Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Kabak çekirdeği, hücrelerinizi hastalığa neden olan hücrelerden korur ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Böylece vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Kabak çekirdeğinin içeriğinde magnezyum yüksektir. Magnezyum içeriği, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltabilir.
Kabak Çekirdeği Kalori
Kabak çekirdeği B vitamini, E vitamini, Potasyum, Magnezyum, Selenyum, Mangan, Fosfor ve Çinko bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Yağlı bir besin türü olduğu için aşırı tüketilmemelidir. Günde 1 avuç kabak çekirdeği yemeniz, yeterli olacaktır.
BAĞIRSAKLARI BOZUYOR Kabak çekirdeği lif bakımından yüksektir, çok miktarda yemek gaz veya şişkinliğe neden olabilir. Lif, dışkıyı toplamaya yardımcı olur ve uzun vadede kabızlığı önler, ancak bir kerede çok fazla kabak çekirdeği yemek şiddetli kabızlığa neden olabilir.
Aşırı tüketilmesi ishale yol açabiliyor. Mide rahatsızlığı olanların kabak çekirdeğini günde bir tutamdan fazla tüketmemeleri önerilmekte. Cilt sorunu yaşayan kişilerin kabak çekirdeğini tüketirken yine dikkatli olması tavsiye edilmekte , çünkü kabak çekirdeği ciltte sivilce ve akne oluşumuna neden olabiliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Kabak çekirdeği afrodizyak etkisi olan besinlerden biridir. Çinko bileşeni kadınları cinsel açıdan uyarır. Omega-3 yağ asitleri da sağlıklı bir cinsel hayatı destekler. Bu yüzden kabak çekirdeği hem libidoyu yükseltir hem de doğurganlığı arttırır.
Kabak çekirdeği bir nevi doğal viagradır Testesteron seviyesini arttırır. Erkeklerin cinsel sağlığında mucizeler yaratır. İçerisinde bulunan B, C, D, E ve K vitaminlerinin libido üzerinde büyük rolü vardır. Buna ek olarak da kabak çekirdeği çinko doludur, bu da yüksek testesteron seviyelerini arkasındaki güçtür.
Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6 içerir. Bu da antioksidan dışında iyi bir lif kaynağı olduğu anlamına gelir. Ayrıca karaciğer dostudur. Kabak çekirdeğinin içerdiği lif, kandaki toplam kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur.
Kabak çekirdeğinin zararları
Lif bakımından yüksektir, çok miktarda yemek gaz veya şişkinliğe neden olabilir. Lif, dışkıyı toplamaya yardımcı olur ve uzun vadede kabızlığı önler, ancak bir kerede çok fazla kabak çekirdeği yemek kabızlığa neden olabilir.
Kabak çekirdeğinin en büyük zararlarından birisi de çok tüketim ile birlikte kısırlığa neden olması. Zaman içinde kısırlık vb. ciddi kronik hastalıklardan muzdarip olmak istemiyorsanız kabak çekirdeğinden uzak durmanız etkili olabilir.
Kabak çekirdeğinin diğer bir faydası da uyku düzenine yardımcı olmasıdır. İçerdiği triptofan isimli amino asit sayesinde daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Kabak çekirdeğindeki çinko, triptofan amino asidinin serotonin hormonuna ve melatonin hormonune dönüşerek uyku döngülerini düzenlemeye yardımcı olur.
Kabak çekirdeği kilo aldıran besinler arasında yer almaktadır. Kilo almak isteyen kişiler genellikle gün içerisinde 1 avuç kabak çekirdeği tüketmektedir. İçerisinde bulunan lif ve mineraller sayesinde kilo vermek isteyen kişiler için de önerilen faydalı besinlerden biridir.
Kabak çekirdeği, içinde bulunan yağ oranı nedeni ile fazla tüketildiği zaman kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle kabak çekirdeğini az miktarda tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin işlevlerini artırır, rahat uyumanızı sağlar. Kabak çekirdeği zengin E vitamini içeriğine sahiptir, bu sayede göz sağlığını korur. İçeriğindeki bol demir sayesinde demir eksikliği ve kansızlığa iyi gelir.
Kabak çekirdeği yağının saç dökülmesini azalttığını ve saç büyümesine yardımcı olduğunu gösteren araştırmalardan sadece biri bu. Bir başka araştırma ise kabak çekirdeği yağının saç büyümesini yavaşlatan ve durduran 5-alfa redüktaz enzimini engellediğini gösteriyor.
Kalp sağlığı
Kabak çekirdeğinde bulunan fitosteroller ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini düşürebilir. Bu bileşikler ayrıca kan pıhtılarını ve aterosklerozu önleyebilir, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Çekirdek yüksek yağ, vitamin ve minerallere sahiptir. Bu nedenle çok fazla tüketildiği zaman ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle karaciğer toksinlerini ciddi derecede olumsuz etkiler ve ciltte tahribata neden olur.
Kabak çekirdeğinin içerisinde bulunduğu özler, alerjik reaksiyona neden olabilir ve zararlı olabilecek bazı maddeler içerebilir. Özellikle salatalığa veya karpuza alerjisi olanlar çok dikkatli olmalılar. Alerjik belirtiler, ishal, mide bulantısı, deri kaşıntısı gibi reaksiyonlar şeklinde kendini gösterir.
Tirozin, iyot ve selenyum üçlüsü tiroid hormonunuzu düzenlemede harikalar yaratan üç önemli yapı taşını sağlar. Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin.
Kabak çekirdeği: Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kabak çekirdeği beyni serbest radikal hasarından koruyor, bu sayede hücreler savunmasız kalmıyor ve hafıza gerilemiyor. Kabak çekirdeği aynı zamanda iyi bir magnezyum ve çinko kaynağı. Magnezyum öğrenme ve hafıza için çok önemli bir mineral.
Karaciğer yağlanmasının kesin olarak teşhis edilebilmesi için karaciğer ultrasonografisi, tomografisi, manyetik rezonans (MR) ve karaciğer biyopsisi uygulamaları yapılır.
Kabak çekirdeği hem sinir hem de bağışıklık sistemine olumlu etkisi olan bir gıdadır. Bal: Her derde deva olarak görülen bal baş dönmesi tedavisinde de kullanılır.
Afrodizyak içeren yiyeceklerinin gücüne inanın. Avokado, incir, muz gibi seks gücünü artıran meyvelerden bolca tüketmeye çalışın. Bu yiyecekler genellikle mineral ve vitaminler ile kan akışının hızlanmasına yardımcı olur. Vücuda yeterli miktarda çinko alımının cinsel sağlığa iyi geldiği biliniyor.
Cinsel gücü artıran kuruyemiş hangisi diye soranlar yanıtın fındık olduğunu bilir. Fındık en eski dönemlerden beri cinsel yaşamda oldukça etkili olan bir kuruyemiş çeşididir. Fındığı dilerseniz karışık taze kuruyemiş içerisinde dilerseniz de yalnız olarak tüketebilirsiniz.
Ayrıca şeftali, armut, mango, üzüm, elma ve greyfurt da afrodizyak etkisi olan meyveler arasında kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri