5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ancak, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilir.
Buna göre yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının maksimum 6 ay içinde evi tahliye etmesi gerekir.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Kira sözleşmesi yapılırken kiracıdan ıslak imzalı ve yazılı olarak tahliye taahhütnamesi alınmışsa ve çıkacağı tarih net olarak yer alıyorsa, sözleşme sona erdiğinde kiracının mülkten çıkartılması mümkündür.
Ancak kiracının direnmesi halinde tahliye mümkün olmaz. Bu durumda tahliye taahhütnamesi ile kiracı nasıl çıkarılır diye bakıldığında, kiraya veren taahhüt tarihinden 30 gün öncesine kadar tahliye davası açarak ya da icra takibi başlatarak kiracının tahliyesini sağlayabilir.
İlgili 28 soru bulundu
5 yıllık ya da 10 yıllık kiracı çıkarılabilir mi? 5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ancak, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilir.
Bu zamandan itibaren 10 yıl geçmişse artık genel hükümlere göre 10 yıllık kiracının tahliyesi sağlanabilir. Genel hükümlerden kastedilen, TBK 329 hükmüdür. İlgili hükme göre, her 6 aylık kira dönemi için en az 3 ay önceden bildirimde bulunarak kira döneminin sonunda kiracıya tahliye davası açılabilir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusu, anlaşmazlıklar dolayısıyla merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi dolmadan kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz.
Kira hukuku uzmanı avukat Olcay Göçüm'e göre, beş yıllık süre dolmadan yeni ev sahibi, satın aldığı evde oturan mevcut kiracıdan, kanun gereği TÜFE oranında artış dışında kira artışı isteyemez. Ek zam yapılmadığı ve talep edilen yüksek kira ödenmediği için de evde oturan kiracının tahliyesi talep edilemez.
10 yıllık uzama süresinin bitimine 3 ay kala yazılı bildirim yapılmak sureti ile kiralayan kiracısına fesih bildirimi yaptığında sözleşme bitiminde kiracının tahliyesi mümkün olur.
Kira sözleşmesinin 10. uzama yılını takip eden her yeni kira yılından 3 ay öncesine kadar kiracıya yazılı bir ihtarname göndererek kiraya veren sözleşmeyi sona erdirebilir. 3 aylık süre kaçırılmış olabilir.
Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
5 YILI DOLDURDUYSA NE OLUR
Kira sözleşmesi 5 yılı aşmış ise maliklerinin kira bedelinin tespiti için sulh hukuk mahkemesinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Belirlenecek kira bedelinde hâkim yüzde 25 sınır ile bağlı değildir. Kira bedeli hâkim tarafından emsal bedellere göre tespit edilir.
5 Seneyi Geçen Kiracı Nasıl Tahliye Edilir? Kanuna göre kira sözleşmeleri aksi bir işlem yapılmadıkça her yıl kendiliğinden yenilenir. Ancak kiraya veren 10 yıllık uzama süresinin bitiminden sonra 'herhangi bir gerekçe göstermek zorunda olmadan' kiracıyı tahliye edebiliyor.
5 Yılını Dolduran Kiracının kira bedeli nasıl belirlenir
Söz konusu %25 sınırı ise TBK'ya eklenen geçici 1. madde ile getirilmiştir. Ancak düzenlemede TBK m. 34/2 gereğince hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır denilmektedir.
Belirli süreli kira sözleşmelerinde ise, sözleşme süresinin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açılması gerekir. Tadilat nedeniyle kiracı tahliyesinde kiralama yasağı söz konusudur. Tadilatın sona ermesinden itibaren ev, 3 yıl boyunca eski kiracıdan başkasına kiralanamaz.
KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI UZATILDI
"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.
EV SATILDIĞINDA KİRACI EVDEN ÇIKMAK ZORUNDA MIDIR? Evin satılması durumunda kiracının evden çıkma zorunluluğu bulunmamaktadır. Evi satan ev sahibi ile evde oturan kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi, evi yeni satın alan malik ile kiracı arasında devam eder.
Kira sözleşmesi süresi ne kadar? Ev sahibi ve kiracıyı güvence altına alan kira sözleşmeleri 1 yıl geçerli olacak şekilde hazırlanır ve bitimine 15 gün kala yenilenmesi gerekir. Yenilenmeyen kira sözleşmeleri aynı koşullarla 1 yıl daha geçerli olur.
Kira bedelini ödemeyen; kiraya vereni mağdur eden sorunlu kiracının tahliyesi için en kolay yol iki haklı ihtar gönderilmesi ve akabinde taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılması suretiyle tahliyedir.
Kira davalarının sonuca kavuşturulması için yargının hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 1 ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.
Merak edilen sorunun yanıtını hemen verelim. Evet 10 yılı dolunca kiracı çıkarılabilir. 10 yıllık kiracının tahliyesi için 10 uzama yılının tamamlanması gerekir. Türk borçlar kanunu 347. maddesine göre 10 yılını dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin tahliye edilebilir.
Şöyle ki yeni ev sahibi kiracının evi tahliye etmesini talep edebilir. Ev sahibi, evi aldıktan sonra kiracıya ihtar çekip evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu durumda sözleşmeden bağımsız olarak, kiracının en fazla 6 ay içinde evi tahliye etmesi gerekir.
"Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın"
Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri