Tesir etmek etkilemek ve etkisi altına almak anlamında kullanılmaktadır. Aynı zamanda bilimsel bir açıdan yapılan bir tedavi yönteminin etkisini göstermesinde de tesir etmek ifadesi kullanılır. Halk arasında bu ifadenin kullanımına da rastlanır.
Türk Dil Kurumu üzerinden etkin kelimesi için öne çıkan karşılıklar 'hareketli, çalışan, aktif, etkinlik gösteren' gibi anlamlar üzerinden öne çıkar. Aynı zamanda kimyasal tepkimelere katılma yakınlığını gösteren atom ve molekülleri ifade eder.
Tesis Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Yapma, kurma, temelini atma. Kuruluş.
Bir terim olarak mübalağa edebî dilimizde, sözün etkisini artırmak için, tas- vir olunan/ anlatılan herhangi bir şeyi, olduğundan çok farklı göstermek/ anlatmak anlamında kullanılıyor (Karataş 2011: 411).
Telepati ya da uzaduyum, bireyler arasında bilinen beş duyunun yardımı olmaksızın gerçekleştiği ileri sürülen bilgi aktarımıdır.
İlgili 33 soru bulundu
TELEPATİ KELİMESİNİN ANLAMI
Birinin düşündüklerini veya uzakta geçen bir olayı hiçbir bağlantı olmadan algılama, uza duyum anlamına gelir. Bu kelime genellikle tele pati şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı telepati şeklinde olmalıdır.
Logos, Yunancada duyguları kavrama anlamındaki pathos sözcüğünün karşıt anlamı olan us ile kavrama anlamındadır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür.
Tesir kelimesinin tek bir eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Bu kelime etki kelimesidir. Etkilemek, etki bırakmak gibi kelimeler de eş anlamlı niteliğinde olmaktadır.
Yılın onuncu ve on birinci aylarına verilen ortak ad teşrin olarak ifade edilir. Özellikle hem Arap ülkelerinde hem de Türkiye üzerinden bu anlamı ile beraber değerlendirilir. Aynı zamanda bu durum her sene geçerlidir ve hem onuncu hem de on birinci ay için ortak isim olarak ifade edilir.
Sesli Sözlük - tesir altında kalmış, üzülmüş veya sevinmiş, hissiyatına dokunmuş, üzüntülü
Tesis TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yapma, kurma, temelini atma. Kuruluş
Tengri, Eski Türkçede Tanrı, Gökyüzü; Eski Türklerin ve Moğolların inancı Tengricilik'te Gök Tanrı (Kök Tengri) ya da Gök'ün yüce tinidir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Emsal kelimesi, 'benzer olan, örnek olan ve eş biçiminde' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Herhangi bir durumu veya olguyu örnek verirken ona benzer olan etkiye anlatır. Diğer bir tabirle örnek olmak şeklinde anlatılan bir kelime olarak öne çıkmaktadır.
Etkileme ve etki yaratma, bireyin kendi fikirleri, planları ve amaçları doğrultusunda, ilişki biçimini stratejik olarak belirleyip, karşısındakinin düşüncelerine, duygularına ve davranışlarına yön verme becerisidir.
Etki kelimesinin eş anlamlısı 'tesir' olarak karşımıza çıkıyor.
Etkileşim, sözlük anlamı ile karşılıklı olarak etkileme işi anlamına gelmektedir. Yani bir şeyin başka bir şeyden etkilenmesi sonucunda olan durum.
Dilimize Arapçadan geçen teşrif kelimesi, şeref sözcüğünden türetilmiştir. Şeref, haysiyet ve onur anlamına gelirken, teşrif etmek, onore etmek ve şeref vermek demektir. Kelime bir yere gitmek ve gidilen yerdeki konukları mutlu etmek anlamında da kullanılır. Teşrif eden kişilere ise müşerref denir.
İslam dinindeki kanun koyma işine ise teşri denmektedir. İslam'da Teşri Ne Demektir? Yasa yapmak, kanun koymak gibi anlamlara gelen teşri kelimesi aynı zamanda yol açmak ve gemilere yelken yapmak anlamlarında gelmektedir. Bu terim Arapça "şera'a" kökünden türemiştir.
Tebliğin sözlükte anlamı; “bir şeyi veya bir haberi ulaştırmak” anlamına gelmektedir. Ancak kelâm ilminde; “Peygamberlerin yükümlü olduğu tebliğ görevi, onların vahiy yoluyla aldıkları bilgiyi insanlara ulaştırması” demektir.
Sonsuz, ölümsüz kelimeleri ebedi kelimesinin yerine kullanılabilmektedir.
Bolluk bir nesnenin ya da özelliğin fazla olmasını ifade ettiğinden iki sözcük birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Bol kelimesinin eş anlamı 'çok' olmakla beraber, fazla anlamı taşıdığından yakın anlam olarak 'fazla' ve 'geniş' de bu sözcüğü karşılamaktadır.
Tefsir veya Yorumlama (Arapça: علم التفسير; İlm-il Tefsir), İslam dini terimidir. 'el-Fesr' masdarından tef'il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eş değer bir kelime "te'vil"dir (yorum).
Bunlar: (1-logos) “mantıksal olarak düşünebilme” ya da “mantıksal argümanlar”, (2-ethos) “insan karakterini ve erdemini çeşitli biçimleri içinde anlayabilme” ya da “güvenilirlik”, (3-pathos) “coşkuları anlayabilme” ya da “duygusal argümanlar” olarak belirtilir.
Nadas, araziye bir yılda düşen yağışın, her yıl ürün almaya yetmeyecek kadar az olduğu yerlerde toprağın bir yıl boş bırakma işlemidir. Kuru tarım bölgelerinde uygulanır.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri