Bakanlar Kurulu tarafından 05.05.2018 tarihinde alınan karar gereği vatandaşlardan % 4 olarak alınan tapu harcı, kat irtifakı ya da mülkiyetine sahip konut ve iş yerlerinde % 3'e indirilmiştir.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Örnek verecek olursak, satışı yapılacak olan malın değeri tapuya 400 bin TL olarak bildirilmiş ise iki tarafın da 8.000 TL tapu harcı ödemesi gerekir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Hem alıcı hem de satıcıya tapu satış değerinin %2'si kadar harç bedeli çıkar. Örneğin, 300 bin TL'lik bir satışta, alıcıya 6 bin TL satıcıya 6 bin TL harç bedeli çıkar. Ayrıca, bu ödemeye döner sermaye bedeli de eklenir. Bu ödemeler, ziraat bankası ATM'lerinden yapılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapmak gerekir.
Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan 'Sürücü belgesi harçları' yapılan artıştan hariç tutuldu. Konut fiyatının bedeli üzerinden alınan tapu harcında da yüzde 50 artışa gidildi. Şu an yüzde 4 olarak alınan tapu harcı yüzde 6'ya yükseltildi.
Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenir. Fakat alıcı ve satıcı, kendi aralarında anlaştıkları takdirde satış değerinin yüzde 4'ü tek bir taraf tarafından da ödenebilmektedir. Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?
Genel olarak tapu devrini masrafsız yapmak mümkün değildir. Yalnızca satış olmadan tapu devri yapıldığında, yani mal hibe edildiğinde veya diğer bir deyişle bağışlandığında masrafsız tapu devri yapılabilir. Tapu devri masrafları ödendikten sonra semtinizdeki Tapu Dairesine tapu randevusu başvurunuzu iletmelisiniz.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Tapu harcı ödemesi satıcı ve alıcının kendi aralarında karar vermesi gereken bir durumdur. Yasal yollarda bu ödeme her iki tarafa da eşit bir şekilde paylaştırılmıştır. Yasalar önünde %4'lük harç bedelini alıcı %2 satıcı da %2 olacak şekilde ödemelidir.
Tapu harcı bütün gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilmiş durumda olan satış tutarının % 2 oranındadır. Diğer bir ifade ile ilgili gayrimenkulün tapuda beyan edilmiş olan ücretinin yüzde 4'ü kadar ödenme durumu söz konusudur.
Aile içi tapu devri için satıcı ile alıcı arasında satış sözleşmesi imzalanır. Tapu dairesine başvuru yapılır ve gerekli belgeler (Nüfus cüzdanı, vergi levhası vb.) sunulur. Tapu dairesi tarafından yapılan takip eden kontroller sonrasında tapu devri işlemi gerçekleştirilir.
Tapu devri çoğunlukla aile içerisindeki bireyler arasında gerçekleştirilir. Bu işleme "bedelsiz tapu devri" de denir. Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıflar Bankası
Tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4'ü kadar tapu harcı ödenirken, noterlerde buna ek bir ücret daha alınacak. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak.
Ücretsiz Aile içi tapu devri yapılabilir mi? Aile içi tapu devrinin ücretsiz yapılması mümkün değildir. Aile içi tapu devri sırasında, devri yapan ve devri alan kişilerin ödeme yapmaları gerekir. Yatırılacak olan rakam taşınmazın değerine göre hesaplanır.
Tapu devri işlemi yapılırken tapu harcı ve döner sermaye harcı ödenir. Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Tapuda yapılan işlemlerde evin satış bedeli, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında olarak gösterilmemelidir. Ancak, emlak vergisi tespitinde kullanılan bu rayiç bedeller genellikle gerçek değere göre oldukça düşük gösterilir. Dolayısı ile bu bedeller, güncel rakamları yansıtmaz.
Tapu Harcı: Bilindiği üzere gayrimenkul satışlarında beyan edilen değerin %4'ü tapu harcı olarak alınmaktadır (1 Nisan 2019'a kadar bu oran %3 olarak uygulanmaktadır). Gayrimenkul satış bedelinin eksik beyan edilmesi halinde ise eksik bildirilen kısmın %4'ü kadar tapu harcından kaçınılmış olacaktır.
Konut fiyatının bedeli üzerinden tahsil edilen tapu harcı yüzde 50 yükseldi. Yüzde 4 olarak tapu harcı yüzde 6 oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yürütmesinde, 3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28'inci maddesi gereğince KDV zammı 10 Temmuz 2023 Pazartesi günü itibarıyla yansıyacak.
Tapu masrafı hesaplama işleminde devir işlemi gerçekleştirilen gayrimenkulün satışta beyan edilen değerinin yüzde 2'si hesaplanıyor. Ortaya çıkan miktarı hem satıcı hem de alıcı karşılayarak toplamda yüzde 4'lük bir kısım ödeniyor. Tapu harcı hesaplama 2021 yılında bu şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Tapu harcı, gayrimenkulün alım-satımı sırasında bir kez ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri