2024 yılından itibaren evde bakım maaşı 7.608 lira olarak hesaplara yatırılacak. Memur maaşları her yıl iki kez zamlanıyor. 2024 yılının ikinci altı ayında yatırılacak evde bakım maaşı memur zammıyla birlikte belli olacak.
2024 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU? Memur maaşlarına gelen zamla birlikte, evde bakım maaşı ücretlerine de yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. Buna göre; Evde bakım desteği yapılan zamla beraber 5 bin 98 liradan, 7 bin 608 liraya yükseldi.
Nisan ayının ilk günlerinde evde bakım maaşlarının ödeme tarihi ihtiyaç sahibi vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başladı. Her ay Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yatırılan evde bakım maaşları, şubat ayında olduğu gibi mart ayında da zamlı yatacak.
Evde bakım maaşları genellikle her ayın 15 ila 31'i arasında hesaplara yatırılıyor.
1 Ocak 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında evde bakım maaşı alabilmek için evde yaşayan kişilerin başına düşen gelirin rakamı 11,335 TL sınırını geçmemesi gerekir. Bu miktarı aşan gelir düzeylerindeki ailelere evde bakım maaşı ödenmez.
İlgili 33 soru bulundu
2024 yılı engelli maaşlarının ne kadar olduğu belli oldu. Buna göre; Yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylıkları 874 liradan 2 bin 797 liraya, Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylıkları 2 bin 811 liradan 4 bin 196 liraya yükseldi.
Evde bakım yardımı almak için engel oranı ne olmalıdır? Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az yüzde 50 ve "ağır engelli" ibaresi "evet" olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2024 Engelli Evde Bakım Parası Zamsız Yattı Engelli evde bakım parası neden zamlı yatmadı? Yine 5097 lira olarak yatmış. 7608 lira olacağı açıklanmıştı ama az önce kontrol ettiğimde yine zamsız yattığını fark ettim.
Geçen yıl ilk defa Türkiye'de Hazine ve Maliye eski Bakanı Nureddin Nebati tarafından dillendirilen Bakım Sigortası, 2024-2026 yıllarını kapsayan son Orta Vadeli Program'da da (OVP) yerini aldı. Buna göre, 'Uzun Süreli Bakım Sigortası'nın gelecek yıl içerisinde devreye alınması planlanıyor.
Evde bakım parası almak için başvurular, engellinin kayıtlı olduğu il veya ilçedeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl/İlçe Müdürlüğüne yapılır. Başvurular, e-Devlet üzerinden de yapılabilmektedir.
Şubat ayı evde bakım maaşı ödemelerinin ne zaman hesaplara yatırılacağını merak eden vatandaşlar, e-Devlet üzerinden sorgulamalarını sürdürüyor. Her ay belirli tarihlerde ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına yatırılan evde bakım maaşları, yapılan zamla beraber 7 bin 608 liraya yükseldi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 2.348 TL'den 2.797 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.811 TL'den 4.196 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.874 TL'den 2.797 TL'ye yükselmiş durumda.
Şubat evde bakım aylıkları artışlı olarak ödenecek. Memur maaşlarına gelen zamla birlikte bu ücretler de yüzde 49,25 oranında zamlandı. Ödemeler artışlı olarak 7.608 TL şeklinde yatırılacak.
2024 zamlı dul ve yetim maaş tablosu
Dul ve yetim maaşları emekli zammına göre belirleniyor. -Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL, -50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, -Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL maaş alacak.
Son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen Kanun Teklifi ile de SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarındaki artış oranı yüzde 42,57'den yüzde 49,25'e yükseltildi. Böylece 7.750 TL emekli maaşı alan SSK ve BAĞ-KUR emeklisi son %49,25'luk artışla 11.566 TL maaş alabilecek düzeye getirildi.
EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN YATACAK? Evde bakım maaşları genellikle her ayın 15 ila 31'i arasında hesaplara yatırılıyor.
Peki, evde bakım maaşı alanlara 5.000 lira verilecek mi? Emeklilere, bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ikramiye ödenecek. İkramiyenin bütçeye maliyeti 61 milyar lirayı geçecek ve ikramiyeler kasım ayının ortasına kadar hesaplara yatırılacak.
Söz konusu prim 2024 itibariyle 13.33 TL'dir. 9 günlük prim 119,97 TL'dir.
Engelli bireyin kendisine ait ev,arsa,araba vb. mallara sahip olması maaşın bağlanmasına engel değildir. Ancak ev ,arsa,araba kirada ve gelir getiriyorsa hane gelirine dahil edilir. Evde bakım maaşı haczedilemez. Evde bakım maaşını gösterilip bankadan kredi alınamaz.
Evde bakım yardımı alabilmek için engelli bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya varsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.
Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinden bakım hizmeti alabilmek için başvuru Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmet Merkezlerine ya da doğrudan Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine yapılabilir.
Devlet desteklerinden biri de engelli maaşı. Yüzde 40 ila 69 arası engeli olanlar ile yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara göre destek tutarı değişiyor. 18 yaş üstü engelli kişiler ile bu kişilerin vasi veya vekilleri bu yardımı alabiliyor.
Sürekli engelli raporunun geçerlilik süresi 1 yıldır. Bu raporu alan kişiler 1 sene sonra raporlarını yeniletmelidir.
Buna göre engelli maaşı, evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı gibi ödemeler de temmuz ayından itibaren zamlı olarak ödenecek. Bu ödenekler memur maaş katsayısına gelen zam kadar artıyor. Bu katsayı artışı da memur ve memur emeklilerine yapılan zam kadar oluyor.
Ancak, yüzde 40 ve üzeri engeli olduğunu düşünen bireyler, heyetin aldığı karara itiraz da bulunabilir. Engellilik derecesi yüzde 80 ve üzeri olan, yani ağır engelli olan bireylere süresiz engelli raporu verilir. Bunun altındaki kişilere süreli rapor verilmekte ve raporun her yıl yenilenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri