Aksiyoloji (Yunanca ἀξίᾱ, axiā, "değer"; ve -λογία, -logia, "bilim"), etik ve estetik olmak üzere ikiye ayrılır. Etik, insanların ahlaki değerlerini sorgular; estetik ise neyin güzel olduğuyla ilgilenir.
Dersin Amacı
Güzellik bilimi olarak Estetiği yorumlamak. Uygarlıkların estetik anlayışı ile filozofların estetik tanımları arasında farkı anlayıp eleştirel bakış geliştirmek. Etik, estetik, sanat, güzel gibi temel kavramlar üzerinde tartışma ortamı yaratarak, sorgulama ve değerlendirme yapabilmeyi sağlamaktır.
Estetik, ilk kez 1750 yılında Alman filozof Alexander Gottlieb Baumgarten tarafından, konusu duyusal yetkinlik olan duyusal bilgi bilimi olarak tanımlanmıştır. Baumgarten'a göre estetik, güzel üzerine düşünmek, gerçekleştirilmek isteneni incelemek ve güzel olanı aramak gibi anlamlara gelmektedir.
Estetik, sadece sanattaki güzeli değil doğadaki güzeli de içine alır. Estetik ve güzel arasındaki ilişki, genel olarak, güzelin gayesinin kendisinde olduğu ve güzelin, güzel olduğu için istendiği anlayışını yansıtır. Estetik yargı da bir beğeni yargısı olarak değerlendirilir.
Sanatın insanla olan yakın bağı, etik ve etik değerlerle ilişkisini ortaya koyar. Sanatın etikle bağlantısı, sanattaki “güzel”in, “iyi” ve “doğru” değerleriyle ilişkilendirilmesine yol açar. Bu doğrultuda, sanat yapıtının bütünlüklü bir yapı içinde olması beklenir. Sanatta biçim, içerikten ayrı düşünülemez.
İlgili 17 soru bulundu
Sözlük anlamı olarak etik; töre bilimi, ahlak bilimi, ahlaki, ahlakla ilgili olarak tanımlanmaktadır Etik, ahlaki olanın özünü ve temellerini araştıran bilim, insan davranışları ile ilgili problemleri inceleyen felsefe dalı olarak tanımlanmaktadır. Etik, ahlak felsefesidir.
Bireyin uyulması gereken genelgeçer ahlak kurallarına uygun davranışlar göstermesidir.
Estetik değeri temelde bir görünüş ilişkisi ve duyu algısının bir niteliği olarak tanımlayan Hartmann onun etik, dirimsel vb. diğer değer sınıflarıyla olan varlıkbilimsel bağının ve birbirleriyle bir temellendirme ilişkisi içerisinde olduğunun altını çizmektedir.
Estetik, doğada ve sanatta 'güzel' ve 'yüce' gibi izlenimlere sebep olan, -duyu algısı ve hislere dayalı- deneyimlerle ilgilenen felsefe disiplinidir. Böyle bir tanımla ilgili genel problem, onun sanat felsefesiyle estetik arasındaki sınırı belirlemeye yardımcı olmayışıdır.
Bu bir sanat eseri olarak bir heykel, bir resim, beğenilen bir şarkı olabileceği gibi, insan da olabilir. Bunlara estetik nesne, bu hazzı yaşayana, güzel olanı beğenene ya da karşısındaki nesneyi güzel olarak değerlendiren kişi ise estetik öznedir.
Bunlar; estetik özne, estetik nesne, estetik yaşantı, estetik hayalgücü, estetik duygu ve haz, estetik değerdir. Buna göre nesnenin taşıyıcısı olduğu güzellik değe- rini algılayan, ondan etkilenmeden geçemeyen, belli bir güzellik duygusuna, estetik beğeniye sahip olan bilinçli insan varlığına “estetik özne” denir.
Estetik tavır, bir süje'nin bir sanat yapıtı ya da bir estetik obje kar- şısında aldığı sübjektiv, bireysel tavırdır. Böyle bir tavır içinde kişinin, bu tavrın dışında başka bir erek hakkında herhangi bir bilinci söz konusu olamaz.
Sanatsal bakış açısı etrafımızdaki nesne, durum ve olayları estetik bir hazla değerlendirme; biraz eleştirel olma, olayları, nesneleri , durumları olduğu gibi ele almayıp üzerine biraz yaratıcılık sosu , biraz kendinden eklemek , geliştirmek, olduğu noktadan başka bir yere taşımak olarak açıklanabiliriz.
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik Kavramı:Bir etkinlik alanı olarak felsefenin bir dalı, bir ahlak felsefesi alanı; ahlaki olanın özünün ve temellerini araştıran bir felsefe etkinliğidir. İnsanın kişisel ve toplumsal yaşamdaki ahlaki sorunlarını ele alıp inceler(Akarsu,1998:74). Bir başka ifade ile etik, “ahlak üzerine söz söyleme etkinliğidir”.
Temel Etik İlkeler
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Estetik ameliyat, kişilerin görünümünü iyileştirmek veya değiştirmek amacıyla yapılan işlemleri içerir ve meme büyütme, burun estetiği, yüz germe, liposuction gibi estetik prosedürleri kapsar.
Güzellik, bir canlının, somut bir nesnenin veya soyut bir kavramın algısal bir haz duyumsatan; hoşnutluk veren hususiyetidir. Güzellik, estetiğin, toplumbilimin, toplumsal ruhbiliminin ve kültürün bir parçası olarak incelenmektedir.
Estetik temel bir kavramdır ve dört temel oluşturucu ögesi vardır. Bunlar estetik suje, estetik obje, estetik değer ya da estetik yargıdır. Yani estetik kavramı bu dört ögenin bütünlüğü olarak görülür.
Platon, varlığın dışsal güzelliğinin görece olduğunu ve estetik bir öz taşımadığını belirtmiştir. Varlığın fiziksel güzelliği, kendi ideal örneğine ne denli uygunluk gösterdiğiyle belirleneceğini ortaya koyarak, maddi olanın ideal olana gösterdiği uyumla oluştuğunu belirtmiştir.
Estetik terimi, 18.yy ortalarında Alman Filozof A.G.Baumgarten tarafından ortaya atılmıştır.
Etik değerler kanunlar tarafından sınırları belirlenmiş davranışların dışında kişinin, toplumun kendisine olan güven ve beklentisine uygun olarak hareket edebilmesidir. Etik değerler toplumsal düzeni kazanabilmek için hizmeti yapanların dikkat etmesi gereken ilkelerdir.
Kişisel Etik
Bireyin yaşadığı ve çevresinde yaşanan olaylar karşısında gösterdiği tepkiler ya da koyduğu tavırdır. Bireyin kendine dönmesi ve kendini kusursuzlaştırmak için gereksinim duyduğu gücü, kendi vicdanından almasını sağlayarak, bireyin karşılaştığı özel durumlarda doğru kararlar vermesinde yarar sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri