Uçağın yerden havalanabilmesi için hızlanması, yere iniş yaparken yavaşlaması gerekir.
Çünkü iniş yapan yavaşlar. Kalkışa geçen hızlanır. Yani yere inmek için yavaşlamak zorundadır.
Uçuşa geçen uçak hızlanma hareketi yapar. Hızlanma hareketi, bir cisime bir kuvvet veya etki yapıldığında oluşur. Uçak durmadığı, uçmaya başladığı için hızlanır.
Bu 3 eksen, uçağın ağırlık merkezinde birbirlerine dik bir şekilde kesişir. Uçak bu eksenlerden biri üzerinde dönerken, aslında kendi ağırlık merkezi etrafında dönmektedir. Bu yüzden ağırlık merkezi aynı zamanda dönme merkezi olarak da adlandırılır.
Öncelikle piste iniş yapan bir uçağı kafamızda canlandıralım. Bu uçak, iniş sırasında irtifa ve hız kaybederek yere doğru yaklaşmaktadır. İrtifa, yani yükseklik kaybettiğine göre bu uçak “alçalıyor” demektir. Aynı şekilde hız kaybettiğine göre bu uçak, aynı zamanda “yavaşlıyor” da demektir.
İlgili 22 soru bulundu
Pistlerin eğimi
Ender de olsa pistinin aşağı ya da yukarı doğru eğimli olduğu havalimanları vardır. Eğime bağlı olarak da pilotlar farklı yaklaşma açıları ile uçaklarını indirmek zorunda kalabilirler. Bu da gene kabindeki yolcuya sert iniş yapıldığı hissi verir.
Pilotlar için gece uçuşlarında veya çok bulutlu gündüz uçuşları sırasında normal görüşün yerini kokpitteki uçuş enstrümanları, navigasyon sensörleri ve hava radarı gibi ekranlarda gördükleri sanal görüntüler alıyor.
Uçak içinde en fazla hissedilen yer uçağın arkası olurken, en az hissedilen yer ise kanatların olduğu yer ve ön koltuklardır. Siz de türbülansın etkilerini en aza indirmek isterseniz, uçaktaki koltuğunuzu bu bilgilere göre seçebilirsiniz.
Uçağın kalkış yapması içinse ortalama olarak 300 kilometrelik bir hıza ulaşması gerekir. Yolcular, kalkış esnasında bir anda artan hızı hisseder çünkü bu alışık oldukları hızdan daha yüksektir.
Uçak alçalacağından dolayı sarsıntılar olması gayet doğal. Uçak inerken kuleden iniş izni beklemesinden dolayı daireler çizerek iniş sırasını bekleyebilir, bununla ilgili de endişelenmenize gerek yok.
30 MİLYONDA BİR İHTİMAL
Dünyanın en güvenli yolculuğu havayolu yolculuğudur. Neredeyse 4 milyardan fazla hava yolu yolculuğu yapıldı. Milyonlarca insan gidecekleri yerlere güvenli gitti. Bir uçak yolculuğunda kazada ölüm ihtimali 11 milyonda birdir.
Hissetmeyiz çünkü seyahat halindeyken bizde uçağın hızuna sahip olmuş oluruz. Eğer uçak 400km/h ile gidiyorsa bizde aynı hızda gideriz. Bu yüzden hızı hissetmiyoruz.
Ebru gibi merak edenler için sebebi aslında basit: dünyanın geoid olmasıdır. Dünyamızın yüzeyi düz değildir. Ekvatorda meridyenler arası mesafe 111 km iken kutuplara yaklaşırken azalıyor ve kutuplarda mesafe birleşiyor. Bu nedenle uçaklar iki mesafe arasını düz gitmek yerine eğik bir açıyla gider.
Yolcularda panik durumuna neden olabilen türbülans, uçağı düşürmez. Uçaklar, her türlü türbülans durumuna dayanacak şekilde tasarlanır.
Uçak motorları önden aldıkları havayı sıkıştırıp, yakıp, bu havayı egzozdan çıkararak itki elde ederler. Thrust reverser ise bu hava akışını kesip, tersine çevirmeye yarar. Hava akışı tersine çevrildiği için itki yerine frenleme işlevi görmüş olur. Günümüzdeki birçok uçakta bu teknoloji bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler.
Uçakta basınç travması sırasında kulaklarınızda olan basınç değişimini dengelemek için su içip sakız çiğneyebilirsiniz. Su içmek ve sakız çiğnemek gibi eylemler, çene kaslarını hareket ettirecek, östaki borusunu açarak kulak içindeki basıncı dengelemenize yardımcı olacaktır.
Uçak korkusu olup da uçağa binebilen kişiler, uçuş öncesinde ve uçuş sırasında çok kaygılanır ve korkar. Yüksek kaygı düzeyi bu kişilerin çeşitli bedensel belirtiler yaşamalarına da neden olur. Bu belirtiler; kalp çarpıntısı, nefes alamama, ağız kuruluğu, terleme, yutkunma, titreme ve baş dönmesidir.
Uçağa Yıldırım Düşerse Ne Olur? Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır.
Uçaklar inerken ve kalkarken pencere perdelerinin açılması bir güvenlik prosedürüdür. Bu, uçakta meydana gelebilecek bir acil durumda tahliye sürecini hızlandırmak için gereklidir.
Yükseldikçe soğuyan hava atmosferde, yükselen ve alçalan bir hava hareketi meydana getirince özellikle düşük irtifalarda en sık rastlanan türbülans ortaya çıkar. Bu sebeple geceleri ve sabahın erken saatlerinde bu tarz türbülanslar meydana gelmez.
Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. En uzun süre uçan uçak rekoru; 2005 yılında Boeing 777-200 LR sınıfı uçağa aittir. 22 saat 42 dakika süren bir uçuş olmuştur.
Uçaklarda iniş ve kalkışlarda perdelerin açık tutulması gerektiğini bilirsiniz. Perdeler kapalı olursa, dışarıyı görmemiz engellenebileceği, hangi tarafın çıkış için emniyetli olduğunu anlamak için vakit kaybedileceğinden dolayı perdeler açık tutuluyor.
Genelde gözlük kullanmanın pilotajı engelleyeceği yönünde yanlış bir kanı yaygınlaşmış olup, pilotaj göz şartları kapsamında gözlük, uçuş eğitimi veya uçuculuk meslek yaşantısının hiçbir evresinde sorun teşkil etmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri