Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.
Etnografya (budun betimi, kavmiyat), kavimleri karşılaştırarak inceleyen, kültür oluşumlarını araştıran, kültür bilimidir. İnsanın toplumsal varlığını niteliksel ve niceliksel olarak inceler. Bu incelemeleri alan çalışmasına göre gerçekleştirir. Bütünlükçü bir yöntem tercih eder.
Etnografi, etno (insan) ve grafi (tanımlama, tasvir etme) kelimelerinden oluşmaktadır. İnsan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözleme, belgeleme ve yorumlamayı içeren bir yöntemdir (Baş ve diğ., 2008).
Etnografik araştırmanın sonucunda nitel veriler elde edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Etnografide araştırmacı, gözlem yaptığı ortamdaki bireylerin yaşamlarına herhangi bir müdahalede bulunmadan, araştırmacı kimliğini de gizleyerek, onlarla her şeyi paylaşmaya çalışır. Etnografik Araştırmaların Özellikleri İçeriden gözlem söz konusudur. Olaya müdahale edilmez ve doğal bir ortam vardır.
Kısacası etnografik metin, artık kültürün şeffaf bir temsilinden ziyade kültürün inşa edilmesi (etnografın oluşturduğu bir inşa süreci) olarak ifade edilebilir.
Etnografik yöntem temelde katılımcı gözlemi içerir. Bu gözlem sayesinde araştırmacı topluluk yaşamına doğrudan katılır ve onları gözlemleyerek çalışma konusuyla ilgili bilgileri doğrudan toplar. Gözlem verilerini yalnız kaldığında bir rapora aktarabilir.
Bu kelime genellikle etnografig şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı etnografik şeklinde olmalıdır.
Etnografya kavimleri toplumları karşılaştırarak kültür oluşum süreçlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Antropolojinin bir dalı olan etnografya, biricik kültürleri sistematik biçimde araştırır ve inceler.
ETNOGRAFYA KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle etnoğrafya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı etnografya şeklinde olmalıdır.
Etnografik eser, genel tanımıyla halkın günlük yaşamında kullan- dığı her türlü maddi kültür ürünleridir. Bu tanımın kapsamına geçmişten günümüze kadar gelmiş ve günümüzde de kullanılan bilimsel,kültürel, din- sel ve teknik özelliklere sahip malzemeler dahil edilir.
Etnografya, geçmişten günümüze var olmuş olan toplulukların kültürlerini inceleyen bilim dalına verilen isimdir. Tarih bilimi açısından da bu nedenle çok önemlidir.
Etnografik mülakat, yapısı ve amacı olan bir konuşmadır. Amacı kullanıcılardan hikayeler elde etmektir. Hayatlarını, deneyimlerini ve bakış açılarını anlatmaları beklenir. Etnografik mülakatta cevap, öneri, tavsiye aramak yerine sorun keşfedilmesi amaçlanmaktadır.
Netnografi, etnografik araştırma tekniklerinin online ortama uyarlanarak tüm dijital iletişim kanallarında bulunan farklı insan topluluklarının veya kültürlerin, davranışlarını, tutumlarını ve sosyal etkileşimlerini anlamaya çalışmaktır.
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Etnografik analiz: bir kültür ya da sosyal grubu bütünsel olarak derinlemesine betimlemek ve yorumlamaktır (Cresswell, 1998). Başka bir ifade ile de insan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözlemlemek, belgelemek ve yorumlamak anlamına gelmektedir (Akturan, 2007).
Etnografya kök olarak Yunancaya dayanmaktadır. Orijinal yazımı "etnogra'fya" şeklindedir. Türk Dil Kurumu etnografya kelimesini kavimleri birbirleri ile karşılaştırarak incelemeye alan, kültür oluşumlarını takip eden ve araştıran bilimdir.
Belgesel film, toplumların hafızasıdır; içinde dün, bugün ve yarın barınmaktadır. Etnografik belgesel ise; belgesel film olma özelliğiyle beraber etnografyadan aldığı çalışma disiplinine özgü yöntem ve tekniklerle, alanda konu edindiği kültürü aktarır.
Etnografya insanların kültürlerini analiz eden bir nitel araştırma desenidir. Temellerini Malinowski'nin çalışmalarından alır. Tümevarımsal ve yorumlayıcı olmak üzere iki modeli vardır. Veri toplama aracı olarak genellikle gözlem kullanılır.
İnsan yaşamı sanal dünyaya taşındıkça bu araştırma biçiminin de çevrim içi bağlamda kendini sürdürmesi şaşırtıcı değildir. İnternet üzerinden yürütülen etnografik araştırmalar “dijital etnografi” şemsiye terimiyle adlandırılırken daha da özelleşmiş olan yöntem “netnografi” adını alır.
Etnografik fotoğraf, kültürü ve özneyi kaydetmek ve anlamak amacıyla çekilmiş fotoğraf olarak tanımlanabilir. Bir fotoğrafın etnografik olması için sadece bu amaçla çekilmiş olması değil, etnografik bilgilendirme amacıyla kullanılışı da önem taşımaktadır.
Etnografya: Kültür bilim olan etnografya geçmişten günümüze kadar tüm toplumların kültürlerini inceleyerek aralarındaki etkileşimleri ortaya koyar.
Kavimleri araştırarak inceleyen, kültür oluşumlarına ele alan bilimsel araştırma etnografi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bir kültür bilimi olarak ifade etmek mümkündür. Kültürel açıdan birçok değişik kavim ile beraber farklı topluluklar bu konuda ele alınır.
Netnografi, çevrimiçi tüketici kültürünü incelemek için kullanılabilecek bir araştırma biçimidir. İnternet üzerinde organik olarak meydana gelen tartışmaları ve olayları izleyerek, incelenen gruplar içinde tüketim kararlarını etkileyen kültürel normları ve ifadeleri yapısöküme uğratmayı amaçlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri