Salli ve Barik duaları namazın son oturuşunda, selam vermeden önce okunan dualardır. Kur'an-ı Kerim'de ayet olarak geçmemesine rağmen namazlarda okunması makbuldür. Allahümme Salli okunuşu şu şekildedir: “Allâhumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nafile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur.
Ettehiyyatü duası da beş vakit namazın ilk ve son oturuşlarında okunmaktadır.
Farz namazların ilk oturuşunda tahiyyât okunduktan sonra kalkılması gereken bir namazda “Allahümme salli ala Muhammed” diyen kişi İmam-ı Âzam'a göre farz olan kıyamı geciktirdiği için sehiv secdesi yapar; böylece namazı tamam olur. Ebû Yusuf ve Muhammed'e göre ise sehiv secdesi gerekmez (Kâsânî, Bedâî', I, 164)."
Eğer teravih dört rekât olarak kılınacaksa ilk oturuşta “Tahiyyat” ile birlikte “Salli-Barik” duaları okunarak kalkılır ve üçüncü rekâta kalkıldığında ise “Sübhaneke” duası okunur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur.
İlgili 25 soru bulundu
Salli duası, ikindi ve yatsı namazlarının ilk sünnetinde, Teravih namazlarının ikinci rekatında, Cuma hutbelerinde okunur.
Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duası, vakit namazlarında okunan dualar arasında yer alır. Namazlardaki son oturuşlarda Allahümme salli ve Allahümme barikten sonra, Rabbena duaları okunmaktadır.
Değerli kardeşimiz, İkindi ve yatsı namazlarının ilk teşehhüdünde Salli ve Barik dualarını okumak sünnettir. Okumamaktan dolayı herhangi bir şey gerekmez. Sünnet terkedildiği için sevabından mahrum kalınmış olur.
Buna göre ikindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünnetinin birinci oturuşunda Ettahiyyatü'den sonra Salli ve Barik dualarını okumak sünnettir.
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.
İlk olarak Subhaneke okunur ve Euzü Besmele çekilerek Fatiha suresine başlanır. Fatiha'nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim'den en az 3 ayet okunur. İlk rekatta dualar okunup rüküya varılır ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken Semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir.
Mesela farz namazların 1. oturuşunda sadece Tahiyyat duası okunur. Ama 2 rekatlı bir namaz da olsa 4 rekatlı bir namaz da olsa son oturuşta Tahiyyat + Salli + Barik + Rabbena yani tüm dualar okunmaktadır.
Niyet, kesin olarak irade etmek, kast etmek demektir. Namaza durulduğunda önce iftitah tekbiri getirilir. Yani Allahu Ekber denilerek namaza başlanır.
Namazların son rekatında Ettehiyyatü duasının ardından okunur. Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
"Allah'u Ekber" denir ve Oturulur. – Ettehıyyatü okunur. – Salli ve Barik duaları okunur.
7-Soru: Öğlen namazının sünnetini kılarken ilk oturuşta tahiyyattan sonra salli-barikleri de okuyan birisi ne yapar? el Cevab: Sehiv secdesi yapmalıdır. Yapmasa namazı sahihtir.
Yatsı Namazı Sünnetinin 1.
Sübhaneke okunur. Euzü Besmele çekilir:"Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim" Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet) okunur. "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir.
İkindi Namazı Sünnetinin 3.
Sübhaneke okunur. Besmele çekilir: "Bismillahir rahmanir rahim" Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "İlk ve Son Teşehhüd'de Salli-Bârik okumanın hükmü?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Cumhura göre dört veya üç rek'atlı namazların ilk oturuşunda Efendimiz'e (aleyhissalatu vesselam) salât getirilmez.
Öğle namazının ilk sünnetinin oturuşunda neden "Salli Barik" duaları okunmaz❓ | By Vav TV | Facebook.
Değerli kardeşimiz, İmam namaza durunca, sünnet kılan sadece tahiyyatü okusa ve selam verse yeterli olur, kıldığı sünnet namaz geçerlidir.
İftidah tekbiri yani başlama tekbiri çekildikten sonra namaza başlanır. Namaza başladıktan sonra ilk okunan zammı sure Fatiha suresidir.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur.
Kişi son oturuşta tahiyyat okuyacak kadar beklemesi farzdır. Bu esnada Tahiyyatı okuması da vaciptir. Salli ve barik dualarını okuması da sünnettir. Kişi bu bekleme esnasında Tahiyyatı ve diğer duaları okumasa dahi namazı geçerli olsa da Tahiyyatı okumadığından vacibi terk etmiş ve günah işlemiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri