Özellikle namazın ilk ve son oturuşlarında Ettehiyyatü suresi okunur. Ettehiyyatü suresi iki rekatlı namazların ise ikinci rekatında okunur.
Nitekim, Allah Resulü ashabına "Namazda her oturuşta Ettehiyyatü Lillahi deyin." buyurmuşlardır. Bu nedenle namaz kılan her Müslümanın Ettehiyyatü duasını ezberlemesi gerekir.
Ettehıyatü duasını bilmeden namazımızı kılsak namazımız kabul olur mu? Değerli kardeşimiz, Tahiyyat duasını okumak vaciptir. Bu duayı okumamak namazı bozmasa da namazın sevabı azalır.
Ettehiyatu duasını okumak namazın farzlarından değildir. Ettehiyatu duası miktarınca tahiyatta oturmak farzdır. Ettehiyatu duasını okumak vacib, oku(ya)mayan sehiv secdesi yapar, sehiv secdesini bilmiyorsa onu da yapmaz, namazdan sonra dua eder.
Bu dua ile sürecin hem daha hızlı hem de daha hayırlı olacağına inanılır. Beklediğimiz işlerin hayırla sonuçlanması ve tez vakitte gerçekleşmesi için de okunduğu bilinir. Bir anlamı da bereket olan Ettehiyyatü duası rızkın artması için de sık sık okunması gereken dualar arasında yer alır.
İlgili 39 soru bulundu
Kişi son oturuşta tahiyyat okuyacak kadar beklemesi farzdır. Bu esnada Tahiyyatı okuması da vaciptir. Salli ve barik dualarını okuması da sünnettir. Kişi bu bekleme esnasında Tahiyyatı ve diğer duaları okumasa dahi namazı geçerli olsa da Tahiyyatı okumadığından vacibi terk etmiş ve günah işlemiş olur.
Ettehiyyatü duası, namazın ilk ve son oturuşlarında okunmaktadır. İki rekâtlı namazların ikinci rekâtında, üç rekât kılınan namazların ikinci ve üçüncü rekâtındaki oturuşlarda okunmalıdır. 4 rekâtlı namazların ikinci ve 4. rekâtındaki oturuşlarında okunur.
Şâfiî mezhebinde, namazda Resulullah'a salevat getirmek farzdır. Bunun için, salevat getirilmezse namaz bozulmuş olur. Hanefi mezhebinde ise müekked sünnettir. Ettehıyyatü okumak vacibdir.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Secde-i sehvi yapmak için, ettehiyyatü okunup, bir tarafa selâm verildikten sonra, iki secde yapıp oturulur ve (Tehıyyât), (Salli ve bârik), (Rabbenâ) duâları okunarak namaz tamamlanır. İki tarafa selâm verdikten sonra veya hiç selâm vermeden de secde-i sehv yapılabilir ise de böyle yapmak mekruhtur.
Ettehiyyatü duasından önce besmele çekilmez. Ancak bu duadan önce besmele çekmek namazı bozmaz. Önceki namazlarınız da geçerlidir.
Genellikle birçoğumuzun namaz surelerinden biri olarak bildiği ama aslında dua olan Tahiyyat yani Ettahiyyatü, 5 vakit namazda ilk ve son oturuşlarda okunur.
Caiz değildir. İbni Âbidin'de buyuruluyor ki: Kur'an-ı kerime veya kağıda bakıp, öğrenerek okumak namazı bozar.
Değerli kardeşimiz, İmam namaza durunca, sünnet kılan sadece tahiyyatü okusa ve selam verse yeterli olur, kıldığı sünnet namaz geçerlidir.
Namazların son rekatında Ettehiyyatü duasının ardından okunur. Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Allahümme Salli ve Allahümme Barik duası, beş vakit namazda okunmaktadır. Salli Barik duaları olarak da bilinen Allahümme Salli ve Allahümme Barik duası okunuşu, namazın sonunda selam vermeden önce yapılır.
Namaz esnasında az veya çok miktarda ayet atlamakla namaz bozulmaz. Bir kimse, kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı caiz olur.
Secde süresince ayakların her ikisinin de yerden kesilmesi namazı bozar. Ancak bir rükün yerine getirilinceye kadar ayakların ikisi veya biri yerde olursa namaz geçerlidir. Buna göre az da olsa ayaklardan ikisi ya da biri secde anında yere değmişse namaz olur.
Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz. Zammı süreyi okurken hata edilse ve o hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez. Ancak sure okunmasa veya yanlış yapılıp baştan alınmazsa sehiv secdesi gerekir.
Otururken okunacak dualar ise Ettahiyyatü, Allahümmesalli, Allahümmebarik ve Rabbena dualarıdır. Sonrasında selam vererek namazımızı bitiriyoruz. NOT : Her Kadei Ahire oturuşunda Ettahiyyatü, Allahümmesalli, Allahümmebarik ve Rabbena dualarının tamamı okunmamaktadır.
"İlk oturuş, namazın vaciplerindendir. Vacibin unutulması durumunda son oturuşta sehiv secdesi yapılması gerekir. İlk oturuşun kasten terk edilmesi ise tahrîmen mekruhtur, dolayısıyla namazın iade edilmesi gerekir.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nafile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rekâtta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, s. 141-142).
İşte, Ettehiyyatü duasının okunuşu ve meali. Ettehiyyâtu lillâhi ve's-salevâtu ve't-tayyibâtu esselâmu 'aleyke eyyuhe'n-nebiyyu ve rahmetullâhi ve berakâtuhû esselâmu 'aleynâ ve 'alâ 'ıbâdillâhi's-salihîn. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden 'abduhû ve rasûluh.
Namazlarda ayakta iken okunur.
4) günde 41 kere okunursa en kısa zamanda dünya ve ahiret zenginliğini elde edersiniz. 5) 7 kere eşiniz için okursanız eşinizin gözü sizden başkasını görmez. 6) hastaya 107 adet okunursa Allahın izniyle şifaya kavuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri