Eğer 30 içerisinde ödeme yapmazsa icra takibi yapılır ve borçluya tebligat gönderilir. Eğer bu tebligattan sonra da 30 gün içerisinde ödeme yapmazsa icra hukuk mahkemesinde dava açılır ve kiracı tahliye edilir.
Kiracı eğer kira bedelini ödemezse ayrıca yan giderleri de ödemediği takdirde kendisine 30 günlük sürede ödemesi için ihtar çekilir. Eğer ödenmezse kiracıya yönelik tahliye talepli icra takibi başlatılabilir. Kendisine ödeme emri gönderilir.
(298 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) Bankadan yapılmayan kira tahsilatları için, zorunluluklara uymayanlara her bir işlem için bu işleme konu tutarın yüzde 5'i tutarında özel usulsüzlük cezası öngörülüyor.
İhtarnamenin ardından belirtilen süreye rağmen kiracı evden çıkmazsa bu durumda devreye mahkeme giriyor. Mal sahibi, kiracıya "tahliye davası" açabiliyor. Tahliye davası, kiraya veren kişiden kaynaklanan sebepler ve kiracıdan kaynaklanan sebepler şeklinde ki farklı başlıkla açılıyor.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Özetle “kira sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır” sorusuna, yazılı kira sözleşmesi bulunmasa dahi sözlü kira sözleşmesinin varlığına dayanarak kiracının çıkarılabilmesi mümkündür diyebiliriz.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Ev Sahibi Şikayet Hattı
Kiracılar kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmaları konusunda baskıcı olan veya haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189'u arayarak veya CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilecektir.
Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
Elden Ödenen Kiranın İspatı
Bir anlaşmazlık durumunda mahkeme önünde elden ödenen kiraların ispatı kiracıya düştüğü için kiracılar mutlaka elden ödeme karşılığında makbuz almalıdır. Esas olan kiracının kira ödemelerini yaptığına dair yazılı delil sunmasıdır.
Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyorsa kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.
Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikayet edilebilir. Tüketici mahkemelerine başvurulabilir, dava açılabilir.
Sözleşmesi Olmayan Kiracıyı Tahliye İçin Geçerli Nedenler
Herhangi bir kontratın olmadığı durumlarda kiranın aksamasına örnek olarak banka hesap dökümleri gösterilebilir. Kiracının tahliyesini sonuçlandırabilecek en önemli yasal etken olarak da; bir kira yılı içerisinde iki kez haklı ihtarda bulunmayı gösterebiliriz.
Kiracıya noterden ihtarname çektikten sonra, ihtarnamenin muhataba ulaşmasından sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse hukuki yollara başvurulmaktadır. İhtarnamedeki beyanlar ileride açılması olası bir dava sürecinde taraflar arasında bağlayıcı olmaktadır.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açmalıdır. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
Polis kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip mi? Polisin sadece şikayet üzerine kiracıyı evden çıkarma hakkı yoktur. Fakat usulüne uygun tahliye edilmesine rağmen tekrar taşınmaza gelen kiracı için polis yardımından faydalanılabilecektir.
FAHİŞ KİRAYA 3 YIL HAPİS CEZASI
İki yıla kadar olan suçlarda tutuklu yargılama yapılamazken, üç yılla haklarında soruşturma açılan fahiş kira artışına sebebiyet verenler, mahkemenin takdiri ile tutuklu da yargılanabilecekler.
Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ev sahibi veya kiracı tarafından aksi belirtilmedikçe her 1 yılın sonunda kira sözleşmesi yenilenmiş sayılır. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı istediği zaman kiralananı tahliye edebilir.
Türk Borçlar Kanunu'nun (TBK) m. 355/I fıkra hükmüne göre, kiraya verenin veya yeni malikin kiralanana gereksinimi nedeniyle kira sözleşmesini dava yoluyla sona erdirme- si halinde kiralanan, üç yıl geçmedikçe tahliye edilen kiracıdan başkasına kiralanamaz.
Kira Kontratı Yenilenmezse Devam Eder Mi? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Kira bedelini ödemeyen; kiraya vereni mağdur eden sorunlu kiracının tahliyesi için en kolay yol iki haklı ihtar gönderilmesi ve akabinde taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılması suretiyle tahliyedir.
Ev sahibi kiracıyı evden çıkarma amacıyla bahane üretmiyor ve gerçekten tadilat yapıyorsa tahliye kararı çıkar. Belirli süreli kira sözleşmelerinde sözleşme süresi dolduktan sonraki bir ay içerisinde tadilat nedeniyle tahliye davası açılmalıdır. Bu süreyi geçirirseniz kiracıyı evden çıkarmak için zorlanabilirsiniz.
Gerekli şartlar sağlandığı ve mahkeme yoğunluğu uygun olduğu takdirde, tahliye davası ilk celsede biter. Fakat günümüz şartlarında, ilk celsede bitme ihtimalinin düşük olduğunu da belirtmekte fayda vardır. Özellikle mahkemelerin yoğunluğu ve kiracıların itirazları nedeniyle davalar genelde ilk celsede bitmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri