Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemandır. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan hacim - azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emer ve sisteme basar.
Hidrolik el pompası, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir cihazdır. Bu pompa, bir kol veya pedallar aracılığıyla manuel olarak çalıştırılır. Kol veya pedallar aracılığıyla ürettiği mekanik enerji, hidrolik silindir veya pistonlar içerisinde bulunan hidrolik sıvıların hareketini sağlar.
Öncelikle bir emiş oluşturur. Hidrolik pompa, yarattığı basınç farkı ile yağ takında yer alan hidrolik yağ üzerinde bir vakum etkisi oluşturur ve bu etki ile tanktan emilen hidrolik yağ, pompa içerisindeki parçalar arasına sıkışır. Böylelikle basınç artışı sağlanmış olur.
4. Vidalı hidrolik pompalar, endüstriyel uygulamalar için kullanılır, çok yüksek basınç ve debiye sahip olurlar. 5. Dik vidalı hidrolik pompalar ise özellikle petrol ve gaz sektöründe kullanılır.
Hidrolik pompa, sıvıları harekete geçirir ve sıvıların iş yapmasını sağlar ya da hidrolik pompa mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir araçtır. Pompalar basınç meydana getirmezler ya da basınç üretmezler. Akış sağlar ve gücü iletmek için kuvvet uygularlar.
İlgili 16 soru bulundu
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Hidrolik Motorlar, Hidrolik Pompanın Üretmiş Olduğu Hidrolik Enerjiyi Alarak Tekrar Mekanik Enerjiye Çevirir Ancak Bunu Yaparken Harekete Bir Dairesellik Özelliği Katmaktadırlar. Hidrolik Motorlar Sıvının Sıkıştırılamama Özelliğini Kullanarak Çalışırlar.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
Hidrolik, akışkanların mekanik özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. Genel tanım olarak; kuvvet ve hareket üretmek ve bu kuvveti iletmek için sıvı akışkan kullanma işine hidrolik denir.
Pompa, yeterli basıncı ve debiyi sağlamaz ise hidrolik devre ve fonksiyonlarını gerçekleştiremez. Hidrolik devrelerde uygulama koşullarına göre değişik tipte hidrolik pompalar kullanılır. Hidrolik pompa çeşitlerini; dişli, pistonlu ve paletli pompalar olarak sınıflandırabiliriz.
Hidrolik pompaların yağ emisi sırasında yağ ile beraber havayı da emmesi sonucu pompa parçaları üzerinde oluşan parça kopmalarıdır. Hava emen hidrolik pompada; pompa basınca çıkarken veya düsük basınca maruz kaldığında çarpma veya vurma sesine benzer sesler çıkarmaktadır.
Bir hidrolik sistemin temel bileşenleri arasında bir pompa, bir rezervuar, bir valf ve bir silindir bulunur. Pompa, sıvıyı (genellikle yağı) sistem içinde hareket ettirmek için kullanılır, rezervuar sıvıyı depolar, valf sıvının akışını kontrol eder ve silindir sıvı gücünü mekanik harekete veya kuvvete dönüştürür.
Hidrolik sistemlerde atmosferik ve hidrolik basınçtan söz edilir. Hidrolik basınç pompa tarafından meydana getirilir ve pompanın basınç tarafındaki bütün iç yüzeylerine etki eder. Pompanın emiş ağzında vakum basıncı vardır. Vakum basıncı, atmosfer basıncının altındaki manometrik basınçtır.
Öteki sanayi kesimlerinde olduğu gibi, gıda sanayinde de çeşitli işlem aşamalarında, akışkanların iletiminde pompalar kullanılır. Örneğin; işlemlerde gerekli su, buhar, elde edilen sıvı ürünler (meyva suyu) çok yönlü olarak iletilirler.
Hidrolik direksiyon, sürücünün direksiyonu çevirmek için harcadığı eforu azaltmak için hidrolik basıncını kullanır. Hidrolik direksiyonun içinde yer alan basınç, direksiyon kutusu içinde yer alan çift yönlü piston vasıtasıyla, itme kuvvetine dönüşür.
Hidrolik sistemler nasıl çalışır? Hidrolik sistemler; sıkıştırılamaz özelliği olan akışkanların kullanıldığı, basınca maruz kalmış akışkan vasıtasıyla çeşitli hareket ve kuvvetlerin üretildiği sistemler olarak tanımlanabilir. Akışkanların üstüne mekanik basınç uygulanır, bu basınç enerjisi akışkanın üzerinde taşınır.
Tarihçe. En eski hidrolik bilimciler Ctesibius ve İskenderiyeli Heron'dur. Bu Antik Çağ mühendisleri daha çok hidroliğin dinsel ayin, tören vb. konulardaki pratik kullanımları ile ilgilenmişlerdir. Modern hidroliğin kurucusu ise Galileo Galilei'nin öğrencisi olan Benedetto Castelli'dir.
Hidrolik Silindirler hidrolik devrede hidrolik enerjiyi mekanik enerjiye çeviren, doğrusal hareket ve kuvvet elde ettiğimiz devre elemanlarıdır. Hidrolik silindirler piyasada değişik tip ve ölçülerde kullanılmaktadır.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Dişli pompa; Testlerde kullanılan ve üzerinde çalışma yapılan pompa 12cc düz dişli hidrolik pompadır (Şekil 2).Dişli pompanın çalışma devri 700-3000 rpm, çalışma basıncı 0-210 bar arasında çalışmaktadır.
Hafif ve kompakt tasarıma sahip TORCPLUS UHP serisi ultra yüksek basınç hidrolik el pompaları, 1600 ve 2800 bar çalışma basıncına sahip iki farklı modelde sunulmaktadır.
Depo (tank) Hidrolik akışkanı depolayan, çalışma şartlarına uygun şekilde hazırlayan devre elemanlarıdır. Hidrolik akışkan, tank üzerinden pompayla sisteme iletilir, devre elemanlarında kullanılır ve sistemden geri dönerek tekrar tanka boşalır. Akışkanın geri dönüşü sayesinde tank, soğutma işlemini yapmış olur.
Hidrolik silindirler, piston çubuğunu uzatarak ve geri çekerek itme ve çekme sağlar. Bu mekanizma ile dışarıdan uygulanan yükü düz bir hat üzerinde tahrik eder. Sürekli açısal hareket için hidrolik motorlar kullanılır. Yarı açısal hareketler için yarı dönüşlü aktüatörler kullanıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri