Zaman: Üzümden yaptığınız şarap ortalama 6 ay sonra şişeleme aşamasına gelir. Kitten yaptığınız şarap ise ortalama 3 hafta içinde şişelemeye hazırdır.
Havalandırma ile istenmeyen koku giderilir ve şarap kolay olgunlaşır. Daha sonra temiz şaraba soğutma işlemi uygulanır. Soğuma süresince karıştırma yapılır ve yalıtımlı tanklarda soğumuş şarap yaklaşık bir hafta kadar bekletilir. Bekleme sonunda şarap süzülür[11].
Üretilmiş mayalar usulüne uygun olarak aktifleştirilerek şıra veya mayşeye katılarak fermantasyon başlatılmalıdır. Mayanın aktivitesi; İyi ortam koşullarında maya 12 saat sonra aktif olmaya başlar ve bu sesli dönemde en tepe noktaya 6-8 gün sonra ulaşır daha sonra 4-6 gün içerisinde de sessiz fermantasyona geçer.
Sıkışmış fermantasyon ve birkaç şarap hata gelişme riski de bu aşamada oluşabilir ki bu "birincil fermantasyon" için 5 ila 14 gün arasında ve potansiyel olarak ikincil fermantasyon için 5 ila 10 gün daha sürebilir.
Şarabın en az bir ay beklemesini sağla.
Şarabı en azından dokuz ay bekletmek yıllanmasını ve olgunlaşmasını sağlar ve çok daha güzel bir tadı olur. Eğer şarabı yaparken fazla bal kullandıysan daha uzun bekletmek gerekir çünkü içtiğinde çok tatlı gelebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Zaman: Üzümden yaptığınız şarap ortalama 6 ay sonra şişeleme aşamasına gelir. Kitten yaptığınız şarap ise ortalama 3 hafta içinde şişelemeye hazırdır. Emek: Üzümden şarap yapabilmek için öncelikle kaliteli şaraplık üzüm tedarik edilmeli, sonrasında bu üzümler saplarından ayrılmalı, patlatılmalı ve sıkılmalıdır.
Kulanımı 5 Litre için; 1,5gr – 2gr (Bir çay kaşığı) ARGUNBEER MAYA BESİNİ eklemesi yapın ve çalkalayın.
Şarabın fermantasyonu biraz zaman alır. Çeşide bağlı olarak beyaz şarap yapımı evde için iki ila üç hafta, kırmızı şarap için dört gün ila bir ay sürer.
Fermantasyon bittiğinde bu gazlar tekrar havaya karışmaya başlar. Hala az da olsa hava kabarcığı çıkması fermantasyonun devam ettiği anlamına gelmez. Fermantasyonun bittiğini sadece Hidrometre ile anlayabilirsiniz.
Şeker ilavesi mutlaka üzümler patlatılıp açık fermantasyon ve maya hareketi başlamadan yapılmalıdır.
Genellikle, hasat edilen her 1000 kg üzümden 400 ila 650 kg şarap üretebilir (% 40-65 verim). Tabii ki, bu rakamlarda önemli sapmalar olabilir.
Dekstroz şekeri, mayalanma için kullanılan saf ve doğal bir meyve şekeridir. Şarap mayası tarafından bütünüyle sindirilen ve alkole dönüşen bu şeker, şarabın alkol oranını arttırmak için kullanılır.
Şarap üretiminde genelde üzümler yıkanmaz. Üzüm üzerinde toz halde bulunan doğal mikrofloranın kalması tercih edilir. Bazı bölgelerde maya ilave etmeden, üzüm üzerindeki tozda bulunan doğal mayalar ile fermentasyon yaptırılır. Bunun yanında üzüm yıkandığında çok iyi şekilde tekrar kurutulması gerekir.
Fruktoz glikoz ile birlikte, şarap yapımında rol oynayan başlıca şekerlerden biridir. Hasat zamanında üzümde genellikle eşit miktarda glikoz ve fruktoz molekülü vardır. Ancak üzüm olgunlaştıkça fruktoz seviyesi daha artar.
Meyve şarapçılığında en çok kullanılan meyve elmadır (VOGT 1968, 1969). Armut, el- ma ile karıştırılarak veya karıştırılmaksızın şa- raba işlenmektedir, Elma ve armudun yanısıra frenk üzümü, çilek, ahududu gib; üzümsü mey- veler ve portakaldan da şarap yapılmaktadır.
Fermantasyon otuz gün kadar sürer. Fermantasyon sonunda elde edilen alkol- lü sıvı süzülür, pastörize edilir ve şişelenir. Sakede % 12-15 alkol, % 3 kurumadde ve % 0.3 kadar laktik asit bulunur. Bu içkiden, asit oluşturan iki tür laktik asit bakterisi izole edilmiştir.
Şarap için kullanılan Alkol ölçüm aleti ise Hidrometre olarak bilinir. Şarap sek ya da yüksek Alkollü olarak hazırlanacak ise; Örnek olarak; Hidrometre değerine 1 eklenerek ölçüm yapılmaktadır. 25C0 sıcaklıkta hidrometre 1084' ü gösteriyor ise +1 eklenmelidir.
Eğer suda eriyebilir karbonhidrat yetersizliğinden dolayı aktif fermantasyon durursa, laktik asit bakterileri hemiseltütoz parçalanması sonucu serbest kalan şekerleri fermente ederek az bir oranda pH düşüşüne neden olurlar (AshbelU 994).
Şişeli, sek beyaz şaraplar 2-3 yıl, hatta üzüm çeşidine ve yıllık bağ verilerine göre 5-15 yıla kadar gelişmelerini sürdürebilir. Şişeli, sek hafif ve meyvemsi kırmızı şaraplar için iki yıl şişede olgunlaştırma yeterlidir.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
Tüketilen alkolün kana karışma süresi midenin dolu ya da boş olmasına bağlı olarak değişmektedir. Boş bir midede alkolün kana karışma süresi yaklaşık 30 dakika sürerken dolu bir midede bu süre 60 dakikadır. Alkolün yıkılmasından ve kana karışmasından karaciğer sorumludur.
Son olarak bidonun ağzına hava kilidi takılır ve hava çıkışı bitene kadar güneş görmeyen bir yerde bekletilir. (yukarıda çok kolay bir hava kilidinin videosunu bulabilirsiniz) Bu bekleme süresi; şeker oranı, mayanın türü, odanın sıcaklığı gibi faktörlere göre değişiklik gösterse de ortalama 4 ile 8 haftadır.
Portakal ve limonun kabuğunu rendenin ince kısmıyla rendeleyin, içlerini de dilimleyip şaraba katın. Tarçın, elma, şeker, karanfil, portakal ve limonu 1 bardak suyla bir kapta kaynatın. Bu karışımı soğumaya bırakın ve bir tencereye şarabınızı alın çok kısık ateşte ısıtmaya başlayın.
Yemek öncesi ve sonrasında iyi soğutulmuş Misket veya Riesling dömisek ve tatlı şaraplar ile çikolatanın yaratacağı keyfe doyum olmaz. Hemen her yiyecek ile uyum sağlayacak bir şarap tipi vardır. Şaraba buz, soda veya su konur mu? Şaraba buz, soda veya su katmak doğru değildir.
Ağırlıklı olarak kırmızı şarap (beyaz şaraplı versiyonu da vardır), portakallı gazoz, elma, portakal, limon ve şeftali, rum, şeker ve tarçın kabuğuyla yapılır. Ben gazoz yerine portakal suyu kullanmayı tercih ediyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri