Evde rutubet birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Nemli ve sıcak ortamlar rutubete neden olur. Bu yüzden evlerimizde banyo, tuvalet gibi ıslak alanların havalandırılması çok önemlidir ayrıca evdeki su sızıntıları da rutubetin başka bir sebebidir.
Karbonat ve tuz da iyi nem çekicidirler. Belirtilen yerlere tuz veya karbonat konursa hem nemi hem de nem kokusunu yok edecektir. Kışın, kalorifer peteklerinin önü açık kalmalıdır. Bu sayede evinizde bulunan nem kısa zamanda azalır.
Nem kokusu kıyafetlerinize kadar yayılmışsa bir bardak sulandırılmış sirke karışımı ve normal deterjan kullanarak kıyafetlerinizi yıkamayı deneyebilirsiniz. Bu yıkama esnasında kıyafetlerinize zarar gelmemesi için etiketlerde yer alan yıkama talimatlarına uymanızda fayda var.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
İlgili 34 soru bulundu
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Doğalgazın yanma işlemi sırasında ortaya çıkan su buharı, mevcut havadaki nem miktarına katkıda bulunabilir. Özellikle kapalı bir alanda doğalgaz yanıyorsa, su buharı ortamda yoğunlaşabilir ve rutubet oluşumuna neden olabilir. Özellikle banyo veya mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda daha belirgin olabilir.
Tuzun nem çekme özelliği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu özelliği sayesinde iç mekanların nemini çekerek, istenen hava kalitesinin oluşmasına yardımcı olur.
Kokuları yok edebilmek için yatağın üzerine karbonat serpiştirdikten sonra 30 dakika boyunca beklemelisiniz. Daha sonra tekrar elektrik süpürgesiyle temizleyebilirsiniz. Karbonatlar doğal koku giderici olarak kullanılabilir ve yataktaki her türlü kokuyu hızlıca giderir.
Giysi dolaplarının giysiler ile temas etmeyen kısımlarına, kese içinde naftalin koymak nem ve küf kokusunu önler.
Yataklarınızın ve yorganlarınızın üzerine bolca karbonat dökerek bir süre bekledikten sonra elektrikli süpürge ile temizleyin. Bir süre bekledikten sonra karbonat buralardaki rutubete sebep olan nemi emecektir. Böylece rutubet kokusunun hafiflediğini ya da tamamen yok olduğunu görürsünüz.
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
İnsan sağlığı ve konforu için ideal iç mekan neminin %40-60 RH arasında olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Su teması kesildikten sonra nem ve rutubetin önlenmesi için özel olarak üretilmekte olan DRYFİX NM-S 10 nem boyası uygulanarak kalıcı çözüme ulaşılabilir. DRYFİX NM-S 10 her türlü yüzeye uygulanabilen, yapışma oranı yüksek yeni nesil bir boyadır. Nem ve rutubetten kaynaklanan kokuların giderilmesini sağlar.
Nemli ve sıcak ortamlar rutubete neden olur. Bu yüzden evlerimizde banyo, tuvalet gibi ıslak alanların havalandırılması çok önemlidir ayrıca evdeki su sızıntıları da rutubetin başka bir sebebidir. Çatı veya duvarlarda oluşan çatlaklar da su sızıntısı yaparak rutubete yol açabilir.
Evin atmosferindeki sıcaklık farkı ile havadaki su buharı suya dönüşür. Evdeki yüksek nem, düşük neme neden olur. Nemin ana sebebi sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı, esas olarak binaların yapımındaki hatalardan kaynaklanır ve uygun şekilde yalıtılmamış binalarda genellikle rutubet sorunları yaşanır.
Nem oranı yüksek ortamda yapılması gerekenlerin başında sürekli ve düzenli havalandırma geliyor . Düzenli havalandırmadığımız odalarda nefesimiz ile geçen nem dahil olmak üzere ortamda nem birikimi yaşanır ve nem oranı yükselir .
Karbonat: Nemi kendi içine hapsetmesiyle kolay bir çözümdür, önleyici bir yöntem olarak kullanılır. Çamaşır suyu: Çamaşır suyu yüksek oranda baziktir.
Bu nedenlerin başında yetersiz havalandırma gelir. Ev içindeki nem seviyesi yeterince dengelenmezse, havadaki nem yüzeylere yoğunlaşarak rutubet oluşumuna yol açar. Banyo ve mutfak gibi nemli alanlarda bu durum daha da belirgin hale gelir. Su sızıntıları da rutubetin bir diğer önemli sebebidir.
1. Sıcak su: Satın aldığınız silikon ürünü açın, önce deterjanla temizleyin, sonra iki saat kaynar suya batırın, ardından kurutun. Bu, silikon ürün kokusunu gidermenin en kolay yoludur.
Sıvı sabun kullanarak hassas kumaşlarda oluşan küf lekesini temizleyebilirsiniz. Bunun için yüzeye bir miktar sıvı sabun döküp nemli bezle silmeniz yeterli olacak. Kalıp sabun ise daha sert kumaş ve dokularda iş görecektir. Halı, kaban, koltuk gibi zeminlerde kalıp sabun kullanarak küf lekesini giderebilirsiniz.
Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir. Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri