“Şehadet parmağı ile işaret etmenin caiz olduğunu bildiren hadîs-i şerifler çoktur. Hanefî mezhebindeki âlimlerin bir kısmı da, böyle söylemiştir. Hanefî mezhebindeki kitaplar, çok dikkatle okunursa, parmak kaldırmanın caiz olduğunu bildiren haberler, Üsûl bilgileri değildir.
Namazın ilk ve son oturuşlarında Tehıyyât okunurken “lâ ilâhe” denince sağ elin şahâdet parmağını kaldırıp, “illâllah” derken de indirilmesi sünnettir. Bunu yaparken baş parmak ile orta parmak halka edilmeli; diğer iki parmak da içe bükülmelidir. Bir çok kimseler bu sünneti yapamazlar.
Çünkü Müslim'deki rivayette sadece işaret parmağının kaldınlıp indirilmesi ile yetinildiği zikredilmiştir. Malikilere göre:(2) Teşehhüt durumunda sol el serbest bırakılır ve işaret parmağı ile baş parmak dışında sağ el yumulur. Bu parmaklar da küçük parmak, onu takip eden parmak ve orta parmaktır.
İşaret parmağı veya şahadet parmağı başparmak ile orta parmak arasında yer alır. Sağ el baz alındığında insan elinin ikinci parmağıdır. Anatomide digitus secundus veya digitus II olarak anılır.
Başparmak yukarı Türkiye'de, çoğu Avrupa ülkesi ve Amerika'da onaylama, beğenme anlamına gelen bu işaret, bazı Arap ülkelerinde ve Batı Afrika'da “yürü git” anlamında kullanılıyor.
İlgili 28 soru bulundu
“Şehadet parmağı ile işaret etmenin caiz olduğunu bildiren hadîs-i şerifler çoktur. Hanefî mezhebindeki âlimlerin bir kısmı da, böyle söylemiştir. Hanefî mezhebindeki kitaplar, çok dikkatle okunursa, parmak kaldırmanın caiz olduğunu bildiren haberler, Üsûl bilgileri değildir.
Bu nedenle İngiliz ve İskoç okçular, yakalanmadıkları zaman Fransız düşmanlarına işaret ve orta parmaklarını göstererek onlarla alay etmişlerdir. Böylece işaret ve orta parmakların kaldırılmasıyla elde edilen işaret, "zafer işareti" olarak toplumda yer etmiştir.
İşaret parmağı, JUPİTER parmağıdır ve bilgelikle genişlemeyi temsil eder. Sakinlik verir. Kalın bağırsak meridyeni işaret parmağının ucundan başlar. ( Kalın bağırsaklar akciğerler'e yardım eder ) İşaret parmağı hava elementine ve Kalp Chakrasına bağlıdır.
İşaret Parmağı: Jüpiter Parmağı olarak da bilinir. Kişiliğimizin Ego yönünü temsil eder. Şuuraltı kalıpları tarafından kontrol edilen enerjilerin sembolüdür. Enerjisi geliştiricidir, hava ve rüzgarı temsi eder.
Bizim kültürümüzde fazla bir anlam taşımasa bile özellikle Batı Avrupa kültüründe birine orta parmağını göstermek ağır hakaret anlamı taşır. İşaretin kökeni Ortaçağ'da İngiliz okçularına dayanmaktadır. İngiliz okçularının kullandıkları yaylara LONGBOW (uzun yay) adı verilir ve yayı germek için orta parmak kullanırdı.
Kişi son oturuşta tahiyyat okuyacak kadar beklemesi farzdır. Bu esnada Tahiyyatı okuması da vaciptir. Salli ve barik dualarını okuması da sünnettir. Kişi bu bekleme esnasında Tahiyyatı ve diğer duaları okumasa dahi namazı geçerli olsa da Tahiyyatı okumadığından vacibi terk etmiş ve günah işlemiş olur.
Şâfiîler'e göre “illallah” denildiğinde şahadet parmağı kaldırılır ve ilk teşehhüdde ayağa kalkıncaya, son teşehhüdde selâm verinceye kadar öylece bırakılır. Teşehhüdün Arapça aslını bilmeyenlerin asıl metni öğreninceye kadar tercümesini okumaları câizdir.
Hanefî mezhebine göre kıyamda iki ayağın arası, dört parmak kadar açık bulundurulmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 98).
Hanefîler'e göre her iki ka'dede sünnet olan oturuş şekli, erkekler için sol ayağı yere döşeyip sağ ayağını parmaklar kıbleye gelecek şekilde dikmek ve sol ayak üzerine oturmak (iftirâş), kadınlar içinse sol oturak üzerine oturarak iki ayağını sağ taraftan çıkarmaktır (teverrük).
Tahiyyat duasını okumak vaciptir.
Bu duayı okumamak namazı bozmasa da namazın sevabı azalır. Bu bakımdan en kısa zamanda ezberlemek gerekir.
Kade-i ahire namazda yer alan farzlardan bir tanesidir. Namazın bitiminde “Ettehiyyatü” duasının okunma süresine kadar kade-i ahire yani son oturuş yapılır.
II. Dünya Savaşı sırasında Zafer işareti (İngilizce Victory kelimesinin baş harfi olan V'yi simgeleyecek şekilde) olarak dönemin İngiltere başbakanı Winston Churchill tarafından yaygınlaştırılmıştır. ABD'de ve daha sonra 1960'lı yıllardan itibaren bütün dünyada barış anlamına gelmek üzere kullanılmıştır.
🤙 Ara Beni: Ara beni”, “haberleşelim” anlamları taşır.
Yahudilik'te de suret yasağı olduğu için canlandırmalarda Tanrı, genellikle yukarıdan uzanan eller şeklinde betimlenir. Caynacılar, ruhani liderleri Mahavira'nın aydınlanmasının 2500. yılı olan 1975'te avuç içini gösteren el işaretini Caynacılığın barış sembolü olarak kabul etmişlerdir.
İşaret parmağı ve başparmağın bir çember oluşturacak şekilde birleştirilmesi, diğer parmaklarınsa yukarıya bakacak şekilde dik tutulması ile yapılan bu hareket ABD'de ve pek çok başka kültürde beğeni ifade eder; 'kusursuz', ' mükemmel', 'tamam' gibi anlamlara gelir.
İnanca göre sol elin yüzük parmağında bulunan damarlardan biri kalp ile doğrudan bağlantılıdır.
👉🏼İşaret ile başparmağı arasında bulunan bu noktaya 2 dakika boyunca masaj yaptığınızda, stresi azaltır. Aynı zamanda boyun ve baş ağrılarını da hafifletir. ✏️Aynı işlemi kendinize uygulayabileceğiniz gibi, başkasına da uygulayabilirsiniz.
Cumhuriyet Halk Fırkası'nın bayrağındaki altı okun, Topkapı Müzesi'ndeki Türk oklarından ilham alınarak tasarlandığı belirtilmiştir. Türkiye'nin kurucu ideolojisi olan Kemalizm'in altı temel ilkelesinin her biri simgede bir ok olarak yer almaktadır.
Bazı el hareketleri duyguyu ifade ederken bazı durumlarda da kültürel bir ifade olabilir. Sıkılı yumruk, öfkeyi gösterir. Bir başparmak yukarıya ve başparmak aşağı onaylama ve onaylamama anlamına gelir. Orta parmak ve işaret parmağını ''V'' şeklinde yapmak barış işareti anlamına gelir.
Ayrıca fiilin ihmal suretiyle de işlenebileceği kabul edilmiştir. Yazımızda yer verdiğimiz kararda ise Türk toplumuna göre olumsuz bir davranış olarak kabul edilen işaret parmağı ile orta parmağın arasına başparmağın sokularak “nah yaparsın” denilmesi hakaret olarak kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri