Sigorta belli durumlarda zarar görebilir. Sigorta bağlantılarının ve kablolarının eskimesi, yanması, sigortanın aşırı gerilimlere maruz kalması arızaya sebep olur. Sigorta atmasını yanık kokusu, yanma ve patlama takip ediyorsa, bu durum sigorta bağlantılarının eskidiğini ya da zarar gördüğünü gösterir.
Bir önceki başlığımızda şartelin neden attığı konuşuldu. Kısaca özet geçmemiz gerekirse şartelin üzerinde yazan amper miktarından fazla bir değerde akım geçtiğinde şartel bunu algılar ve şartelin içerisindeki metal malzeme ısınmaya başlar. Kendi sınır değerinin üzerinde bir amper büyüklüğü ile karşılaşan şartel atar.
Apartman sigortaları aşırı yüklenme, kaçak, topraklama sorunu, suya maruz kalma veya elektrik tesisatının eskimesi gibi durumlarda atabilmektedir. Mutlaka sorun giderilmeli ve apartman ortak alan sigortası ile de gerekli tedbir ve güvence sağlanmalıdır.
Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır. Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir.
Mültimetreyi ohmmetre pozisyonuna getirin (Ω). Probların bağlantısını gerçekleştirerek, sigortanın gerilimini test edin. 1 değerini görüyorsanız, sigorta yanmış demektir, sıfır değeri (veya sıfıra yakın bir değer), akımın geçtiği anlamına gelir! Yani sigorta sağlamdır.
İlgili 19 soru bulundu
Sigorta atmasını yanık kokusu, yanma ve patlama takip ediyorsa, bu durum sigorta bağlantılarının eskidiğini ya da zarar gördüğünü gösterir.
Atan sigortaya tel, yapıştırıcı, bant vs. sarılır, hatta bir daha atmasın diye kalınca sarılır. Bir yerde bir arıza olur sigorta atsa kurtaracak ama sarılan kalın tel, bant vs. olduğu için veya sigorta arızalı olduğu için atmaz, yangın çıkar.
Bu akımın restoran ya da iş yeri gibi geniş çalışma yerlerinde ortalama, hatta düşük seviyede kaldığı bilinir. Yani daha geniş akıma ihtiyaç olan restoran ve iş yerleri gibi ortamlara 15 amper sigorta bağlanması yeterli kalmayacağından şalter atması gerçekleşecektir.
Evimizde kullanılan bütün cihazlar elektrik projemizde kayıtlıdır. Örneğin bir çamaşır makinesi yaklaşık olarak 2500 watt güç harcarken ve C-16A tipi bir sigortaya ihtiyaç duyarken 5 tane lambanın beslendiği bir aydınlatma linyesi için B-10A bir sigorta yeterlidir.
Sigortanın atması ve gücün birden verilmesi tek pc için değil tüm elektrikli eşyalar için bir risktir. ani fazla voltaj gelisi parçalara zarar verebilir.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
634 No'lu Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. Maddesi, B Bendinde: Kat Maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça ortak alanın sigorta primlerine arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür. '
Buzdolabının fişini takar takmaz sigorta atması elektriksel veya donanımsal bir arızadan meydana gelir. Kısa Devre: İç veya dış bileşenlerdeki kısa devre, aniden yüksek akım akışına neden olabilir. Bu durum sigortayı tetikleyerek devreyi keser.
Sigortayı kapatın ve bir kontrol kalemi yardımıyla prizde enerji olmadığına emin olun sonrasında prizi açın fön makinesi yardımıyla kurutun, birbirine temas eden kablolar ya da yanan kablo var mı yok mu bakın eğer sorun yoksa geri takın sigortayı kaldırın bir sorun olmaz.
Fonksiyon olarak otomatik olan sigortalar ile aynı işleve sahiplerdir. Bu nedenle devredeki akımların normal akımı aşması halinde aşırı bir yük olur ve termik manyetik şalter atar. Nominal akımı aşan termik manyetik şalterler aşırı yük akımına maruz kalır.
Kombiler için 2-6 Amper arası sigorta bağlanması yeterlidir.
Konut Sigortası ise; bina ve eşyaları deprem, yangın, hırsızlık, sel, su baskını, dâhili su ve poliçede belirtilen diğer risklere karşı güvence altına alır. Ayrıca Konut Sigortası'nı sadece tapu sahibi değil, eşyaları da teminat altına aldığından kiracı da yaptırılabilir.
B tipi otomatik sigorta: Genellikle ev aydınlatması, priz ve kumanda devrelerinde kullanılır. Hızlı tip sigorta olarak bilinir. C tipi otomatik sigorta: Endüktif yüklerde, motor, trafo gibi yüklerin korumasında kullanılır. Yavaş tip sigorta olarak bilinir.
C tipi otomatik sigortalar hem konutlardaki bazı cihazların korunmasında hem de endüstriyel alanlarda, D tipi sigortalar ise sadece endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır.
Kısa devre durumunda yüksek akım manyetik çekirdek üzerinde indüklenme meydana getirir, oluşan manyetik kuvvet yay kuvvetini yendiğinde perdeyi hareket ettirerek şalteri trip konumuna getirir ve kontaklar açılarak devre kesilmiş olur.
Otomatik Sigorta Nedir. Minyatür devre kesici veya diğer adıyla otomatik sigorta bir devreyi yüksek akım ve kısa devre akımından korumak amacıyla tasarlanmış bir anahtardır. Devreden geçen akım belirli bir değerin üstüne çıkınca veya bir kısa devre durumunda otomatik sigorta elektrik bağlantısını keser.
Elektrik yangınlarının tamamında sıkça duyduğumuz elektrik kontağı, aşırı yüklenme, aşırı gerilim, kalitesiz malzeme başta olmak üzere sistemin aşırı ısınması veya kısa devre durumudur. Kısa devre durumunda da oluşan fazla enerji ısıya dönüşmekte ve oluşan kıvılcım yangına sebebiyet vermektedir.
Elektrik panosu yangınları, elektrik arızaları, kısa devreler veya aşırı ısınma gibi nedenlerle meydana gelebilir. Bu yangınlar hızla yayılabilir ve ciddi hasarlara neden olabilir. Ayrıca, elektrik panosu yangınları, çalışanların güvenliğini tehlikeye atabilir ve üretim kesintilerine yol açabilir.
Dava konusu elektrik hattının kontrol ve bakım görevi aboneye ait olsa bile, genel iletim şebekesinden elektrik verilen bu hattın güvenliğinin sürekli denetimi davalı TEDAŞ'ın sorumluluğundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri