Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.
AC Tip kaçak akım koruma şalterleri; Herhangi bir elektronik bileşen içermeyen, aktif ve/veya reaktif karakterli yüklerin bağlı bulunduğu elektrik şebekelerinde AC kaçak akımlara karşı koruma sağlar. Piyasada daha çok genel tip veya ev tipi olarak da adlandırılır.
Kaçak akım koruma şalteri seçiminde belirleyici olan son kriter ise nominal akım değerinin belirlenmesidir. Kaçak akım koruma şalterlerinde standart nominal akım değeri; 25, 40, 63, 80, 100 ve 125 amperdir.
Kaçak Akım Röleleri, Faz'dan geçen ve Nötr'den dönen akımları karşılaştırarak Röle'nin sınır değeri (30 mA – 300 Ma ) üzerinde bir fark olması halinde devreyi çok hızlı ( 0 – 400 ms )açmak üzere tasarlanmış mekanik koruma elemanlarıdır.
Kaçak akım rölesinin üzerinde belirtilen standart nominal akım değerleri; 25, 40, 63 ,80 ,100 ve 125 amper değerleridir. Kaçak akım koruma rölesinin üzerinde belirtilen nominal akım değeri koruma düzeyi ile ilgili bir husus değildir.
İlgili 30 soru bulundu
40 Amper sigorta hangi cihazlarda kullanılır? 40 Amper sigorta, orta büyüklükteki ev aletleri, ısıtıcılar ve motorlar gibi orta güçteki elektrikli cihazlarda kullanılır. Daha yüksek güce sahip cihazlar için farklı amper değerlerine sahip sigortalar tercih edilir.
Evimizde kullanılan bütün cihazlar elektrik projemizde kayıtlıdır. Örneğin bir çamaşır makinesi yaklaşık olarak 2500 watt güç harcarken ve C-16A tipi bir sigortaya ihtiyaç duyarken 5 tane lambanın beslendiği bir aydınlatma linyesi için B-10A bir sigorta yeterlidir.
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir. Standart: Kaçak akım rölesinin üretildiği standardı göste- rir.
Kaçak akım rölesi, insan hayatını sonlandıracak kritik akım değeri olan 30mA seviyesinde bir kaçak oluşumu durumunda devreyi kesmekle görevlidir. Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Örneğin 40 amper 300 mA kaçak akım rölesi, yangınlara karşı önlem amacıyla ana dağıtım panosunda kullanılır. Üzerinde 30mA yazan bir kaçak akım koruma rölesi ise elektrik çarpmalarına karşın en sonda kullanılır.
Endüstriyel makinelerde, topraklama hattı, devre kesici ya da sigorta bulunsa dahi hayat koruması için operatörlerin çalıştığı her makinenin güç devresinde uygun tipte 30mA kaçak akım koruma rölesi kullanılmalıdır.
Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir. Ancak oluşabilecek birçok maddi ve manevi hasara yol açacaktır.
Topraklama korumalı ekipmanların topraklaması, nötr iletkeni ile değil, sadece koruma iletkeni ile yapılmalıdır. Kaçak akım röleleri elektrik sisteminde sigortalardan sonra bağlanmalıdır.
Markalarına ve tiplerine göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10 yıldır. Zamanla Kaçak akım rölelerinin açma akım değerleri veya açma süreleri farklılık gösterebilmektedir.
Prize takılı olan elektrikli aletler ise, fazla akımdan dolayı kısa devre yapabilme veya bozulma tehlikesiyle karşılaşabilir. Kaçak akım koruma rölesi kullanımı sayesinde, akımın prizlere ulaşmadan kontrol altına alınması ve aletlerin bozulmadan kullanılması sağlanır.
Evlerde kaçak akım rölesi zorunlu mu? Elektrik iç tesisat yönetmeliği Madde 18 Kapsamında tesislerde hayat koruma eşikli koruma elemanları tanımıyla KAÇAK AKIM RÖLESİ Kullanımı zorunlu hale gelmiştir.
300mA : Olası izolasyon hatalarından oluşacak yangın riskleri için 300mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır. 2 Kutuplu : Monofaze şebeklerde iki kutuplu ( faz + nötr ) kaçak akım rölesi kullanılır. 4 Kutuplu : Trifaze şebekelerde dört kutuplu ( RST + nötr ) kaçak akım rölesi kullanılır.
Kaçak Akım Koruma Rölesi'nin görevi, yalıtım hatasından kaynaklanan hata akımını algılamak ve algılanan kaçak akım değerinin belirlenen değerlerin üzerine çıkması durumunda bağlı bulunduğu devreyi kesmektir. 30mA'da Hayat (İnsan Koruma), 300mA'da da Tesisat (Yangın Koruma) koruma fonksiyonunu gerçekleştirir.
Kaçak akım koruma rölesi evlerde ve endüstriyel tesislerde insan hayatı ve teçhizat güvenliği amacıyla kullanılır. Ev tipi kaçak akım rölesi ise 30mA hassasiyetindeki bir röle yeterlidir. Apartman girişindeki panoda 300mA kullanılabilir.
Örnek vermek gerekirse, 16 amper bir ev için maksimum değer kabul edilirken, geniş bir alan için rutin sayılabilir. Bu durumda 16 amper değerinde bir sigorta kullanılması tesisatın sürekli olarak devre dışı kalmasına sebep olacaktır.
Ev tipi split klimaların kablo çapı 3×2,5 mm2 fakat sigorta amper değerleri farklıdır. 9.000 ve 12.000 BTU cihaz için 16 amper gecikmesiz sigorta , 18.000 BTU için 20 Amper gecikmesiz sigorta , 24.000 BTU için 25 Amper gecikmesiz sigorta gerekmektedir.
25 Amper sigorta, elektrik devrelerinde aşırı akımı engelleyerek cihazları ve devreleri korumak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri