Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir. Beyaz peynirlerde şirden her zaman çok iyi sonuç verir. Pıhtısı sonradan haşlanmayan peynirlerde fermantasyon mayası kullanılması arzu edilmez.
Isınınca yoğurdun miktarına bağlı olarak (1 kg yoğurda 1/3 çay bardağı kadar) sirke ilave edin. Sirkeyi ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. Sikeyi ilave ettikten sonra yoğurdunuzda kesilmeler olmaya başlayacaktır. Bir süre daha kaynattıktan sonra dilerseniz içerisine tuz ilavesinde bulunabilirsiniz.
Öncelikle tutmayan yoğurdunuzu ocağa alıp içine tuzunu da atıp iyice topak topak olana kadar kaynatalım. Zaten kaynamaya başladığı zaman suyu üstüne çıkacak daha sonra yavaş yavaş topaklar oluşacaktır. Topaklar oluştuktan sonra bir beş dakika daha kaynatıp, ocaktan alalım.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Mayalanan sütün üzeri örtülerek 1,5-2 saat pıhtılaşması için beklenir. Süre sonunda elde edilen pıhtı kesme şeker büyüklüğünde karelere kesilir. 5– 10 dakika sonra süzme bezlerine veya torbalarına konur.
İlgili 44 soru bulundu
Ev yapımı köy peyniri yapımı için; 2 litre günlük sütü tencereye döküp, ocağa koyun. Sütü parmağınızı yakmayacak dereceye kadar ısıtın. Sütü daha sonra ocaktan alın. İçine 1 çay kaşığı peynir mayası ekleyin.
Bu tarifte çiğ süt kullanımı önemli. 3 litre çiğ sütü vücut sıcaklığına ulaşana dek ısıtın (35-37 derece) içine eczaneden veya organik marketlerden bulabileceğiniz 1 tatlı kaşığı peynir mayası ekleyin ve yoğurt mayalama yönteminde olduğu gibi bir bezle sıkıca sararak 3-4 saat mayalanmasını bekleyin.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir. Biz bu çalışmada, salamura suyunu kıvam artırıcılar ekleyerek peynire geçecek suyu bağladık. Bu sayede de peynir erimiyor, lezzeti de güzel.
Peynir çiğ sütten yapılıp elde edilen peynirler kaynayan suya atılarak pastörize edilmektedir. 1-Çiğ süt 35 dereceye kadar ısıtılır. 3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Tutmayan veya ekşimiş yoğurt mesela... Kısık ateşte ısıtmaya başlayın (yoğurdunuz susuzsa bir bardak süt de ekleyebilirsiniz), ara ara karıştırın. Bir tutam tuz ekleyin; fokur fokur kaynamayacak. Yeşil suyu ayrılıp içinde beyaz parçalar, pıhtılar oluşacak.
Köy yerlerinde peynir mayası için, buzağının şirdeninin (kursağı) mukozası soyulup ince ince doğranarak yağı akıtılır, ardından evlerin kapılarına veya önlerine asılarak kurutulurdu. İyice kuruduktan sonra öğütülen şirdenler, tuzlu suda oda sıcaklığında 4-5 gün dinlendirilir ve peynir mayası elde edilmiş olurdu.
Sıcak mayalanırsa(48 dereceden yüksek sıcaklıkta olursa) yoğurtta ekşime gerçekleşir.
Peynir yapımında maya oldukça önemli. Fakat mayanız yoksa sirke, limon veya peynir altı suyu yardımcınız olabilir.
Peynir altı suyu da yine yoğurt mayalamak için kullanılacak sağlıklı mayalardan biridir. Peynir mayalarken kullanılan bu değerli su, yoğurt mayalamak için de uzun yıllardır kullanılan doğru yöntemlerden biridir.
Kapalı kapta kalan tuzlu peynir 2-3 gün sonra sulanacağı için tekrar süzülür. Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
🧀Peyniri keseceğiniz bıçağı ıslatırsanız peyniri daha kolay ve dağılmadan kesebilirsiniz. 🧀Diğer bir yöntem ince ve keskin misina ipi ile kesmektir. 🧀Peynirlerin daha sulu yerleri orta kısmında yer aldığı için dış kenardan ortaya doğru bıçak darbesiyle daha düzgün dilimler elde edebilirsiniz.
Tuzlama , peynir üretiminin endüstriyel açıdan çok önemli bir aşamadır. Nihai olarak duyusal olarak (tat, sertlik) seçtiğiniz, aynı zamanda dayanıklılığını sağlar ve mikroorganizmalara karşı korunur.
Yaklaşık 4 litre için 1/2 çay bardağı sirke yeterli olacaktır. Sirkeyi ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıkça süt kesilecek ve içerisinde tortular oluşmaya başlayacaktır. Tortular yüzeyde tam anlamıyla toplanana kadar, yani sütünüz iyice kesilene kadar kaynatma işlemine devam edin.
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur.
Peyniri açtıktan sonra suyunu dökmeyin. Saklama kabınıza peyniri suyu ile birlikte alın. Suyu dökülen peynir lezzetini kaybetmeye başlayacak ve küflenecektir.
Ancak mayanız yoksa limon ya da sirke gibi asitli bir madde ya da peynir altı suyu kullanarak sütün kesilip peynirleşmesini sağlayabilirsiniz. Lor nasıl yapılır? Sütü derin bir tencerede kaynatıp içine limon suyu ya da sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Süt kesilmeye başlar.
Dış ortamda direkt güneş ışığına ve sıcaklığa kesinlikle maruz bırakmayınız. Belirtilen şartlarda saklandığı taktirde önerilen raf ömrü (2 yıl) boyunca aktivitesini kaybetmez ve tazeliğini tavsiye edilen tüketim tarihine kadar korur.
Bakteriler sıcaklık ile çoğalması hızlanır, veya süt çiğ halde kaynatılmadan çok beklenir ise bakteriler zamanla artmış olur. Ürettikleri asit ise yine sütü keser. Bunun yanında iyi yıkanmayan tencerelerdeki bulaşık deterjanı kalıntıları da sütün kesilmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri