor madenlerinin herhangi bir ülke, firma ve şahsa satılması veya devredilmesi gibi bir durum söz konusu olmayıp, bu konuda yürütülen herhangi bir çalışma da mevcut değildir.
Mazıdağı işletmemiz tek başına tüm dünyadaki Kobalt üretiminin % 2'sini gerçekleştirir. Eti Bakır Kastamonu Küre tesislerinde, yeraltı madenciliği ile yılda 1.100.000 ton Tüvenan Bakır Cevheri, 110.000 ton Bakır Konsantresi ve 400.000 ton Pirit Konsantresi üretimi yapılır.
ÜLKEMİZDEKİ TEK BAKIR İŞLETMESİ
tarafından devralındı. Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır A.Ş. Samsun İşletmeleri, Karadeniz Bölgesindeki bakır cevheri yataklarının değerlendirilip, bakır üretmek amacı ile kurulmuş olup, hali hazırda ülkemizde cevherden bakır üreten tek işletme konumundadır.
Hem Türkiye'de hem de dünyada önemli projelere imza atan; ilkleri başaran Cengiz Holding, grup şirketleri Eti Bakır, Eti Alüminyum, Cengiz Enerji ve Cengiz İnşaat, Ahen Maden, Cengiz Turizm ve iştirakleri Kalehan Enerji, CK Enerji, Cenal Elektrik şirketleriyle faaliyet gösteriyor.
Bütün hisseleri T.C. Hazinesine aittir. 2 tane yurt dışı iştiraki vardır, bunlarda Ab Etiproducts Oy ve Etimine SA. şirketleridir. Eti Maden'in Kırka, Emet ve Bandırma'da tesis edilmiş üç büyük kimya fabrikası Türkiye'deki konsantre bor üretiminin tamamını gerçekleştirmektedir.
Ülkemizde en önemli ve dünyadaki en büyük bor yatağı Eskişehir Kırka ilçesinde Seyit Gazi kasabasında. Bu Kırka yatağında boraks madeni mevcut. Şu anda Eti Maden'in deterjan yapımında kullandığı boraks, buradan elde ediliyor. İkinci büyük yatak Kütahya'nın Emet ilçesinde bulunuyor.
Seçenekler: 1 kg 34,90 TL/kg.
Dünya üzerinde %73'lük oranla Bor rezervinde ilk sırada Türkiye yer alır. Önemli Bor yatakları Türkiye'den sonra Amerika, Rusya ve Güney Amerika gelir. Bor madenleri ülkemizde; Eskişehir Kırka, Kütahya Emet, Bursa Kestel ve Balıkesir Bigadiç'te bulunur.
Bunu gerçekleştirmek için Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle 1935'te bir iktisadî devlet teşekkülü olan Etibank kurulmuştu. Banka, Türkiye'nin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını modern tesisler vasıtasıyla ve yüksek verimlilik anlayışıyla çıkarıp, işleyerek ilgili kurumlara dağıttı.
Türkiye'nin bor madeni rezervinin yaklaşık yüzde 70'inin bulunduğu Kütahya'nın Emet ilçesinde, yer alan Eti Bor tesislerinin özelleştirileceğine dair çıkan söylemlerle ilgili olarak konuşan Maliye Bakan yardımcısı 22. Dönem Kütahya Milletvekili Abdullah Erdem Cantimur böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir. Madenler, devlet ya da üretilen madenden devlet hakkı ödenerek özel veya tüzel kişiler tarafından işletilebilir."
Türkiye'nin bordan üretilen ilk ve tek temizlik ürünü Boron piayasaya çıktı! Türkiye'nin bor madeninden Türkiye'nin temizlik ürünü Boron, Eti Maden Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer tarafından tanıtıldı.
MTA (MADEN TEKNİK ARAMA) tarafından 1935 yılından sonra maden sahaların işletmeye açılması uygun görüldü, 1937 yılında Etibank'a devredildi, 1951 yılında İşletme, Etibank tarafından üretime alındı.
ETİ GÜMÜŞ A.Ş.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün özelleştirme programı çerçevesinde 2007 yılında Yıldızlar SSS Holding bünyesine katılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri