Ortalama bir Etik Hacker Türkiye'de ortalama 10.000-14.000 TL Kazanır.
Bilgisayar korsanları, kişisel bilgileri çalarak her yıl milyarlarca dolar kazanıyor. ABD'li bir güvenlik yazılımı şirketine göre, bilgisayar korsanları 2010 yılından bu yana 100 milyar dolar gelir elde etti. İstatistiklere göre bir hacker, saatte ortalama 41 dolar kazanıyor.
Yani beyaz şapkalı hackerlar legal yollardan yıllık 40.000 dolar civarında kazanç elde edebiliyorlar. Ancak yasal olarak çalışmak istemeyen hackerların aldıkları değil, çaldıkları paranın izini resmi devlet kurumları takip ederek o hackerı er ya da geç yakalayıp vermektedir.
Evet, beyaz şapkalı hacker olmak yasaldır ve hatta diğer ismi etik hacker olarak bilinmektedir. Beyaz şapkalı hackerlık, bilgisayar sistemlerinin güvenliğini sağlamayı amaçladığından yasal olarak kabul edilir. Nitekim beyaz şapkalı hackerlar büyük firmalarda ya da devlet kurumlarında maaşlı olarak çalışabilirler.
Etik hackerlar genellikle “beyaz şapkalı hackerlar” veya “bilgisayar güvenliği uzmanları” olarak da adlandırılır. Onların amacı, bir sistemdeki zayıf noktaları tespit etmek, güvenlik açıklarını gidermek ve sistemleri saldırılara karşı daha dirençli hale getirmektir.
İlgili 21 soru bulundu
Taslağa göre bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişiye halen 6 aydan 3 yıla kadar olan hapis cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis olacak.
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanlığı için başta bilgisayar olmak üzere, yazılım mühendisliği, matematik, veri analizi, bilgisayar teknolojileri gibi konularda eğitim alınmalıdır.
Ethical hacker olarak, farklı dilleri ileri seviyede kullanabiliyor olmanız şart. Programlama beceriniz sayesinde güvenliği tehdit altında bırakabilecek hataları keşfedeceksiniz. Öğrenmeniz gereken başlıca diller arasında PHP, HTML, JavaScript, SQL, Python, Perl, C ve C++ geliyor.
Siyah şapkalı korsanlar, bilgisayar ağlarına kötü niyetlerle izinsiz erişim sağlayan suçlulardır. Ayrıca dosyaları yok eden, bilgisayarları kilitleyen veya parolaları, kredi kartı numaralarını ve diğer kişisel bilgileri çalan kötü amaçlı yazılımlar da kullanabilirler.
RedHack (Kızıl Hackerlar, Kızıl Hackerlar Birliği), 1997 yılında kurulan, kendilerini Marksist ve sosyalist olarak tanımlayan hacker grubu.
eleman.net verilerine göre, Siber Güvenlik Uzmanı 2023 yılında ortalama 44.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Siber Güvenlik Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 36.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 22.616 TL maaş alıyordu.
Kırmızı Şapkalı Hackerlar: Bir organizasyonun veya kuruluşun sistemlerinin güvenliğini test etmek için izinli olarak çalışırlar. Bu tür hackerlar, organizasyonun gerçek dünyadaki güvenlik zafiyetlerine karşı hazırlıklı olmasını sağlamak için testler gerçekleştirirler.
"Gri şapkalılar", yeteneklerini duruma göre iyi veya kötü yönde kullanan hackerlar olarak tanımlanıyor. "Beyaz şapkalılar" ise etik hacker olarak biliniyor. Korunaklı ağ ve sistemlere, sistem güvenliğini test etmek ve değerlendirmek amacıyla giren uzmanlar bu adla anılıyor.
Değerli kardeşimiz, Site hacklemek caiz değildir. Bu nedenle yabancı kaynaklı siteler de olsa hacklemek doğru bir metot değildir. Her Müslüman üzerine düşen görevi yapmakla sorumludur.
Barikat Akademi olarak başlatılan Hacker Okulu ihtiyaç duyulan siber güvenlik iş gücünü karşılamaya ve siber tehditlere karşı siber güvenlik uzmanları yetiştirmeye yönelik bir eğitim programıdır.
Gri şapkalı hackerlar iyi niyetli ancak yasal olmayan hackleme yapan kimselerdir. Gri şapkalı hackerlar kimilerine göre etik olan, kimilerine göre ise etik olmayan hackerlardır.
Şubat ayında "Yapay Zeka Sistem Analisti", "Blok Zinciri Analisti", "Bulut Bilişim Analisti" ve "Gömülü Sistem Geliştiricisi" mesleklerinin standartları hazırlayan Kurum, "Beyaz şapkalı hackerlar" olarak da bilinen Etik Hackerlık mesleğinin ulusal meslek standardını belirledi.
Etik hacker olarak da adlandırılan beyaz şapkalı hacker; güvenliklerini test etmek, kusurlarını belirlemek, değerlendirmek ve iyileştirme önerilerinde bulunmak için korumalı sistemlere ve ağlara, izin ve bilgi dahilinde giren bir bilgisayar güvenlik uzmanıdır.
EC-Council CEH (Certified Ethical Hacker) Sertifikasyonu
Certified Ethical Hacker CEH v11, bilgisayar korsanları ve bilgi güvenliği uzmanları tarafından bir kuruluşu yasal olarak hacklemek için kullanılan en son ticari sınıf bilgisayar korsanlığı araçlarını, tekniklerini ve metodolojilerini öğretecektir.
Etik Hacker eğitimi hackerların sistemlere sızmada kullandığı yöntemleri ve araçları detaylı ve uygulamalı bir şekilde anlatılarak proaktif güvenlik anlayışı kazandırma amaçlı bir eğitimdir.
Beyaz şapkalı hacker, bilişim suçları işleyen hackerların kullandıkları teknik ve yöntemleri bilen ve hackerların eylemleri sırasında kullandıkları araçları ve yazılımları tanıyan, iyi niyetli hackerlardır.
"Hacker” ifadesi ile kastettiğiniz, “bilgisayarlı bir sistemin tüm bileşenlerine ve katmanlarına hakim olarak sorunları ve çözümleri hızla tespit ederek sorunu çözmek” ise, evet; bu bölümde almış olduğunuz eğitim sonucunda bu beceriye sahip olabilirsiniz.
Giriş seviyesi siber güvenlik uzmanları için maaş aralığı yaklaşık olarak 8.506TL ile 15.000TL arasında değişebilir. Orta düzey siber güvenlik uzmanları için maaş aralığı, yaklaşık olarak 15.000TL ile 30.000TL arasında değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri