Netnografi, etnografik araştırma tekniklerinin online ortama uyarlanarak tüm dijital iletişim kanallarında bulunan farklı insan topluluklarının veya kültürlerin, davranışlarını, tutumlarını ve sosyal etkileşimlerini anlamaya çalışmaktır.
Netnografi metodolojisi, tüm dijital iletişim ortamlarında sosyal etkileşimi anlamaya çalışmak üzerine kuruludur. Netnografi bu noktada, araştırmacı gözlemine dayanan veri toplama, analiz, araştırma etiği ve temsiliyle ilgili özel bir dizi araştırma uygulaması olarak da tanımlanabilir.
Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.
Etnografide araştırmacı, gözlem yaptığı ortamdaki bireylerin yaşamlarına herhangi bir müdahalede bulunmadan, araştırmacı kimliğini de gizleyerek, onlarla her şeyi paylaşmaya çalışır. Etnografik Araştırmaların Özellikleri İçeriden gözlem söz konusudur. Olaya müdahale edilmez ve doğal bir ortam vardır.
Etnografi, etno (insan) ve grafi (tanımlama, tasvir etme) kelimelerinden oluşmaktadır. İnsan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözleme, belgeleme ve yorumlamayı içeren bir yöntemdir (Baş ve diğ., 2008).
İlgili 16 soru bulundu
Antropologlar tarafından geliştirilmiş olan etnografik araştırma yöntemi, bazen antropoloMik alan çalışması yaklaşımı olarak da adlan- dırılmaktadır. Etnografi; kültürel bir yapının bütünsel olarak, derin bir analizinin yapılması şeklinde tanımlanabilir.
Etnografi araştırmaları, konu hakkında bilgi edinmek için kullanılan tümevarımsal araştırma yöntemleridir. Analitik tümevarım, hipotezleri test etmek için anket sorularını kullanan bir araştırma tasarımıdır. Bir anket, etnografın veri elde etmesine, analiz etmesine ve objektif sonuçlara ulaşmasına yardımcı olacaktır.
ETNOGRAFYA NEDİR VE ÖRNEKLER:
Etnografya, kültürleri anlama ve belgeleme sanatıdır. Örneğin, bir Antropolog'un Amazon yerlileri arasında yaşayarak geleneksel danslarını gözlemleyip belgelemesi, etnografyanın bir örneğidir.
Etnografik araştırmanın sonucunda nitel veriler elde edilir.
Etnografya (budun betimi, kavmiyat), kavimleri karşılaştırarak inceleyen, kültür oluşumlarını araştıran, kültür bilimidir. İnsanın toplumsal varlığını niteliksel ve niceliksel olarak inceler.
Bu kelime genellikle etnografig şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı etnografik şeklinde olmalıdır.
Kısacası etnografik metin, artık kültürün şeffaf bir temsilinden ziyade kültürün inşa edilmesi (etnografın oluşturduğu bir inşa süreci) olarak ifade edilebilir.
Etnografik eser, genel tanımıyla halkın günlük yaşamında kullan- dığı her türlü maddi kültür ürünleridir. Bu tanımın kapsamına geçmişten günümüze kadar gelmiş ve günümüzde de kullanılan bilimsel,kültürel, din- sel ve teknik özelliklere sahip malzemeler dahil edilir.
Netnografi yaparken en önemli kısım hedef kitleye en çok uyan sanal toplulukları bulmaktır. Sosyal medya, bloglar, kapalı gruplar, forumlar gibi ortamlarda bulunan sanal topluluklardan araştırmaya ilişkin veri toplanır. Araştırılan konuyla ilgili çıkarılan anahtar kelimeler ışığında araştırma süreci yürütülür.
Etnografik analiz: bir kültür ya da sosyal grubu bütünsel olarak derinlemesine betimlemek ve yorumlamaktır (Cresswell, 1998). Başka bir ifade ile de insan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözlemlemek, belgelemek ve yorumlamak anlamına gelmektedir (Akturan, 2007).
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
ETNOGRAFYA KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle etnoğrafya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı etnografya şeklinde olmalıdır.
Nitel Araştırma (Kalitatif – Qualitative Research)
Gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı araştırma türüdür. Bu tip araştırmalarda, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik bir süreç izlenir.
Etnografik mülakat, yapısı ve amacı olan bir konuşmadır. Amacı kullanıcılardan hikayeler elde etmektir. Hayatlarını, deneyimlerini ve bakış açılarını anlatmaları beklenir. Etnografik mülakatta cevap, öneri, tavsiye aramak yerine sorun keşfedilmesi amaçlanmaktadır.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Etnografya kavimleri toplumları karşılaştırarak kültür oluşum süreçlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Antropolojinin bir dalı olan etnografya, biricik kültürleri sistematik biçimde araştırır ve inceler.
Naturalistik araştırma; araştırılan konu ya da olay, içinde bulunduğu doğal ortamda, kontrol ve manipüle edilmeden incelenir. Yaşanan ve iletilen içsel anlamları daha iyi anlayabilmek için görece az kişiden derinlemesine bilgi edinilmeye çalışılır.
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri