Sarı süzme mercimek çorbası elde etmek istiyorsanız ve mercimeği yerli bulamamış iseniz çay kaşığının ucu ile zerdeçal kullanabilirsiniz. Rengi değiştirir ekstra çorbanın tadını değiştirmez.
Bu şifalı bitkiyi, yemeklerde, çorba ve tatlılarda kullanarak sağlığımıza faydalı bir adım atarken, lezzetini de es geçmemek gerekiyor. Değişik ve keskin bir tadı olan zerdeçal, içine konduğu yemeklere aromatik bir tat bırakıyor.
Zerdeçalın hafif keskin, acımsı bir tadı ve topraksı aroması vardır. Zerdeçal kökleri taze olarak kullanılabilir ya da kurutulduktan sonra toz haline getirilir.
Kavurmaya devam edin. Mercimekleri de ekleyin ve karıştırın. Suyunu da ekleyin ve tüm malzemeler pişene kadar kaynatın. Zerdeçal ekleyin.
Zerdeçal genellikle yemeklerde bir baharat olarak kullanılır. Özellikle fırınlanmış sebzelerde zerdeçal yemeğe çok farklı bir tat katmaktadır. Zerdeçalı yemeklerde kullanmak için öncelikle sebzeleri fırınlamadan üzerlerine biraz zeytinyağı ile bir çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Zerdeçalın, diğer baharatlar gibi yoğun bir kokusu yoktur. Daha çok rengi ile ön plandadır. Tadı da çok keskin değildir. Hafif köriyi andıran çok karakteristik olmayan bir tadı vardır.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
2 su bardağı kırmızı mercimeği iyice yıkayıp, süzün. Derin bir tencere içine yıkanmış kırmızı mercimeği koyun. Mercimeklerin üzerine kestiğiniz soğanları ekleyin. Ardından 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı zerdeçal koyun.
Eğer ki yoğun kıvamda bir mercimek çorbası içmek istiyorsanız kavurduğunuz bir miktar un ve tereyağını çorbaya ekleyerek yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz. Yoğun kıvamlı bir çorba istemiyorsanız ve çorbanız yanlışlıkla koyu olduysa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbaya ideal bir kıvam kazandırabilirsiniz.
Zerdeçal girdiği, çorbaya, pilava ve tatlıya renk katarak hem daha güzel görünmesini hem de daha sağlıklı olmasını sağlar. Ee haydi o zaman sizi hızlıca mutfağa alalım, faydası saymakla bitmeyen Knorr ile zerdeçallı tahıllı yoğurt çorbası tarifi için işe koyulalım.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Zerdeçalın keskin tadını biraz bastırmak için yarım çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı bal, biraz da zencefil veya vanilya eklenerek tatlandırılıyor. Bir tutam karabiber eklemek ise zerdeçalın vücut tarafından daha kolay emilmesine yardımcı oluyor.
Tavuğun rengi tamamen beyaza dönene dek pişiriyoruz. Bulyonu sıcak suda açıp tavaya ekliyoruz. Zerdeçalı da ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişiriyoruz. Son olarak sütü ekleyip tavuk sütü çekene kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.
Zerdeçal kullanırken nelere dikkat edilmeli? Yüksek dozda kullanımı demir emilimini azaltıcı etki yaratabilir, özellikle demir eksikliği anemisi olanların yüksek miktarda tüketmesi önerilmez.
Zerdeçal çayı hazırlamak için önce 2 bardak suyu, uygun bir demlikte kaynatmalısınız. Yeni kaynamış suya bir ya da bir buçuk çay kaşığı zerdeçal tozunu ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakmanız gerekmektedir.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Türk mutfağının en klasik ve en sevilen çorbasına ufak bir dokunuş aslında zerdeçal... Zerdeçalın mercimek çorbasına bu kadar yakıştığını siz de deneyince anlayacaksınız Şimdiden afiyet olsun!
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Mercimek çorbasının renginin sapsarı olmasını istiyorsanız patates miktarını artırıp havuç koymayabilirsiniz. Son aşamada blender yerine sadece tülbent kullanarak süzerseniz de rengi sarı olacaktır.
Zerdeçalını atıp karıştıralım. Küçük bir tavada tereyağını eritip nane ve kekiği ilave edlim. Karıştırıp çorbanın üzerine dökelim. Afiyet olsun.
Tarçın, zerdeçal, kimyon, kişniş, defne yaprağı ve tuz ekleyip karıştırın. Blenderden geçirip servis tabağına alın. Taze kişnişle süsleyip servis yapın.
Tavanın içine tereyağı ve sıvı yağı koyup ısıtıyoruz, rendelenmiş havuç, ufak ufak doğradığımız soğan ve sarımsakları kavuruyoruz ve kaynamakta olan çorbaya ilave ediyoruz. Bu aşamada et suyunu ve tuzunu koyuyoruz. Sebzeler piştikten sonra salça ve baharatları ilave ediyoruz 10 dk. daha kaynatıyoruz.
Zerdeçal çayı hazırlamak için önce 2 bardak suyu, uygun bir demlikte kaynatmalısınız. Yeni kaynamış suya bir ya da bir buçuk çay kaşığı zerdeçal tozunu ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzüp afiyetle tüketebilirsiniz.
Günde bir su bardağı kadar içeceğiniz zerdeçal suyu, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor ve hazmı kolaylaştırarak midenizin rahatlamasına, dolayısıyla bağırsaklarınızın da düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise gerçek zerdeçaldır. akule bitkisi büyük ve yeşil renkte olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri