Sendikalar için kurucuların kurucu olabilme şartlarına sahip olduklarını ifade eden yazılı beyanları; üst kuruluşlar için ilgili kuruluşların genel kurul kararları dilekçeye eklenmelidir. Soru 9: Sendikalar en az kaç kişi ile kurulabilir? Sendikalar en az 7 kişi ile kurulabilmektedir.
Bir çalışanın sendikaya üye olabilmesi için herhangi bir kişi sayısıyla sınırlı bir zorunluluk bulunmamaktadır. Genel olarak, bir işçi tek başına sendikaya üye olabilir. Yani, bir çalışan sendikaya üyelik başvurusu yapmak için kişi toplamak zorunda değildir. Tek bir kişi olarak sendikaya üye olabilir.
Sendika üyeliği şartları: Madde 20 – Onaltı yaşını doldurmuş olup da bu Kanuna göre işçi sayılanlar, işçi sendikalarına üye olabilirler. Onaltı yaşını doldurmamış olanların üyeliği kanuni temsilcilerinin yazılı iznine bağlıdır. Bu Kanun anlamında işveren sayılanlar işveren sendikalarına üye olabilirler.
Örneğin, bir hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin toplam sayısı 100.000 ise, %2'lik sendika barajını aşan bir sendikanın o hizmet kolunda en az 2.000 üyesi olması gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi tarafından 18 Ocak 2024 tarihinde alınan karar ile, sendika barajı uygulaması kaldırılmıştır.
Bu bilginin açıklanması, kişisel verilerin gizliliğiyle ilgili yasalara aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu Madde 135'e göre 4,5 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur. İşveren, sendika üyeliğinizi, sendikamız işyerinizde çoğunluğu sağlayıp toplu iş sözleşmesi süreci başladığında öğrenebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Üye olurken e-Devlet şifresi yanında işçiye ait cep telefonu ve nüfus cüzdanı da yanında bulunmalıdır. Aşağıdaki linki tıklayarak sendikamıza üye olabilirsiniz. Sendikaya Üye Olunduğunda Ücretten Kesinti Olur Mu? Çalışılan işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalayıncaya kadar işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
Üye Sayılarına Göre Konfederasyonlar
2023 Ocak İşçi Tebliğine göre, en çok sendika üye sayısına sahip olan konfederasyon, bir milyon 269 bin 725 toplam üye sayısına sahip TÜRK-İŞ. TÜRK-İŞ'i 785 bin 297 üye sayısıyla HAK-İŞ ve 230 bin 500 üye sayısıyla DİSK takip ediyor.
İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır. Bu ikramiyeyi, örgütlendiği iş kolunda üye sayısı %1'in üzerinde olan sendika üyeleri alabilecektir.
2024 yılında aylık toplu sözleşme ikramiyesi tutarı
Sendika üyelerine ödenecek toplu sözleşme ikramiyeleri %2 barajını aşan sendikalar için 531,72 TL, %2 barajının altında kalan sendikalar için 188,02 TL olarak belirlenmiştir.
2 liraya e-devlet şifresi alarak sendikaya üye olabilirsiniz. E-devlet şifremi nereden alacağım? Herhangi bir PTT şubesinden e-devlet şifrenizi alabilir ve sendika üyeliği dahil birçok resmi işlemlerinizi internet kanalından yapabilirsiniz.
Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır. Kanun ve tüzük içeriğinde yer alan düzenlemelerde aidat tutarının net ücret üzerinden belirleneceğine dair açık bir hüküm yer almadığından, işverence brüt ücret üzerinden kesinti yapılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar devam eder. Sendika üyeliğinin çekilme ve çıkarılma dışındaki nedenlerle sona ermesi MADDE 12 – (1) İşkolunu değiştiren işçi veya işverenin sendika üyeliği kendiliğinden sona erer. (2) Bir yıldan fazla süreyle işsiz kalan işçinin sendika üyeliği kendiliğinden sona erer.
Dolayısıyla mevcut Kanun'da, sendika aidatının üst sınırına ilişkin bir hüküm yer almamaktadır. Ancak teamül ve süregelen uygulama; genellikle işçi sendika aidatlarının 1 günlük brüt yevmiyeyi geçmemesi ve çoğunlukla da 1 günlük brüt yevmiyenin yüzde 80'i şeklindedir.
Kamu ve kuruluşlarında işçi statüsü dışında daimi suretle çalışan, adaylık ve deneme süresini tamamlamış ve 4688 sayılı kanun ile sendikaya üye olmaları yasaklanmamış olan kamu görevlileri, kurumlarının yer aldığı hizmet kollarındaki sendikalara üye olabilirler.
Sendika Üyeliği Yüzde 2 Barajı Kaldırıldı- Resmi Gazete Duyurusu.
Sendika üyesi olup aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa üç ayda bir veriliyor. Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödeme yapılıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 5 Nisan'da yapılacak. Yeraltı maden işçilerine ise bu yıl ayrıca yapılacak ilave tediyenin tamamı 23 Aralık 2024 tarihinde ödenecek.
Sendikalar için kurucuların kurucu olabilme şartlarına sahip olduklarını ifade eden yazılı beyanları; üst kuruluşlar için ilgili kuruluşların genel kurul kararları dilekçeye eklenmelidir. Soru 9: Sendikalar en az kaç kişi ile kurulabilir? Sendikalar en az 7 kişi ile kurulabilmektedir.
30 Temmuz 2021 tarihli ve 31553 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlık istatistiklerine göre Hak İş'e bağlı Hizmet İş Sendikası, en büyük işçi sendikası olma özelliğini korudu.
2024 Ocak Ayı istatistik verileri şöyledir;
-Toplam işçi sayısı 16.395.275 sendikalı çalışan sayısı ise 2.495.423'dür. -2023 Temmuz ayında gerçekleşen % 14,76'lık sendikalaşma oranı % 15,22' ye yükselmiştir.
Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.” ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25'nci maddesi “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.” demek suretiyle çalışanların ...
İşyeri veya işletmenin tamamını sevk ve idareyle yetkili işveren vekillerinin dışında işyerinde çalışan herkes sendikaya üye olabilir, toplu iş sözleşmesinden de yararlanabilir diyorum.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler, üye olamazlar ve sendika kuramazlar. Madde 16- (Değişik: 24/6/2004-5198/2 md.) Her üye üyelikten serbestçe çekilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri