İsteğe bağlı sigortalılık için ev hanımlarının Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekir. Dolayısıyla kuruma başvurarak ve düzenli birimlerini ödeyen ev hanımları sigortalı oldukları için emeklilik hakkını elde edebilirler.
Ev hanımlarının en az ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin %32'si olarak hesaplanmaktadır. 2024 yılının brüt asgari tutarı 20.002,50 TL olduğundan dolayı 2024 yılı için ev hanımlarının ödemesi gereken sigorta prim tutarı aylık 6.400,80 TL'dir.
25 yıllık ev hanımının isteğe bağlı sigorta kapsamında emekli olabilmesi için gerekli şartların sağlanması durumunda 58 yaşını doldurduktan sonra emekliliği hak edebilir. Hiç çalışmayan ev hanımları ise 25 yıl evli kalan kadınlar olarak emekli olma hakkı kazanabilir.
Ev hanımlarının ödedikleri sigorta primleri, BAĞKUR kapsamında değerlendirilir. Yani, 25 yıldır evli ve ev hanımı olan kişiler, prim ödedikten sonra BAĞKUR üzerinden emekli olma hakkına sahip olabilirler.
NE KADAR PRİM ÖDENECEK
En az ödenecek prim, brüt asgari ücretin yüzde 32'si; en fazla ödenecek prim ise brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar. Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplarsak, isteğe bağlı sigorta yaptıracak ev kadınları aylık en az 6.400 lira prim ödeyecek.
İlgili 33 soru bulundu
Bir dilekçe ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen başvurulur. Ayrıca e devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. ”https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru” üzerinden “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yapılabilmektedir.
E Devlet sistemin TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra 'sosyal yardım' başlığını bulun. Açılan sayfada "Çalışan - Çalışmayan Ev Hanımları Destek Başvurusu" seçeneğini tıklayın. Başvuru formunu eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurun.
Çalışmayan ev hanımları sigortaya başvurdukları tarihten itibaren 25 yıl boyunca SGK prim ödemesi yapması şarttır. Ev hanımlarına emeklilik toplu ödeme kapsamında, primler toplu şekilde ödense bile 25 yıllık hizmet süresini kısaltamaz. Diğer önemli şart ise 25 yıllık prim ödeme süresi dolduktan sonra 58 yaş şartıdır.
Ev hanımlarına emeklilik bir süredir kamuoyunun gündeminde yer alıyor. Kulislerde yer alan bilgilere göre sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor.
Normal emeklilik için gününüz yeterli değil ama ilk işe girişiniz erken olduğu için 3600 gün üzerinden erken emekli olma şansınız var.
Fark şu; primin 3'de 1'ini devlet karşılayacak.
Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplanırsa, isteğe bağlı sigorta yaptırarak, aylık 6.400 lira prim ödeyecek ev kadınının, priminin 2.133 lirasını her ay devlet karşılayacak; böylece ev kadınının ödeyeceği aylık prim 4.267 liraya düşecek.
Giriş: Türkiye'de ev hanımlarına yönelik sosyal yardım, genellikle devlet destekli programlar aracılığıyla sağlanmaktadır. E-Devlet platformu, bu yardım programlarına başvuruda bulunma sürecini dijitalleştirerek, başvuru sahiplerine kolaylık ve erişim imkânı sunmaktadır.
Bu destek, asgari ücret ile sınırlı olacak. Daha açık anlatayım; bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplarsak, isteğe bağlı sigorta yaptırarak, aylık 6.400 lira prim ödeyecek ev kadınının, priminin 2.133 lirasını her ay devlet karşılayacak; böylece ev kadınının ödeyeceği aylık prim 4.267 liraya düşecek.
Özellikle 4/A sınıfındaki sigortalılar için, günlük sigorta primi aşağıdaki gibi hesaplanabilir: Bir günlük brüt ücretin (567,33 TL) belirli yüzdelerle çarpılması sonucu toplam 273,60 TL tutarında olmaktadır.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak. Mevcut asgari ücrete göre, bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.
3600 prim günü ile SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede 3600 gün emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 10.444 TL alabilecek.
15 yıl 3600 gün şartı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Mülga 506 sayılı Kanunda düzenlenen yaşlılık aylığı almak için belirlenmiş prim günü ve yıl şartından kaynaklanmaktadır. Yaşlılık aylığı almak için gereken şartlar yaş, prim günü ve yıldır.
Yıpranma hakkı gelecek
Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek.
3600 gün ile beraber 15 yıllık bir çalışma hayatını tamamlayan kadınlar ise, SGK emeklilik sistemini incelemek suretiyle emekli olma durumunu görebilir. Gerekli kriterleri bu şekilde dolduran kadınlar, 3600 prim ödeme günü ardından 50 yaşında emekli olma hakkına sahip olur.
Kadın ve erkek çalışanlar için iki ayrı erken emeklilik imkânı bulunuyor. Kadınlar sigortadan sonraki doğumlarını borçlanarak 3 çocuktan 6 yıl (2160 gün) kazanırken, erkekler sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak 2 yıla kadar erken emekli olabiliyor.
İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen, dilekçeyle ve e -devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılabilir.
Anlaşmalı sağlık kuruluşlarında indirimli hizmet alın. Ayrıntılı bilgiye ve broşüre buradan ulaşabilirsiniz. Ev Hanımları Emeklilik Planı'nı İşCep'ten AHE Mobil'e şifresiz bağlanarak ya da size en yakın İş Bankası şubesi aracılığı ile açtırabilirsiniz.
İşte ev hanımlarından istenen başvuru şartları... 1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, 2- Türkiye'de yaşıyor olmak 3- Mavi kart sahibi olması, 4- 18 yaş üzerinde olmak, 5- Kira ödüyor olmak, 6- Evde eğitim gören çocukların bulunması, 7- Kronik hastalığı olan anneler ödemelerden yararlanabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri