Evcil kediniz yaşamının bir döneminde ne yazık ki yuvarlak kurt, kancalı kurt ve tenya gibi iç parazitlere maruz kalabilir. Bu parazitler, genellikle yavru kedilere anne sütünden geçebildiği gibi yetişkin kediler ise yanlışlık sonucu solucan yumurtalarını ya da solucanların bulaştığı yiyecekleri tüketerek geçer.
İç parazitlerin pek çok nedeni vardır. Bunlardan biri anne sütüdür. Genel olarak iç parazitler yavru kedilere anne sütünü emdiği sırada geçer. Yetişkin kedilerde ise, kedinin tükettiği yiyeceklerde bulunan solucan yumurtaları ya da solucanlar aracılığıyla geçer.
Kedilerde iç parazit tedavisi: Kedilerde iç parazit meydana gelmesi durumunda oral yolla alınan ilaçlar kullanılarak tedavi planlanması yapılır. Macun, tablet, toz ya da şurup formundaki ilaçların düzenli kullanımı ile iç parazit tedavisi yapılabilmektedir.
Çıplak gözle çok zor görülebilecek kadar küçük olan parazitin larva formu sahip olduğu kanca benzeri dişleri ile bağırsak duvarlarını tahrip ederek yapışır ve bağırsak iltihabı, kilo kaybı, kanama ve sonuçta anemiye neden olur. Parazit, ince bağırsaklar dışında deri ve akciğerleri de etkileyebilme yeteneğindedir.
Kedilerde iç ve dış parazit belirtileri arasında öne çıkanlar kısaca şunlardır: Kanlı dışkılama ve ishal. Anüste şişlik ve kızarıklık. Dışkıda mukus veya oosit varlığının tespit edilmesi.
İlgili 36 soru bulundu
Toksoplazma olarak adlandırılan parazit türü önlem alınmadığı takdirde dönem dönem tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Körlük, beyin hasarı ve büyüme geriliği gibi riskli durumlara neden olan bu parazit bir kez atlatıldığı takdirde hastaya bağışıklık kazandırıyor.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Yukarıdaki belirtildiği üzere Toxoplasma gondii ve Leishmania adı verilen iki önemli parazit tek hücreliler grubunda yer alır. Toxoplasma gondii kedi barsağında mevcut olup dışkısı ile bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Bu yolla alınan parazit insanda hastalık yapabilir.
Yuvarlak Solucanlar: Roundworm olarak da bilinen yuvarlak solucanlar kedilerde en sık görülen iç parazit çeşitleri arasında yer alır. Dış ortamlarda da varlıklarını sürdürebilen bu parazitler enfekte olan anne kediden göbek kordonu yolu ile yavru kedilere geçebilirler.
Evcil Hayvanlarda Bulunan Parazitler Ve Parazit Uygulamaları
Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor.
Kedilere bulaşmış olan kancalı kurtlar deri yoluyla insanlara da geçer. Kedinizde olan kancalı kurtlar ya da bağırsak parazitleri vücutlarından dışkı yoluyla bulundukları ortama bulaştırırlar. Bu sebeple de insana bulaşması yüksektir.
Sarımsak kedinin vücuduna girdiğinden itibaren iç parazitleri yok etmeye başlar, aynı zamanda parazitlerin üremelerini durdurmaya da yardımcı olacaktır. Kediniz sarımsağı kokusundan dolayı direkt olarak yemiyorsa çok ince halinde bölebilir ve mamasına karıştırarak yemesini sağlayabilirsiniz.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Kedilerde iç parazit aşısı ise genellikle enjeksiyon yöntemi ile uygulanan bir aşıdır. Veteriner hekim tarafından yapılacak aşı kalça bölgesine uygulanır.
Eğer aşı olmazlarsa karşılaşabilecekleri zorlu ve sonu ölümle bitebilen hastalıklara yakalanabilirler. Bu zor hastalıklardan birkaçı ise, kedi gribi, kedi nezlesi, kompleks üst solunum yolu enfeksiyonu ve gençlik hastalığıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar kedilerde ciddi sorunlara neden olabilir.
Etiyolojik olarak bu parazit daha çok pireler ile bulaşmaktadır. Anneden transplesantal yolla yeni doğan kedi yavrularına bulaşması da dikkat çekicidir. Ayrıca sağlıklı görünümlü taşıyıcı kediden kan nakli ile de bulaşmaktadir. Kediler arasındaki kavgadan veya salya temasıyla da bulaşma olabilmektedir.
Pire taşıyan kemirgenlerin istenmeyen şekilde evlere girmesi kedilerin dış parazit riski yaşamasına neden olabilecek durumlar arasında yer alır. Kedinin tasma ile dışarıya çıkarılması, kontrollü de olsa gezmesinin sağlanması kedinin dış parazitlere karşı savunmasız kalmasına neden olabilir.
Evcil hayvanlar doğa ile iç içedirler, aynı bizler gibi biz nasıl kendimizi hastalıklara karşı koruyabiliyorsak. Düzenli veteriner hekim kontrolü yapılan bir evcil hayvanında sizlere hastalık ya da parazit bulaştırma riski yoktur.
Kedilerde İç Parazitler Kedilerin bağırsak parazitleri, kedilerde kötü ağız kokusu oluşumuna neden olurlar. Düzenli aşılanma yapılmayan kedilerde ortaya çıkan ve ağızda kokuya sebep olan iç parazitler, düzenli aşılama sistemine geçiş yapılarak tedavi edilirler.
Bunlar karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşı uygulamalarından önce kedilere iç ve dış parazit uygulaması yaptırmak gerekmektedir. Veterineriniz gerekli kontrolleri ve parazit uygulamasını aşılardan önce hatırlatacaktır.
Eğer kedinizi hiç dışarı çıkarmıyorsanız, risk biraz daha düşüktür ancak imkânsız değildir. Eğer eviniz zemin kat ya da pirelerin ulaşabileceği yükseklikteki giriş katta ise kedide pire tehdidinden bahsetmek mümkün. Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir.
Kedilerde iç parazit güncel aşı fiyatı oral yani tablet formundaki uygulamada 30-60 TL arasında değişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri