Monofaze sistem genellikle ev ortamlarında ve ufak çaplı gerilimleri iletmek üzere kullanılan bir sistemdir. Trifaze sistem ise çoğunlukla fabrika, sanayi ve endüstri gibi alanlarda büyük çaplı ve ağır yükleri iletmek üzere kullanılmaktadır.
Trifaze, alternatif akımlı elektrik gücünü üç fazlı dağıtma yöntemidir. Trifaze, üretim, iletim ve dağıtım için üç faz kullanır. Trifaze, sanayi, işletme veya çok yüksek enerji tüketen evlerde ağır elektrik yüklerini beslemek için kullanılır.
Fan, soğutucu, öğütücü, ısıtıcı ve ev aletleri monofaze elektrik ile çalışır. Evlerimizdeki prizler ve aydınlatmaların tümü monofazedir.
Monofaze türünden elektrik beslemede güç, yalnızca bir iletkenden iletilirken, trifazede ise üç farklı iletken mevcuttur. Trifaze sistemin verimliliği, monofazeye kıyasla daha yüksektir. Bunun nedeni ise, eşdeğer devre açısından üç iletkenin bir faza kıyasla daha güçlü olması olarak gösterilebilmektedir.
Trifaze sistemler, kullanım alanı olarak; büyük endüstrilerde ve de ağır yüklerin çalıştırılmasında kullanılmaktadır. Trifaze ürünler, gelişmiş ve karmaşık; fakat daha verimli olan yapısıyla özellikle sanayi alanında sıkça kullanılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Tek fazlı, iki telli bir sistemle karşılaştırıldığında, üç fazlı üç telli bir sistem, aynı iletken boyutu ve voltajı için üç kat daha fazla güç iletir. Üçten fazla fazlı sistemler genellikle doğrultucu ve güç dönüştürme sistemleri için kullanılır ve güç aktarımı için çalışılmıştır.
Üç fazlı 380V priz çoğunlukla yüksek gerilimle çalışan makinelerin bulunduğu endüstriyel ortamlarda kullanılmaktadır. Genel olarak elektrikli pompalar, takım tezgahları, motorlar, kompresörler 380 Voltla yani 3 fazlı olarak çalışırlar.
Evlerde Hangi Sayaç Kullanılır? Konutlarda genellikle monofaze/tek fazlı iki telli aktif elektrik sayaçları kullanılır.
Monofaze Sayaçlar : Genellikle mesken ve aydınlatma tipi aboneliklerde kullanılan tek fazlı sayaçlardır. Trifaze Sayaçlar : Üç fazlı sistemlerde kullanılan sayaç tipidir.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Sanayi tipi elektrik için başvuruda dijital kanallar üzerinden yapılmak istenebilmektedir. Bunun için online işlem merkezleri ya da mobil uygulamalar kullanılır. Yine müşteri hizmetleri ile iletişim kurarak da başvuru yapmak mümkündür. Başvuru için gerekli bilgi ve belgeler söz konusudur.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
3X220/380 Volt.
15 kW gücün tek koldan temin edilmesi monofaze, 5'er kW gücündeki 3 ayrı koldan alınması durumu ise sistemin trifaze olması anlamına gelir.
Alçak gerilimli dağıtım sistemi tüketicilere üç fazlı ve bir topraklı (nötr) elektrik sağlar; elektrik iki gerilim düzeyinden oluşur.
Eğer tesisatın elektrik kaynağı monafaze (tek fazlı) ise kullanılması gereken kaçak akım koruma şalteri monafaze olmalıdır. Bu şalterde ise 4 bağlantı noktası vardır. Bunlardan 2 tanesi giriş 2 tanesi çıkıştır. Burada da N ile ifade edilen bağlantı nötr giriş ve çıkışlarıdır.
T: Toplam elektrik tüketimi. T1: Gündüz (07.00-18.00) tarifesinde tüketilen elektrik miktarı. T2: Puant (18.00-23.00) saatlerinde tüketilen elektrik miktarı. T3: Gece (23.00-07.00) saatlerine denk gelen elektrik tüketimi.
Monofaz, tek faz olarak ifade edilmektedir. Alternatif akım ile birlikte bir faz ve bir nötr hattından meydana gelen elektrik beslemesidir. Ülkemizde 220 volt gerilim tipi olarak bilinmektedir, 50 hz frekansa sahiptir.
Üç fazlı aktif indüksiyon sayaçları, iki veya üç adet bir fazlı indüksiyon sayaçlarının bir araya getirilmesinden meydana gelir. Bu nedenle çalışma prensibi ve özellikleri bir fazlı sayaçların aynısıdır. Üç fazlı olanlarda bir adet veya 2 adet disk aynı eksen üzerindeki mile tespit edilmiştir.
İşletmelerde Sözleşme gücü 9 kW sonrası için reaktif, kapasitif ölçen kombi elektrik sayaçı kullanımı zorunludur. Sayaç takılmadığı durumda % 90 reaktif kullandığı varsayılarak elektrik fatura bedeline ilave edilir.
Dijital elektrik sayaçları zaman ölçümlerine göre monofaze (tek fazlı) ve trifaze (üç fazlı) sayaçlar olmak üzere ikiye ayrılır ve kullanım ihtiyacına göre seçilir. Sanayide makinalar genelde üç fazlı çalıştığı ve buna bağlı olarak enerji tüketimi üç fazlı olarak gerçekleştiğinden trifaze sayaçlar tercih edilir.
Sıradan ev aletlerimizin: 300W bilgisayar, 350W TV, 1500W klima, 400W buzdolabı, 2000W şofben olduğunu varsayalım.Şu şekilde hesaplayabiliriz: akım = (300+350+1500+400+2000) W/220V≈20.6A.Gelecekte olası cihaz ilavesi nedeniyle 5(60)A sayaçları kurabileceğiz. Sayacın akımına göre sayaç tipini seçmeye çalışın.
Bu sistem ülkemizde bazı yerlerde kullanıldığı gibi bazı Avrupa ülkeleri ile Rusya ve Büyük Britanya'nın bazı bölgelerinde yer alıyor. 220 – 240 Volt aralığında çalışan F tipi fiş ve priz sistemi, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya tarafından tasarlanmış. Ayrıca ülkemizde kullanılan fiş ve prizler de F tipidir.
Priz sortisinde standart kablo kesiti olarak 2.5 mm2 NYA (tek damarlı) kablo kullanılmaktadır. Sorti hatlarında TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve CE (Avrupa Birliği)'ye göre faz, siyah; nötr, mavi; toprak, sarı-yeşil renkte 2.5 mm2 NYA kabloyla çekilmelidir.
Konum olarak ihtiyaçlarınızı karşılamayan prizler olduğunda üç adet priz girişi olan uzatma kablolarını tercih edebilirsiniz. Prizler alınan elektrik enerjisinin başka cihazlara taşınmasını sağlar. Priz sayısının çoğaltılması için de kullanılan bağlantı elemanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri