Tüpünü 49 °C üzerindeki sıcaklıklarda tutmaktan kaçın. Sıcaklık yükseldikçe tüpünün içindeki basınç da yükselir. En sıcak aylarda tüpünü güneş ışığında bırakma. Bunun yerine çok gölgeli bir alan bulmaya çalış. Paslanmayı ve tüpün hasar görmesini önlemek için tüpünü yağmurdan uzak tut.
Tüpler direkt güneş ışığı altında depolanmamalıdır. Güneşte bırakılan tüplerin iç sıcaklığı istenmeyen değerlere yükselebilir ve ayrıca tüpün üzerindeki etiketlerin ve işaretlerin solmasına neden olabilir.
150,8 derece kritik sıcaklık değerine sahiptir. -138 derecede donar. 15 derecede 0,92 bar basınç değeri bulunur. Ülkemizde kullanılan LPG, %30 propan ve %70 bütandan oluşmaktadır.
Tüp hacmi sabit olduğundan termodinamik kanunlarına göre sıcaklığın yükselmesi sonucu kabın iç basıncı artar. Bu arada yüksek sıcaklığa çıkıldıkça metalik malzemelerin dayanım değerleri hızla düşer. Yükselen basıncın kap çeperinde oluşturduğu gerilme artarken diğer yandan dayanım düştüğü için patlama kaçınılmaz olur.
Tüpleri, içinde bulunan gazın özelliğine göre ayırarak depolayın. Dolu ve boş tüpleri ayrı yerlerde depolayın. Boş oksijen tüpleriyle boş yanıcı gaz tüplerini birlikte depolamayın. Aşındırıcı sıvılar ve yanıcı-tutuşturucu madde kaynaklarını, gaz tüplerinin depolandığı alanda bulundurmayın.
İlgili 18 soru bulundu
LPG tüpünün konulduğu yer doğrudan güneş ışınlarına hedef olmamalı; tüpler kalorifer radyatörlerinden en az 1 metre, soba gibi ısıtıcılardan en az 4 metre uzağa konulmalıdır.
Tüpler ocak veya şofben gibi cihazlardan daha alçak bir seviyede tutulmalıdır. Tüpler kapalı ortamda saklanacak ise tabanda havalandırmayı sağlayacak delikler açılmalıdır. Bodrum gibi hava akımının sağlanamadığı yerlere tüp konulmamalıdır.
Hava sıcaklığı ve kesafet oranı sebeplerine bağlı olarak içerisindeki gaz miktarı litre olarak da belirtilebilir. Piknik tüpü ağırlığının hafif olması sebebi ile ev, balkon, kamp, kulübe tüm açık alanlarda kullanılabilir.
Yanan tüpü balkona çıkarmaya çalışınız. Eğer çok tehlikeli bir hal almışsa ve söndürme imkanınız yoksa dışarıda yanmasını sağlayınız. Piknik tüpleri yanarsa ıslak bez ile veya havlu ile anında örterek havasız bırakınız.
-Bitmiş olan tüpler kullanılmakta olan tüplerden uzak muhafaza edilmelidir. Boş tüplerin içinde gaz buharı olabileceğinden, dolu tüpün kullanıldığı alevli ortam tehlike yaratır.
Aygaz kamp tüpü 15 saat 20 dakika kullanım süresi sağlıyor. Tabi bu süreyi etkileyen en önemli faktör ortam sıcaklığı.
LPG tanklarının kullanım ömrü, imalatçıları tarafından belirlense de genel kanı, LPG tanklarının her 10 yılda bir yenileriyle değiştirilmesi gerektiği yönündedir.
Ocağımız sağlıklı olmasının yanında bir ayda tüketilen bir tüpün ömrünü 6 aya kadar çıkarıyor.
12.Güvenlik açısından yangın söndürücülerde dikkat edilmesi gerek hususlar; a. Yangın söndürme tüpleri asla güneş ışınlarına direk maruz bırakılmamalıdır. b. Emniyet ventili bulunmayan tüpler kullanılmamalıdır.
Tüpler son derece güvenli olarak üretilmişlerdir ama tüpün sadece kendisinin güvenli olması yetmiyor, dolum şekli ve doldurulan gazın özellikleri ve dolum miktarı da önemli, tehlike burada baş gösteriyor, araç için geliştirilmiş karışım ev tüpünde tehlikeli olabiliyor." diyerek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Açık havada depolanan tüpler paslanmaya ve ağır hava şartlarına karşı ( güneş, kar, fırtına vs. ) korunmalıdır. Tüpler ayrıca korozyona neden olacak ortamlarda tutulmamalıdır. Dolu ve boş tüpler ayrı olarak depolanmalı, dolu tüplerin kullanılmasına önce gelenden başlanmalıdır.
Isıl değeri 23600 kcal/m3 dür, ~% 90 verimle yakılabilir, ~24 kat hava ile yanar. Tutuşma sıcaklığı 460 oC dır. Patlama Alt Sınırı (LEL): % 1,5 Patlama Üst Sınırı (UEL): % 9,6 dır.
Bundan dolayı yangın söndürme cihazları, her noktadan hızlıca görülüp alınabilecek yerlerde olmalıdır. Evlerde kullanılan yangın tüpleri ise zaman içinde üzerine atılan eşyalar sebebiyle ortadan kaybolmaktadır. Bu sebeple evlerde yangın söndürme tüplerini girişe en yakın ve az eşya olan kısımlara koymak gerekir.
Bir tüp ortalama 2.5 saat yanmaktadır. %30 propan - %70 bütan gazından oluşmaktadır.
Yangın tüpü barometresi bakıldığı zaman, Barometre takılırken mutlaka doğru anahtar kullanılmalıdır ve dişlilerin yuvaya oturduğundan emin olmalısınız. Eğer tüp doluysa barometrenin çubuğu yeşil alanın üzerinde bulunur ve tüp boş olduğu zamanda ibre kırmızı alan üzerinde olur.
2 kg LPG içeren küçük tüp, dar ve geniş çemberli olmak üzere iki farklı seçenek ile sunulmaktadır. Açık alanlarda ve evde rahatlıkla kullanılabilir. Bu farklı kullanım alanlarında en yüksek performans ve güvenliği sağlamak için tüplerimizin Aygaz cihazlarıyla birlikte kullanılması tavsiye edilir.
İster özel tasarımlı ocağıyla, balkonda, bahçede piknikte veya dilediğiniz her yerde kullanın.
MADDE 8. — Tüplü LPG bayileri lisansa tâbi değildir. Boş olanlar da dahil olmak üzere LPG tüpleri; imalat fabrikaları, dağıtıcılar ve tüplü LPG bayileri dışında, şahsi ihtiyaç haricinde hiçbir kişi veya kurum tarafından bulundurulamaz, takas ve satışa konu edilemez.
Tüplerin Taşınması:
Basınçlı gaz tüpleri, aksi belirtilmedikçe dik olarak taşınmalıdır. Taşıma sırasında vanaların ve tüp bağlantılarının zarar görmemesi için özen gösterilmelidir. Tüpler her zaman vana koruyucularıyla birlikte taşınmalıdır. Yanıcı gaz tüpleriyle zehirli gaz tüpleri beraber taşınmamalıdır.
Lpg regülatöründe Sıvılaştırılmış lpg, gaz hale geçer ve motora verilir. Lpg sisteminin elemanları zamanla deformasyona uğrayarak arıza oluşturabilir. Bu arızalardan biri de Lpg dolum ağzının arızalanmasıdır. Lpg dolum ağzı bozulduğunda yakıt kaçırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri