Yapılan savaşlar sonucunda Osmanlı devletini yenebilmek için çok mücadele gösteren Avrupalı devletler oldukça önemli bir kaleyi kayıp etmişlerdir. Bu kayıp sonucunda Osmanlı devleti ile barış için Vasvar Antlaşması yapmışlardır.
Vasvar anlaşması, Osmanlı İmparatorluğu için ekonomik açıdan son derece önemli bir anlaşmadı. Vasvar Anlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu, yeniden Orta Avrupa'nın hakimi olacağından anlaşma önemi büyüktü. Ayrıca Osmanlı askerleri, Uyvar Kalesi ganimetleri sayesinde, büyük bir varlığın da sahibi olacaklardı.
ve halkın şikâyetleri sebebiyle 1592 yılında tekrar başlayan savaşların sonucunda 1606 yılında Zitvatoruk Antlaşması imzalanmıştır (BOA. A. DVN. 1663'te yeniden başlayan savaşlarda Osmanlıların üstünlüğü sonucunda 1664 yılında taraflar arasında Vasvar Antlaşması imzalanmıştır (BOA.
Vasvar Antlaşması Maddeleri
Savaş esnasında Osmanlı kuvvetleri tarafından ele geçirilmiş olan Uyvar ve Nograd toprakları Osmanlı Devleti'ne ait olacak. Zerinhar Kalesi ise yeniden inşa edilmemek şartıyla Avusturya tarafında kalacak.
Osmanlı ve Habsburg imparatorlukları arasında 1663-1664 savaşlarını resmen sona erdiren ve Osmanlılar'ın Macaristan'daki en geniş sınırlarını belirleyen antlaşma 16 Muharrem 1075'te (9 Ağustos 1664, Türkçe metindeki tarihin yanlış çevrilmesinden ötürü Batı tarihçiliğinde 10 Ağustos) Vasvar (Vasvár/Eisenburg) ...
İlgili 19 soru bulundu
Osmanlı İmparatorluğu, Erdel Kralının Avusturya'ya saldırmasını önleyecek. Her iki tarafta birbirlerinin topraklarına akın ve çete faaliyetlerinde bulunmayacak. Avusturya, savaş tazminatı ödeyecek. Daha sonra iki tarafta barışın belirtisi olarak karşılıklı 200.000 kara kuruş değerinde hediyeler gönderecek.
Karlofça Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu'nun batıda büyük çapta toprak kaybettiği ilk antlaşmadır. Karlofça Antlaşması'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu kaybettiği toprakları geri alma siyaseti izlemeye başlamıştır. Ayrıca duraklama dönemi biterken, gerileme dönemi başlamıştır.
Osmanlı gerileme döneminde olsa dahi batıda birçok sefer ve akın düzenleyerek toprak büyümesi devam etmekteydi. Lehistan ile yapmış olduğu savaşlar sonucunda Osmanlı devleti Bucaş Antlaşması ile en geniş sınırlara ulaşmıştır.
Listede toplamda 105 zafer, 33 Mağlubiyet, 13 Sonuçsuz savaş, 42 bastırılan isyan, 12 başarılı isyan vardır.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer.
Avrupalı devletlerin '' Türk gibi güçlü '' söylemi Uyvar kalesi fethedilirken söylenmiş bir söz olup zamanla ''Uyvar önünde bir Türk gibi güçlü'' söylemi haline gelmiştir. Bu kale Köprülü Fazıl Ahmed Paşa komutasında ele geçirilmiş ve Vasvar antlaşması ile Osmanlı devletinin topraklarına katılmıştır.
Kırım'ın kaybedilmesi ile ilk defa halkı Türk ve Müslüman olan bir bölge kaybedildi ve ilk defa hilafet makamından faydalanma yoluna gidildi. Ruslar Osmanlı İmparatorluğu'nun içişlerine müdahale etme hakkına sahip oldu. İlk kez savaş tazminatı ödendi. Yüzyılın en ağır antlaşmasını imzalamıştır.
11 Mayıs 1583'te Meşaleler Muharebesi denilen çarpışmayla başlayan Osmanlı seferleri 1590'da imzalanan Ferhat Paşa Antlaşması ile sona erdi. Anlaşma sonucunda Tebriz, Karabağ, Gürcistan, Dağıstan ve Şirvan Osmanlılara bırakıldı.
Aralıklarla yaklaşık onbeş yıl süren bu savaş hali sonunda imzalanan “Nasuh Paşa Antlaşması” (20 Kasım 1612) ile Tebriz, Şirvan, Nahcivan, Revan ve Azerbaycan'ın büyük kısmını tekrar Safevi Devleti topraklarına katılmıştır.
Duraklama döneminin ilk antlaşması olan Ferhat Paşa Antlaşmasının imzalanması, Osmanlı-Safevi Savaşı'nı sona erdirir ve Aras nehrinin güneyinde Tebriz, Karacadağ, Şehrizor, Ardelan, Kirmanşah, Luristan, Huzistan, Nihavend, Aras nehrinin kuzeyinde Gürcistan, Dağıstan ve Şirvan'ın Osmanlı Devleti'ne katılmalarını sağlar, ...
Tarihteki en ölümcül savaş, toplam kümülatif ölüm sayısı bakımından, 1939'dan 1945'e kadar, 60-85 milyon ölüm ile II. Dünya Savaşı olmuştur. Ardından da 60 milyon civarındaki ölüm sayısı ile Moğol istilaları gelmektedir.
VI. Mehmed'in mezarı. Vahdeddin, 16 Mayıs 1926'da San Remo'da öldü. Cenazesi Türkiye hükûmeti tarafından kabul edilmedi ve Şam'a getirilerek Süleymaniye Külliyesi kabristanına defnedildi.
Yeryüzünün en uzun meydan savaşı: SAKARYA! 22 gün, 22 gece sürdü!
Mondros Mütarekesi ya da Mondros Ateşkes Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan mütarekename (mütareke belgesi).
Antlaşmayı imzalayanlar
Osmanlı heyetinde şu isimler yer alıyordu: Sadrazam Damat Ferit Paşa, eski Maarif Nazırı (millî eğitim bakanı) Bağdatlı Mehmed Hâdî Paşa, eski Şura-yı Devlet (Danıştay) reisi Rıza Tevfik Bey ve Bern Sefiri Reşat Halis Bey.
Karlofça Antlaşması Tarihi
1699 yılında imzalanmıştır. Karlofça Antlaşması, Osmanlıların Viyana kuşatmasıyla başlayan ve on altı yıl süren çok cepheli savaşlarını sona erdiren bir antlaşmadır. On altı yıl süren savaşlar, Osmanlı Devleti içerisinde çok önemli birtakım ekonomik sorunların yaşanmasına da sebep olmuştur.
Pasarofça Antlaşması, 1715-1718 Osmanlı-Avusturya-Venedik Savaşı'na son veren, yukarı Sırbistan, Belgrad ve Banat yaylasının Avusturya'ya; Dalmaçya, Bosna ve Arnavutluk kıyılarının Venedik'e verilmesi, Mora Yarımadası'nın Osmanlılarda kalması gibi maddeler içeren 21 Temmuz 1718'de imzalanan antlaşmadır.
1699 yılında imzalanan ve Osmanlı Devleti için ağır sonuçlar doğuran Karlofça Antlaşması maddeleri şu şekilde sıralanabilir: Mora Yarımadası ve Dalmaçya Venediklilere bırakılacaktır. Preveze Kalesi Osmanlılar tarafından yıkılacak; İnebahtı Kalesi ise Osmanlı Devleti'ne geri verilecektir.
Dış borçlanma
1854 yılında Kırım Savaşı başlangıcı'nda İngiltere'den 200.000 sterlin alınmıştır. Bu Osmanlı İmparatorluğu'nun bilinen ilk borcudur. 1854-1875 döneminde 15 sözleşme ile 127 milyon lira borç almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri