Kontrol : Aletin yeri değiştirilerek işaretlenmiş olan yerlere mira tutularak okuma yapılır. Bu okumaların bina köşelerinin hepsinde birbirine eşit olması gerekir. İnşaat çukurunun her dört köşesinde işaretlenen seviye çizgilerine tahtaların üst kenarları çakılarak ip iskelesi kurulmuş olur.
Subasman kotu size mimar tarafından verilir. Bu projenin bulunduğu yerdeki plan notlarına göre değişir. Kesitlerde iki tane kot görürsünüz.
Subasman kalınlığı ne olmalı? Subasman kalınlığı bulunduğunuz bölgenin yağış durumuna ve su yükselti riskine göre belirlenir. En yaygın kullanılan subasman yüksekliği 50-80 cm arasında olanlardır.
Subasman seviyesi bir yapının sıfır kotunun bulunduğu yerdir. Bu seviye, yapının zemin katının taban seviyesidir. Taban seviyesinden bodrum yönüne doğru kotlar eksilir, yukarıya doğru ise artar. Bir yapının subasman kotunun nasıl yapılacağı imar yönetmeliklerinde mevcuttur.
Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde yer verilen tanımlar uyarınca bina yüksekliği; binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan imar planı veya bu Yönetmelikte öngörülen yüksekliği, Subasman kotu (zemin kat taban kotu); binaların zemin kat taban döşemesi üst kotunu ifade eder.
İlgili 42 soru bulundu
Subasman perdesi, subasman kotu ile temel üst kotu arasında bulunan kısma verilen isimdir. Subasman perdesi yüksekliği, imar planında farklı bir ölçü verilmemişse, yönetmeliğe göre 1,20 metre gibi bir sınıra sahiptir.
Subasman Kotu nasıl belirlenir? Subasman kotu verilecek binaya en yakın olan yolun kırmızı kotu(üst kotu) 0.00 kotu olarak kabul edilmektedir. Bu kota belediyeden alınan kot eklenerek belirlenir. Subasman kotu sıfırın altında olamayacağı gibi +1.20 kotunun da üzerinde olamayacağı ilgili mevzuat ile belirlenmiştir.
Subasman temelin üst kotu ile zemin kat arasındaki boşluklara dolgu malzemesi doldurmak suretiyle yapılmaktadır. Yapının kalıp, yalıtım, beton ve tesisat işleri bittikten sonra yapının dış perdeler arasında kalan iç kısmı doldurma işlemini yapan loder ile doldurulur.
Özellikle de konut yapımları için en çok merak edilen konulardan biri de subasman yapımının zorunlu olup olmadığı konusu olmuştur. Bunun hakkında yapılan açıklamalara göre ise her yapı için subasman bulunmasının şart olmadığı ifade edilmektedir.
Subasman perde yüksekliği ile alakalı imar planında aksi hükümler bulunmadıkça Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde belirtildiği gibi 1,20 m sınır yüksekliği belirtilmektedir. Subasman Nasıl Yapılır? Temel inşaası ardından temel üst düzeyinden başlayarak daha evvelce tespit edilen yüksekliklerde subasman perdesi çıkılır.
Radye temel ile subasman kotu arasında imal edilecek olan subasman perdelerinin demir, kalıp ve beton işleri tamamlanır.
Temel vizesi yapılarak inşaata devam etme izni almış olan parsellerde, su basman kotu seviyesindeki döşeme betonu döküldükten sonra, yapı sahibi, yapı denetim kuruluşunun onayını alarak beton numunesi laboratuar raporları ve demir tutanaklarının ekli olduğu dilekçe ile idareye başvurur.
Teknosistem Subasman profili, ısı yalıtım levhalarının doğru ve düzgün bir şekilde monte edilebilmesi için referans düzlemi olarak ve mantolama sistemini darbelerden korumak amacıyla kullanılır. Genişlikleri, yalıtım kalınlığına bağlı olarak değişen alüminyum esaslı profillerdir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde; Siyah kot; “İmar planında gösterilen yolun doğal zeminini ifade eder.” şeklinde tanımlanırken, Kırmızı kot ise; “İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade eder.
Yola göre yüksek olan parsellerde, tabii zemin kotu, o parseller için bordür seviyesinden verilecek kotu (3.00) m'den fazla geçemez. Kot verilen bitişik nizam yapıların bu yükseklikleri diğer sokakta en çok (20.00) m. devam edebiliyor. 20.00 m.'den sonra kademelendirilerek diğer sokağın şartlarına uyduruluyor.
Poliüretan köpük kaplama hizmetleri belirli ölçüde ses yalıtımı da sağladığı için gürültünün yayılmasını engellemektedir. Bir su basmanlarına uygulanan poliüretan köpük kaplaması yağmur ve güneşe karşı oldukça dayanıklıdır ve yüzeyden ayrılma yapmaz. Mekanik bağlantıya gerek kalmadan yüzeye sıkı tutunma sağlar.
Yapının temel inşasının yapılmasının ardından temelin üstünden önceden belirlenen bir yükseklikte subasman perdesi yapılmaya başlanır. Subasman temelin üst kotu ile zemin kat arasındaki boşluklara dolgu malzemesi doldurmak suretiyle yapılmaktadır.
Subasman (Fransızca: "Soubassement"), bir duvarın temele yaslanan en alt kesimi anlamına gelen inşaat terimi. Fransızca "bassement" (kaide, kök, temel, dayanak, bodrum katı, taban) sözcüğünden türetilmiş sözcük, Türkiye'de hatalı olarak "sel basınca binanın sularla dolan en alt kısmı" olarak algılanmaktadır.
Su basman, Türkçeye bina eteği olarak tercüme edilen, ancak bu çeviride kullanılmayan bir kelimedir. Su basman terimi Fransızca “soubassement” kelimesinden Türkçemize geçmiş olup üst temel, oturmalık, yapı eteği gibi anlamlar taşımaktadır.
Su basman vizesi;
Bu seviyeye kadar yapılan imalatın uygulama projelerine ve daha önceki kontrollere uygunluğunun tespit edilmesi ile inşaatın devamına izin verilir. Su basman vizesi alınamadan üst katlara devam edilemez. Aksi takdirde imar kanunun 32. ve 42. maddelerine göre işlem yapılır.
Subasman maliyetleri konusunda bahçe ve duvar ölçülerinin de önemi son derece kritiktir. 2021 yılında 100 m2'lik subasmanın maliyeti ortalama olarak 30 Bin Türk Lirası civarındadır.
Su basman seviyesi bir binanın sıfır kotunun olduğu yerdir. Bu seviye binanın zemin katının taban seviyesi olmaktadır.Bu seviyeden bodrum yönüne doğru kotlar eksilir.
Ruhsat alınmadan yapılan tüm çalışmalar için kaçak kazı işlemi yapılır ve cezai işlem uygulanır.
Grobeton yapılarda dayanıklılığın önemli olmadığı alanlarda kullanılan ve temel altı betonu olarak adlandırılan bir beton çeşididir. Bu betonlar kaba, düşük dozlu demirsiz betonlar olmaktadır.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır. ➢Her iki doğrultudaki donatı aralığı 250mm den daha büyük olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri