Ülkemizde de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'e göre zorunlu hale getirildi. Evcil hayvanına mikroçip taktırmayanlara 3.642 TL para cezası uygulanacağını da söyleyelim.
Resmi Gazetede yayımlanan “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” ile evcil hayvanlar için mikroçip takılması zorunlu hale getirilmiştir.
*Zorunlu bir uygulama haline getirilen mikroçip takılması son olarak 31.12.2022 tarihine kadar gerçekleşecek. Bu tarihe kadar evinde köpek, kedi ve gelincik besleyen kişilerin uygulamaya dahil olmaması halinde cezai yaptırıma çarptırılarak 10 bin TL ödeyecekler.
Çip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (çip okuyucular) vasıtasıyla yapılacak. Çip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilecek, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince idari para cezası uygulandıktan sonra çip uygulanarak kayıt altına alınacak.
Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanıyor. Hem yoğunluk hem de çip ve pasaport sıkıntısı nedeniyle başvurmasına rağmen çip takılmayan hayvan sahiplerine beyanname verildi.
İlgili 29 soru bulundu
Evcil hayvanlarına (Kedi-köpek, gelincik) çip taktırmayanlara 5199 sayılı Kanun gereği 3 bin 662 TL cezai yaptırım uygulanacak.
Çipsiz hayvanlar tedavi edilebilecek
Kimliklendirilmeyen hayvanların veterinerler tarafından tedavilerinde de kısıtlama olmayacak. Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek. Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (mikroçip okuyucular) ile yapılacak.
Özel veterinerlerde 160 TL olan mikroçip ücreti, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL karşılığında taktırılabiliyor.
Mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilecek, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince idari para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
Yılbaşından itibaren sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvana mikroçip taktırılmak istendiğinde cezai müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı da netleşti. Buna göre, sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar ceza uygulanmadan kimliklendirilecek.
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, 1 Ocak 2023 itibarıyla hayvan başına 3 bin 469 TL ödeyecek. Çip bulunamayan yerlerde ise evcil hayvan sahibi, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerde beyanname doldurup, çipe ulaşıldığı zaman uygulama gerçekleştirilecek.
Tarım Ve Orman Bakanlığı 6 Aydan Büyük Olduğu İçin Yeni Evcil Hayvanımıza CIP Takılamıyormuş Sokak köpeği sahiplenmek istiyorduk 6 aydan büyük olduğu için hayvanın cipi de olmadığından cezai işlem uygulanacağını söylüyorlar böyle bir saçmalık olamaz.
Gıda Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin ve TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu'nun imzaladığı protokol çerçevesinde sahipli köpeklerin bu yıldan itibaren, sahipli kedi ve gelinciklerin ise 2022 yılından itibaren bireysel olarak kimliklendirilerek kayıt altına alınması zorunlu olacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan evcil köpek, kedi ve gelinciklerin mikroçip takılarak kayıt altına alınması uygulaması için tanınan süre 31 Aralık 2022'de sona eriyor.
Kedilere ve köpeklere çip dönemi 1 Ocak 2023 itibariyle zorunlu hale geliyor. Evcil hayvanlarına çip taktırmayan hayvan sahipleri, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dijital kimliklendirme projesi kapsamında cezai yaptırım ile karşı karşıya olacak.
Bununla birlikte mikroçip takılı diye kaybolan hayvan hemen bulunmayacaktır. Çünkü bu uygulama mikroçip uygulamasıdır, gps değildir. Ancak evcil hayvanınızın bir veteriner veya belediyenin eline geçmesi durumlarında sizlerin bilgilendirilmesini sağlaması açısından önemli bir ayrıntıdır.
Birçok ülkede evcil hayvanlara çip zorunluluğu bulunur. Ülkemizde de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'e göre zorunlu hale getirildi.
CEVAP: Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydedilmektedir.
Hayvan sahipleri, 5199 sayılı yasa kapsamında tanımlanan evcil hayvanlarına mikroçip taktırıp kayıt altına aldırmak için veteriner klinikleri ile İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuruyor.
CEZASI NE KADAR? Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dijital kimliklendirme projesi kapsamında 31 Aralık tarihine kadar evcil kedi ve köpeklere çip taktırmayan hayvan sahiplerine 3 bin 642 lira para cezası uygulanacak.
Gelincik, köpek ve kedilere çip taktırma uygulamasını bazı belediyeler ücretsiz olarak yapmaktır. Bazıları ise cüzi miktarlar karşılığında bu işlemi gerçekleştirmektedir. Özel veteriner kliniklerinde ise köpek ve kedi çip fiyatları, işlemin yapıldığı kliniğe göre değişir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğünce kullanılmaya başlanan Vetnet programı kapsamında mikro çip takılan sokak hayvanları takip edilebiliyor.
'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' kapsamında, evcil hayvanların çip takılarak kayıt altına alınmasında süre 31 Aralık 2022 tarihinde doldu. Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak.
Mikroçip uygulaması özel ya da resmî kurumlarda çalışan veteriner hekimler tarafından yapılır. Pirinç tanesi boyutundaki mikroçip özel bir iğne aracılığı ile kedi ve köpeklerin kürek kemiklerinin arasında kalan derinin altına yerleştirilir. Yerleştirilen çip üzerinde 15 haneli bir kod bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri