Pekmez; meyvelerin sularının katkı maddesi katılmadan kaynatılarak yoğunlaştırılması sonucu elde edilen bir besindir. Üzüm, incir, kayısı, hurma,
Karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışmaktadır. İçeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır.
1 Çorba Kaşığı Üzüm Pekmezi 58,00 kaloridir. Üzüm Pekmezi içeriğinde 14,95 Karbonhidrat(g), 0,02 yağ(g), 7,40 Sodyum(mg), 292,80 potasyum(mg), 41,00 Kalsiyum(mg), 0,94 ve Demir barındırır.
100 gram pekmez içerisinde yaklaşık olarak 65,67 gram karbonhidrat bulunur. İçerisinde bulunan karbonhidrat, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak kan şekerindeki ani yükseliş ve düşüşleri engellemeye yardımcı olur.
Pekmez, içerdiği mineraller ve iyi bir enerji kaynağı olması sebebiyle son derece besleyicidir. Çinko, demir, fosfor, potasyum ve bakır mineralleri içermektedir. Özellikle demir açısından oldukca zengindir. Aynı zamanda özellikle B6 vitamini açısından da pekmez iyi bir kaynaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Pekmez çeşitleri, hayati fonksiyonların devamlılığı için gerekli olan birçok vitamin ve minerali bünyesinde bulundurur. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.
Her gün 1- 2 tatlı kaşığı pekmez tüketmek demir açısından yerinde bir takviye olacaktır. Pekmez aynı zamanda kalsiyum açısından yardımcı kaynaktır. Kalsiyumun ana kaynağı süt ve süt ürünleri olmakla birlikte pekmezin içerdiği kalsiyum da kıymetlidir.
Şeker grubu: Şeker saf karbonhidrat olarak biliniyor ve sadece enerji içeriyor. Bu özelliğinden dolayı günlük beslenmede şekere çok az yer veriliyor ya da verilmiyor. Bunun yanında enerji ihtiyacı yüksek olan çocukların şeker, reçel, bal, pekmez ve benzerleri ile şekerli ve tatlı türünden besinleri (kek, dondurma vb.)
Pekmez Karbonhidrattır . Pekmez enerji vericidir Bu sebep ile Karbonhidrat adlı besin grubuna girer. karbonhidrat içeren besinlere örnek olarak verilebilir.
100 gram miktarda bulunan üzüm pekmezi yaklaşık olarak 290 kilo kalori içermektedir. Yaklaşık 22 gram su bulunan pekmezin protein değeri bulunmamaktadır. Karbonhidrat değeri ise yaklaşık 75 gramdır.
Pekmez, üzüm suyunun evaporasyonu sonucunda elde edilen ve yaklaşık % 70 suda çözünür kuru madde içeren bir üründür. İçerdiği yüksek şekerden dolayı iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez ülkemizde üretilen en önemli geleneksel gıdalardan birisidir.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Gebelikte Üzüm Pekmezinin Faydaları
1 yemek kaşığı üzüm pekmezinde yaklaşık olarak 29 kalori, 7.11 mg karbonhidrat, sıfır yağ, 0.05 mg demir, 0.13 gram protein, 0.03 gram lif, 2.28 mg A vitamini, 1.2 mg C vitamini, 1.08 mg sodyum, 3.84 mg kalsiyum ve 99.84 mg potasyum bulunur.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Zengin besin değeri ile severek tüketilen pekmez, yüksek oranda şeker içerdiği için kilo aldıran bir besindir. Birkaç hafta düzenli tüketildiğinde özellikle kilo almakta zorlanan kişilere kilo aldıran pekmezin tüketildiği miktar çok önemlidir.
Pekmez, karbonhidrat, organik asitler, mineral maddeler ve vitaminler açısından zengin bir gıda olup dut, üzüm, keçiboynuzu gibi çeşitli bitkisel kaynaklardan elde edilmektedir.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının hızlı kaybını önler.
Spor yapan bireylerin basit karbonhidrat dediğimiz çay şekeri, reçel, marmelat, bal, pekmez, şekerleme, beyaz un yerine kompleks karbonhidrat dediğimiz tam tahıllı ekmek, bulgur, makarna, kurubaklagil, sebze, meyve tüketmeleri, performansları ve sağlıkları açısından önerilmektedir.
Magnezyum da potasyum gibi sıvı dengesi ile ilgili olup kan ve sinirlerin düzenli çalışmasında rol oynamaktadır. Kalsiyum, potasyum ve magnezyum birlikte çalışmaktadırlar. Böylece bu üç minerali de içeren pekmezin beslenmedeki önemi daha da artmaktadır.
100 g pekmezde yaklaşık 32 g su, 268 kkal enerji, 58 g karbonhidrat, 2,9 g protein ve 1,1 g yağ bulunuyor. Pekmezdeki temel karbonhidratlar üzümde olduğu gibi glikoz ve fruktoz. Pekmez, demir, kalsiyum ve potasyumdan da zengin.
-Her sabah tükettiğiniz 1 yemek kaşığı dut pekmezi, kansızlığın reçetesi olacaktır. Kansızlığın yanı sıra - Aç karnına tüketildiğinde vücudun enerji ihtiyacını karşılar. -Düzenli tüketildiğinde kolesterolü düşürür ve kalbi güçlendirir.
PEKMEZ KAN YAPAR MI? Yararları saymakla bitmeyen bir besin olan pekmez, doğru ve düzenli tüketildiği zaman etkili bir kan yapıcıdır. Kan yapıcı özelliği sayesinde anemi (kansızlık) problemi yaşayanlar düzenli olarak pekmez tüketmelidir. Kansızlık tedavisinde pekmezin sabah aç karnına tüketilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri