Ev, giyim eşyası, kullandığımız ve faydalandığımız her mal rızıktır. Hatta haramdan kazanılsa bile rızıktır. Sual: Allah rızka kefil olduğuna göre, çalışmadan rızık beklemek caiz midir? Allahü teâlâ rızka kefildir, ama çalışmayı da emretmiştir.
Allah Teala'nın canlılara yeme içme ve başka hususlarda yararlanmak üzere verdiği her şeyi “rızık” kelimesiyle ifade edilir. Sadece insanların değil, yeryüzündeki tüm canlıların rızkı Rezzak olan Allah'a aittir. O sadece inananlara değil, kendisini inkâr edenlere, hatta kendisine iftira edenlere de bol bol rızık verir.
Onlara vereceği nimetleri, sa'y ve amel kanununa bağlamıştır. Dünyada çalışan kazanır, çalıştığının mükâfatını görür, çalışmayanlar da, tembelliğin cezasını bulur. Allah (c.c.), nimet, sağlık ve rızık hazinelerinin tek sahibidir. Bu nimetleri bize, çalışmak şartıyla verir.
Allah rabdir, dolayısıyla elimizdeki şeylerin asıl sahibidir ve bunları O vermiştir. "Mülk Allah'ın elindedir." (Yasin, 36/83; Mülk, 67/1) kiminin rızkını bollaştırır, kimininkini de kısar. Demek ki, Allah Rab olarak her varlığının durumuna göre rızkı vermekte, geniş veya dar yapmakta, bununla onu terbiye etmektedir.
Evet; rızık çalışmakla artmaz ancak çok önemli bir gerçek yatmakta bu sözün ardında. İnsan çalışmasa da rızkı onu bulur, bulur ama haram olur. Ezelden taksim edilen o rızkın helal kısmından değil haramından yemiş olur.
İlgili 37 soru bulundu
Muhammed b. Müslim, İmam Bâkır (veya İmam Sadık a.s) sabah namazından sonra uyumak konusunda sorduğunda şöyle buyurdu: “Rızık o saatlerde dağıtılır.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
İnsanlar, dinimizin gösterdiği huzur yolundan ayrıldıkları için, dünyada bereket kalmadı, rızıklar azaldı. Günah işlemek, rızkın daralmasına sebep olur. Rızkı veren Cenab-ı Hak, (Beni unutursanız, rızkınızı kısarım) buyuruyor.
Hâlâ şunu anlamadılar mı ki Allah dilediği kulunun nasibini bollaştırır, dilediğinin nasibini ise daraltır. Elbette bunda inanacak kimseler için alacak ibretler vardır. Bilmediler mi ki Allah dilediğine rızkı açar ve kısar. Şüphesiz bunda inanan bir toplum için ibretler vardır.
Bolluk duası, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilen bir duadır. Rızık duası, kişinin helal ve bol rızık elde etmesine yardımcı olur.
Resulullah (s.a.a): “Evlenin, zira evlenmek rızkınızı artırır.” Resulullah (s.a.a): “Bekarlarınızı evlendirin, zira bu işle Allah onların ahlakını güzelleştirir, rızıklarını artırır ve mürüvvetlerini çoğaltır.”
O rızkın anahtarları ise, nafaka ve sadakadır. Nafaka ve sadaka, Arş'ta takdîr edilen rızkın celbine vesîledir. Yerde nafaka ve sadaka verilir, Arş'ta rızık kapısı açılır. Çok sadaka versen, rızkın çok gelir.
Ayet-i Kerimelerde belirtildiği gibi rızkımızı veren Yüce Allah'tır. Bu rızıklarımızı elde etmemiz için, çalışıp çabalamamız gerekmektedir. Gayret bizden, rızık Allah'tandır.
Maide Suresi, 88. ayet: Allah'ın size rızık olarak verdiklerinden helal ve temiz olarak yiyin.
Bol rızık ve bereket için Peygamber Efendimiz Vakıa Suresinin okunmasını buyurmuştur.
Cevap: Allahü teâlâ, her insanın ve her hayvanın rızkını ezelde takdir etmiş, ayırmıştır. İnsanların ve hayvanların ecelleri ve nefeslerinin sayısı belli olduğu gibi, her insanın bedeninin ve ruhunun rızıkları da bellidir. Rızık hiç değişmez, azalmaz ve çoğalmaz.
De ki: “Şüphesiz, Rabbim rızkı kullarından dilediğine bol verir ve (dilediğine) kısar. Siz (Allah yolunda hayır için) her ne harcarsanız, (Allah) onun yerine başka (daha iyi)sini verir. Zira O, her zaman en hayırlı rızk veren ve rızk vermede tam yetkili olandır.”
Allâhümmekfinî bi helâlike an harâmike, veğninî bi fadlike ammen sivâke. Allah'ım! Bana helal rızık nasip et beni haramdan koru! Lütfunla beni kendinden başkasına muhtaç etme.
Zenginlik duasının okunuşu; Allahümme ya Ganiyyü ya Hamidü ya Mübdiü ya Müidü, ya Rahimü ya Vedud. Eğnini bi helalike an haramike ve bi fadlike Ammen sivake. Zenginlik duasının tefsiri ise duanın ilk kısmında Allahu Tealanın esmalarını zikretmek vesilesiyle duada esmalar hürmetine istemek fazileti yer almaktadır.
Bi rahmetike esteğîsü fe eSlıh lî şe'nî küllehü ve lâ tekilnî ilâ nefsî Terfete aynin. Musa 'Rabbim!' dedi, 'Gönlüme ferahlık ver. İşimi bana kolaylaştır.
Üç kişi vardır ki Allah kıyamet günü onlarla konuşmaz, hadisinin hikmeti nedir? "Üç kişi vardır ki Allah Kıyamet Günü onlarla konuşmaz. Onları temize çıkarmaz. Onların yüzüne bakmaz ve onlara acıklı bir azab vardır: Zina eden ihtiyar, yalan söyleyen idareci ve kibirli fakir."
Bir rivayete göre, Peygamberimiz (asm) şöyle buyurmuştur: “Allah, malı sevdiği kimseye de sevmediği kimseye de verir. Fakat imanı yalnız sevdiği kimselere verir. Allah kime imanı vermişse mutlaka onu sevmiştir."(bk.
Esnafın en yaygın şekilde dükkânında yer verdiği levhada ise şu yazar: 'Er-rızku a'l Allah. ' (Rızık Allah'tandır.)
Tüm canlıların rızkını veren ALLAH'tır. Kimse rızk için Allah'tan başkasının kapısında bekleyip boyun bükmesin. Bu hayvanlar bile rızkın Allah'tan geldiğini bilir ve her daim zikrederken kul sadece İyi ve kötü olanlara SEBEP olur.
"Rızk dediğimiz iki kısımdır: Hakikî rızk, mecazî rızk.
Bu âyetlerin verdiği mesaj şudur: Canlıların hayatta kalabilmek için muhtaç oldukları rızkı yaratan Allah'tır. Allah dışında başka bir rızık verici yoktur. Hiçbir Canlıya “Açlıktan Ölmeme” Garantisi Verilmiş Değil! Allah Teâlâ tarafından hiç kimseye açlıktan ölmeme garantisi verilmiş değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri